Hlavní obsah

Obvinění vůči řediteli zesiluje to, že učitelky mluví veřejně, říká novinář

Foto: LStockStudio, Shutterstock.com

Tři zaměstnankyně základní školy v Karviné si stěžovaly na chování ředitele. Zastal se jich ombudsman. Ilustrační foto.

Článek

Karvinskou ZŠ a MŠ Družby hýbe údajné skandální chování jejího ředitele vůči některým podřízeným. Trojice zaměstnankyň pro Seznam Zprávy popsala diskriminaci, nevhodné poznámky nebo také dotyky a obtěžování na pracovišti. Ředitel školy Andrzej Szyja nařčení odmítá. Případ shrnujeme v podcastu 5:59.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaká obvinění ze strany zaměstnankyň zaznívají.
  • Jak dopadl „miniaudit“, který ve škole proběhl.
  • A proč se nakonec učitelky a asistentka pedagoga obrátily na média.

Obtěžování a diskriminace. Tak několik učitelek popisuje chování svého nadřízeného, ředitele Základní školy a Mateřské školy Družby v Karviné a donedávna člena KDU-ČSL Andrzeje Szyji. Jako první o situaci v zařízení promluvila jedna z pedagožek Jana Novosadová. Ta reportérovi Seznam Zpráv Janu Novákovi řekla, že celý problém v jejím případě začal už před sedmi lety, kdy se ji prý Szyja pokusil políbit a ona ho odmítla.

„Já jsem ho odtáhla, bylo mi to nepříjemné, protože je ve věku mého syna a byla mi za to hanba,“ popsala. Od té doby jí podle jejích slov dělal ředitel ve škole „naschvály“. Například jí odebral logopedický kroužek, přestože se oborem zabývala, nebo měl navádět její kolegy, aby se s ní nebavili. Podobné příběhy pak Seznam Zprávám popsaly i další dvě pedagožky.

Nakonec se Novosadová obrátila třeba na zástupce města Karviná nebo také na ombudsmana Stanislava Křečka. A právě ten se jí zastal. Po půlročním šetření uvedl, že se ředitel školy vůči učitelce „dopustil diskriminace ve formě obtěžování z důvodu věku a pronásledování z důvodu pohlaví“.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Učitelka Jana Novosadová.

„(Ombudsman) píše o vulgaritách, zesměšňování, odrazování kolegů od komunikace s ní nebo o nevhodném komentování. A to nejen vůči Janě Novosadové. Ředitel školy prý podle něj cíleně vytvářel vůči učitelkám v důchodovém nebo předdůchodovém věku nepřátelské, ponižující a urážlivé prostředí,“ uvádí reportér Novák při popisu celého případu pro podcast 5:59.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ředitel školy Andrzej Szyja.

Závěry „miniauditu“

Ředitel Szyja veškerá nařčení odmítá. Nesouhlasí ani se závěry ombudsmana – svědectví nashromážděná týmem Stanislava Křečka označil Szyja za „vymyšlená“. „Já jsem se ho ptal, proč se tedy proti té zprávě neodvolal. Na to mi ovšem pořádně neodpověděl,“ říká Novák.

A rozpačitě se k věci staví i město Karviná, tedy zřizovatel školy. Kvůli obviněním sice uspořádalo workshop se zaměstnanci školy bez účasti vedení a také nechalo vypracovat „miniaudit“, k vyřešení situace ale zatím nedošlo. A to přesto, že výstupy z obou těchto aktivit nasvědčují tomu, že na škole k podobným věcem, jaké popisovaly učitelky, dochází.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Například na zmíněném workshopu – setkání, které trvalo déle než tři hodiny a jehož záznam mají Seznam Zprávy k dispozici – někteří učitelé otevřeně mluvili o poměrech ve škole. „Popisovali poměrně toxickou atmosféru. Mluvili o tom, že jsou tam různé skupinky lidí podle toho, jak jsou v přízni, nebo nepřízni vedení školy,“ vysvětluje Novák.

Podobné závěry – alespoň v případě druhého stupně základní školy v Karviné – přitom vyplynuly i z už rovněž zmíněného „miniauditu“. „Personální firma píše o ředitelově nevhodném intimním poměru na pracovišti a také o tom, že část účastníků workshopu je chováním ředitele morálně zasažena a nabourává jejich osobní hodnoty,“ říká reportér. A audit prý zmiňuje také to, že si poměrů na škole všímají i samotní žáci.

Média? „Poslední možnost“

Karvinský náměstek pro školství Andrzej Bizoń (zvolený jako nestraník za SOCDEM) pak uvedl, že sice jde o závažná obvinění, závěry ombudsmana nicméně smetl ze stolu s tím, že jde o „domněnky“. A nepřesvědčily ho ani výstupy z auditu, který pro město provedla personální firma. O vině ředitele Szyji, se kterým ho prý pojí dlouholeté přátelství, podle něj může rozhodnout pouze soud.

Ve škole zároveň proběhla kontrola České školní inspekce, ta se však podle reportéra Nováka problematice diskriminace a obtěžování nevěnovala.

I proto, že se pedagožka Novosadová s výjimkou kanceláře ombudsmana nedobrala reakce úřadů, kterou by považovala za uspokojivou, nakonec se obrátila na média. Podle reportéra Nováka, který s ní vedl rozhovor, takový krok považovala za svou poslední možnost.

Nakonec tak Novosadová a její dvě kolegyně nejenže popsaly redakci Seznam Zpráv, co se podle nich na škole děje, ale zároveň uvedly své jméno a nechaly se i vyfotografovat. Což podle Nováka není v podobně citlivých případech obvyklé. A zároveň to podle něj dodává na důvěryhodnosti jejich svědectví.

„Po zveřejnění článků se mi navíc ozvali další lidé – současní nebo bývalí učitelé, kteří měli buď vlastní, nebo zprostředkovanou zkušenost s panem ředitelem. A hovořili podobně jako mé respondentky. Takže uvidíme, jak se to vyvine,“ dodává novinář Novák.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak byly na škole rozdělovány odměny a jestli i tam se mohla projevit diskriminace nebo jestli celý případ ukazuje na selhání systému, který si neumí s podobnými stížnostmi poradit. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované