Hlavní obsah

Lenka Kabrhelová se loučí. Kdy se vrátí?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Natáčení podcastu 5:59 na pražské náplavce. Na snímku (zprava) Lenka Kabrhelová a editorka 5:59 Barbora Sochorová.

Článek

Zpravodajský podcast 5:59 Seznam Zpráv čekají od 2. září zásadní změny na postu moderátorky pořadu. Lenku Kabrhelovou střídá novinářka Kateřina Šafaříková a stávající editorka podcastu Barbora Sochorová. Proč k této změně dochází? Co bude znamenat pro tematické zaměření podcastu 5:59? A kam povedou kroky Lenky Kabrhelové?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • S jakými pocity vstupuje do nové role moderátorky Kateřina Šafaříková a co na podcastech obecně považuje za inspirativní.
  • Jaké epizody podcastu 5:59 mezi posluchači nejvíce rezonují.
  • A jaká je podle Lenky Kabrhelové hlavní mise tohoto zpravodajského podcastu.

Jeden zbrusu nový a jeden známý hlas. Za mikrofonem zpravodajského podcastu 5:59 od 2. září dočasně nahradí moderátorku Lenku Kabrhelovou novinářka Kateřina Šafaříková, kterou bude doplňovat Barbora Sochorová. Prvně jmenovaná byla dlouholetou zpravodajkou v Bruselu, pracovala pro časopis Respekt, pro Lidové i Hospodářské noviny nebo pro server Aktuálně.cz. Sekundovat jí bude editorka podcastu 5:59 Barbora Sochorová.

Lenka Kabrhelová, která za dva a půl roku existence podcastu stačila natočit nebo se podílet na 667 epizodách, odchází na mateřskou dovolenou. Plánuje ale, že až to bude možné, tak se do studia podcastu a redakce Seznam Zpráv vrátí. Dočasnou štafetu tedy předává Kateřině Šafaříkové, jíž se v této speciální epizodě svěřuje se svými pocity ohledně role, která ji zanedlouho čeká. I když nezastírá, že je před ostrým zářijovým startem mírně nervózní, cítí se dobře. Zatím hlavně vstřebává rady, které od pocastového týmu a hlavně Lenky Kabrhelové dostává.

„Například že tedy mám tu bambuli před sebou, které se říká mikrofon, brát jako svého kámoše. Když jsem si to mentálně srovnala, že teď jsem v prostředí, kde mám tohoto kamaráda, tak se vlastně cítím docela dobře,“ říká ve studiu podcastu 5:59 Šafaříková, která je mimo jiné držitelkou prestižní novinářské ceny Karla Havlíčka Borovského.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nová moderátorka podcastu 5:59 Kateřina Šafaříková.

Šafaříková přichází do zkušeného týmu, který spolu před příchodem do Seznam Zpráv léta pracoval v Českém rozhlase. Barbora Sochorová tak má možnost porovnávat. Zamýšlí se především nad rozdílnou dynamikou těchto dvou médií, jednoho veřejnoprávního a druhého komerčního, a s tím spojenými výzvami, které bylo nutné překonat. „My jsme se konkrétně v našem týmu třeba museli vypořádávat s tím, jak budeme pracovat s reklamou, což je věc, kterou pořád řešíme. Naši posluchači asi vědí nebo si všimli, jak s ní zacházíme v podcastu. Tak to byla jedna věc,“ líčí Sochorová.

Za tu úplně největší výzvu ale považuje ambici vyrobit narativní podcastové série. Povedlo se. Sochorová připomíná novinářskými cenami ověnčenou sérii Slopné: Kdo je vrah? od autorské dvojice Adéla Jelínková a Christine Havranová, další dvě série Sekty CZ od Kristiny Cirokové a právě ukončený seriál Americká jízda, který se věnoval nejdůležitějším tématům spojeným s nadcházejícími americkými prezidentskými volbami.

Foto: Seznam Zprávy

Ambicí podcastu 5:59 je přinášet ucelené a zasvěcené informace s výjimečnými hosty o nejdůležitějším tématu dne.

Podle Sochorové právě série Slopné: Kdo je vrah? a Sekty CZ patří k těm vůbec nejposlouchanějším. „Ono je to vlastně trošku smutná realita toho, že my tady každý den pracujeme na té zpravodajské obrátce a každý den vydáváme jedno relevantní téma, které posluchačům servírujeme, ale když se podíváme na těch, řekněme, top 13 epizod, tak tam se mezi sebou míchají právě díly ze série Slopné: Kdo je vrah? a díly ze série Sekty CZ,“ říká editorka a moderátorka.

Smutná témata, která rezonují

Barbora Sochorová dodává, že mezi posluchači také silně rezonovaly epizody věnované poločasu vlády Petra Fialy, tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy z prosince minulého roku či současným válečným konfliktům v Gaze a na Ukrajině. „Myslím si, že by naši posluchači určitě raději poslouchali veselejší témata, ale jsou to zkrátka témata důležitá, o kterých máme vědět, a jsou poslouchaná. A je to podle mě dobře,“ doplňuje Barbora Sochorová.

V tom se shodne s představou Lenky Kabrhelové, která právě v zahraničních tématech odvysílaných v 5:59 vidí jednu z unikátností tohoto podcastu: Její tým se snaží pospojovat střípky zpráv do ucelených příběhů, které posluchačům předestřou zajímaví hosté a poskytnou k tomu všechny důležité souvislosti a kontext. V sérii Americká jízda tak například politická reportérka Molly Ballová z The Wall Street Journal vysvětlila současnou dynamiku prezidentského boje mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou nebo novinářka Lisa Lererová z The New York Times přiblížila v USA ožehavé téma potratů.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Moderátorka a novinářka Lenka Kabrhelová.

Kabrhelová má k zahraniční žurnalistice blízký vztah. Jako zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu působila pět let v Rusku a čtyři roky právě ve Spojených státech. Podobnou profesní zkušenost má i Kateřina Šafaříková. Ta má za sebou osm let v Bruselu. Vedle angličtiny mluví plynule i francouzsky, a má proto ambici do 5:59 přinést i díly s francouzskými experty a nabídnout tak nově originální epizody právě v tomto jazyce.

Průvodce v tsunami informací

V rozhovoru se svěřuje, že ji k podcastům přivedlo cestování mezi Prahou a Bruselem. Cestu dlouhou 900 kilometrů si tak často krátila právě tím, že si „do uší“ dávala podcastové epizody, a to hlavně 5:59. Šafaříková tento podcast považuje za profesionálního průvodce, který jí umožní orientovat se v záplavě informací moderní doby a tím jí tak vlastně šetří i čas.

„My všichni žijeme v době, kdy jsme zahlceni informacemi, které k nám přicházejí v zásadě ze všech koutů. (…) A vyznat se v té dálnici nebo v té tsunami a získat informaci, která je relevantní, ucelená, dostat ji v nějakém kontextu – a navíc právě v tom hezkém zpracování, v tom krásném audio balíčku – je, myslím, velký bonus,“ dodává nová moderátorka podcastu 5:59 Šafaříková.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jaký nezpravodajský podcast, který má v oblibě Kateřina Šafaříková, by v nadcházejícím období mateřství mohl poskytnout Lence Kabrhelové řadu cenných rad a informací. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Eduard Freisler

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv podcastu 5:59

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované