Hlavní obsah

Česká levice na tom nikdy nebyla hůř, je to problém všech, říká komentátor

Foto: MARTIN VESELÝ / MAFRA / Profimedia

Jana Maláčová na sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové (5. října 2024).

Článek

Po cestě k bezvýznamnosti vsadili sociální demokraté na razantní předsedkyni. Exministryně Jana Maláčová okamžitě zaujala rétorikou i myšlenkou spojování levice. Co by pro šance SOCDEM na návrat do Sněmovny znamenala spolupráce s koalicí Stačilo! komunistky Kateřiny Konečné? A o co všechno se teď na levici vlastně hraje?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že podle komentátora a šéfredaktora Alarmu Jana Bělíčka Sociální demokracie v podstatě neměla jinou možnost než si do svého čela zvolit „razantní“ Janu Maláčovou.
  • Proč by z novinářova pohledu bylo vzkříšení umírněné levice v Česku prospěšné pro celou společnost.
  • Jaká vážná rizika by pro sociální demokraty znamenala spolupráce s koalicí Stačilo! v čele s europoslankyní Kateřinou Konečnou.

Rok před nejdůležitějšími volbami –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ výběrem nové Poslanecké sněmovny –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ se rozvířily dosud vesměs poklidné vody české politiky. Otřes má za sebou vládní koalice, ve které už po nedávné roztržce kolem digitalizace stavebního řízení nesedí Piráti. Do pohybu se ale dávají i levicové formace, které pomýšlejí na návrat do sněmovních lavic.

Nové lídry si na začátku října zvolila Sociální demokracie (SOCDEM). Kdysi jedna z dominantních stran tuzemské politiky po setrvalém sestupu v roce 2021 ze Sněmovny úplně vypadla. Dostat ji tam zpátky má za úkol nová předsedkyně –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Po jejích slovech pronesených na sjezdu, že bude usilovat o vytvoření „široké levicové koalice“, se teď vedou spory o to, jak pravděpodobná je spolupráce SOCDEM s koalicí Stačilo!, v níž je hlavní silou komunistická strana pod vedením europoslankyně Kateřiny Konečné.

„Hraje se o to, kdo bude dělat v příští vládě koaličního partnera (hnutí ANO a jeho šéfovi) Andreji Babišovi,“ říká k současnému dění v levicových vodách komentátor a šéfredaktor deníku Alarm Jan Bělíček. Pokud by totiž ANO příští rok na podzim ve volbách skutečně zvítězilo, v úvahu podle Bělíčka připadají především dvě varianty –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ že koaličním partnerem budou sociální demokraté se Stačilo!, nebo hnutí Přísaha a Motoristé.

Foto: Pavel Vondra, Seznam Zprávy

Komentátor a šéfredaktor deníku Alarm Jan Bělíček.

Sociální demokracie si už vládnutí s Andrejem Babišem vyzkoušela hned dvakrát mezi roky 2014 a 2021. Z pohledu šéfredaktora Alarmu to ale na osud strany nemělo pozitivní dopad. „Pokud bude úspěšná (SOCDEM ve volbách), pravděpodobně do této pasti spadne znovu. Zároveň ale ta strana nemá moc na výběr,“ uvádí v rozhovoru pro podcast 5:59.

Na výběr přitom sociální demokraté podle Bělíčka příliš neměli ani při volbě nového lídra strany. Komentátor míní, že právě Jana Maláčová byla jedinou možnou volbou, pokud delegáti chtěli zvolit někoho, kdo je dostatečně známý české veřejnosti a kdo má „energii a drive“ nejen prosazovat levicový program, ale zároveň čelit tlaku a „hostilitě“, která podle Bělíčka v Česku ve veřejné debatě dlouhodobě panuje vůči levicovým receptům a pohledu na svět.

Otázkou je, kam nová šéfka sociální demokraty nasměruje. „Momentálně Maláčová mluví o tom, že se chce (v politice strany) zaměřit na materiální otázky a získat zpět původní voliče sociální demokracie. To spíš naznačuje, že nepůjde vyloženě liberálním směrem,“ podotýká Bělíček.

Kdo (ne)zastaví krajní pravici?

Pokus o resuscitaci levicové politiky přitom nemusí být podstatný jen pro jednu konkrétní výseč tuzemské veřejnosti. Ačkoliv totiž podle šéfredaktora Alarmu platí, že na tom česká levice, hlavně pak její progresivní část, „asi nikdy nebyla hůř“ než nyní, její možné obrození považuje za důležité i pro širší společnost.

„Pro liberálnědemokratickou společnost je autenticky levicová politika určitou hrází před nástupem krajní pravice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v tom smyslu, že ekonomické nerovnosti nebo strádání vytvářejí u lidí frustraci a deprivaci,“ říká Bělíček s tím, že tuto frustraci a hněv následně krajně pravicoví politici namíří na „menšiny, migranty, neziskové organizace, na umělce a podobně“. A je prý úkolem levice takovému vývoji zabránit.

Podle komentátora přitom neplatí varianta, že by „hrází proti krajní pravici“ mohlo být ANO, které také cílí na levicové voliče. Bělíček však podotýká, že politika expremiéra Babiše se v minulosti přizpůsobovala podle toho, s kým zrovna vládl. A proto prý může ANO naopak fungovat jako „motor“, který krajní pravici dostane k moci.

Ke krajně pravicové politice má navíc podle Jana Bělíčka „nakročeno“ koalice Stačilo! Svědčit o tom má i její spolupráce s některými subjekty spojovanými s konspirační scénou. A proto jsou z pohledu komentátora namístě obavy, co by se stalo, pokud by s projektem v čele s Kateřinou Konečnou sociální demokraté vytvořili spojenectví. „Obávám se, že by to možná vyrazilo směrem SMER a (premiéra) Roberta Fica na Slovensku, který se v podstatě z klasicky sociálnědemokratických pozic posunul výrazně do sféry krajní pravice,“ dodává.

V podcastu 5:59 také uslyšíte, jakým mezníkem české polistopadové politiky by podle Jana Bělíčka byla spolupráce sociálních demokratů s komunisty nebo čím si z komentátorova pohledu získal přízeň levicových voličů expremiér Andrej Babiš. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy - Ptám se já, ČT24, CNN Prima NEWS, Český rozhlas Plus, Facebook - Sociální demokracie (@socdemcz)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast Seznam Zpráv. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované