Hlavní obsah

„Koordinovaná operace.“ Expert o výhrůžkách, které řeší školy nejen v Česku

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Na případu pracuje i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Ilustrační foto.

Článek

Stovky českých škol čelí výhrůžným e-mailům od neznámých pachatelů, které jsou psané nedokonalou češtinou. Kriminalisté hrozbu nepodceňují, zároveň ale upozorňují, že riziko útoku je velmi nízké. Podobné zprávy navíc dorazily i do škol na Slovensku a v Litvě. Co to může znamenat?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak české školy reagují na výhrůžné e-maily, které jim v tomto týdnu posílá neznámý útočník.
  • Co o pachatelích zatím veřejnost ví.
  • Jestli je podle bezpečnostního analytika pravděpodobné, že je do výhrůžek zapojena cizí mocnost.

Poprázdninový rozjezd výuky letos na stovkách základních a středních škol narušily výhrůžné e-maily. Zatím neznámí útočníci jejich prostřednictvím vzkázali, že školní budovy jsou „zaminované“. Některá zařízení se tak preventivně v týdnu evakuovala, jiná alespoň zavedla jiná bezpečnostní opatření. Podle policie je závažnost hrozby velmi nízká, přesto kriminalisté situaci nepodceňují.

Každá škola k řešení problému přistupuje po svém a stejně tak ke komunikaci s rodiči i dětmi – některé rozeslaly rodičům pokyny, jiné ale s informováním čekaly, aby nešířily paniku. „Myslím si, že to pro školy bylo velmi komplikované a bezprecedentní. Musely si dát vědět mezi sebou, musely dát vědět rodičům,“ popisuje v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Matěj Nejedlý, co se v minulých dnech ve školách po celém Česku dělo.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Matěj Nejedlý.

Reportér líčí, že e-maily, které na školy přicházejí, chodí každý den z jiné adresy, kriminalisté mezi nimi ale našli propojení. Zároveň žádná ze zpráv není formulovaná češtinou, kterou by mluvil rodilý mluvčí. „Spíše to vypadá, jako kdyby je někdo prohnal překladačem,“ říká Nejedlý.

Ve zprávách se útočníci označují jako „dněpropetrovští maniaci“, čímž se podle novináře odkazují na dvojici sadistických vrahů z Ukrajiny, kteří vraždili v roce 2007 právě v Dněpropetrovsku (dnešním Dnipru). Kdo za e-maily ale skutečně stojí, není jasné. Na případu pracuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kriminalisté pracují s více vyšetřovacími verzemi.

Co se píše v e-mailu

„Přivítají vás dněpropetrovští maniaci. Náš telegram: (Seznam Zprávy se jméno účtu rozhodly nezveřejňovat). Informujeme vás, že vaše budova byla zaminována. Nebudeme vám diktovat podmínky, protože vás to nezajímá. Jen se podíváme na spoustu krve a obětí. Zabiju vás i vaše děti! Aktivace výbušných zařízení ve 12:00. Čas vypršel. Hra začíná!“

Zapojení cizí mocnosti?

Podobně situaci vidí i druhý host podcastu, analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček, který se specializuje na hybridní hrozby. Podle něj je nutné počkat, až policisté sesbírají dostatečné množství důkazů a rozhodnou, která z verzí je nejpravděpodobnější.

„Nicméně osobně se spíš kloním k tomu, že by za tím reálně nějaká cizí síla mohla být a mohla by takovéto údery pomoci organizovat,“ uvádí. O koho přesně jde a jaké motivace mohou útočníci mít, podle něj ale z dostupných informací nelze s jistotou vyvozovat.

Foto: Archiv Pavla Havlíčka

Bezpečnostní analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

Významnou okolností přesto prý je, že podobné výhrůžné e-maily v posledních dnech nepřišly jenom do českých škol, ale i do těch slovenských a litevských. Podle Havlíčka je tak zřejmé, že se jedná o „koordinovanou operaci“, což považuje za silnou indicii vedoucí k podezření, že je do výhrůžek zapojena cizí mocnost.

Konkrétně bezpečnostní analytik zmiňuje variantu účasti Ruska, které by se mohlo snažit tímto způsobem destabilizovat země různým způsobem podporující Ukrajinu.

„Tohle je určitě něco, co je dlouhodobým zájmem Ruské federace – podkopávat nejen obranyschopnost jednotlivých evropských států, ale také narušovat jejich soudržnost podporou například polarizace a vnitřní rozdrobenosti. (…) Dobře by to zapadlo do dlouhodobějšího chování Ruské federace vůči evropským státům,“ říká expert.

Pokud se prokáže zapojení cizí mocnosti, měla by podle Havlíčka Česká republika „eskalovat situaci, ukázat vůli ke vzdoru a politické odhodlání konat“. V praxi to znamená například vyvinout diplomatický tlak v rámci NATO nebo Evropské unie, aby členské státy útok odsoudily a třeba i přijaly sankce vůči dané zemi. A zadruhé by Česko z pohledu analytika mělo dál pracovat na tom, aby byly úřady schopné na podobné údery efektivně reagovat.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak text e-mailu hodnotí rusista Tomáš Glanc, kterého oslovil reportér Seznam Zpráv, nebo kde expert Havlíček vidí rezervy českého systému v souvislosti s hybridními hrozbami. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, CNN Prima News, vláda České republiky (vlada.cz)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované