Hlavní obsah

Nový proces v kauze Slopné nebude. Špatná vizitka českého soudnictví, říká novinář

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Maroš Straňák (vlevo) a David Šimon si už ve vězení odpykali 11 let. Obnovení procesu se opět nedočkali.

Článek

Krajský soud ve Zlíně neobnovil proces v případu vraždy v obci Slopné. Ve vězení za tento čin už víc než 11 let sedí Maroš Straňák a David Šimon, protagonisté podcastové série Slopné: Kdo je vrah? Autorky série, reportérky Seznam Zpráv, Adéla Jelínková a Christine Havranová vnesly do případu řadu nových zjištění, které je posléze přivedly i na lavici svědků. Na obnovení procesu to ale podle soudu nestačí.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč investigativní reportérka Adéla Jelínková považuje nahrávku s jedním z korunních svědků obžaloby v případu Slopné za zásadní.
  • Co zaznělo v odůvodnění soudního rozhodnutí.
  • Proč si zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv Radek Kedroň myslí, že případ je pro českou justici špatnou vizitkou.

Ani napočtvrté se Maroš Straňák a David Šimon nedočkali obnovy soudního řízení v případu vraždy důchodce v obci Slopné ve Zlínském kraji. Rozhodl tak v pondělí krajský soud ve Zlíně. Oba muži si za vraždu seniora Miroslava Sedláře už odseděli přes jedenáct let, soud jim udělil tresty ve výši 24,5 a 20,5 roků. Oba ale nadále tvrdí, že jsou nevinní. Jejich případ se stal námětem pro podcastovou sérii Seznam Zpráv Slopné: Kdo je vrah?, která letos získala Novinářskou cenu za analyticko-investigativní žurnalistiku a také Cenu veřejnosti.

Případ doprovází řada nesrovnalostí, které autorky série, reportérky SZ, Adéla JelínkováChristine Havranová v podcastu předestřely a přinesly k tomu i řadu nových zjištění, která zpětně zpochybňují důkazy obžaloby. „Došly jsme k tomu, že rozhodně ten případ má slepá místa a spoustu těch důkazů, které přednášel soud, jsme podrobily zkoumání a zpochybnily je,“ říká Jelínková v podcastu 5:59.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Adéla Jelínková při načítání epizody podcastu Slopné: Kdo je vrah?

Státní zástupce se například spoléhal na pachové stopy osob, tedy důkaz, který může být podle nálezu Ústavního soudu pouze nepřímý. V případě slopenské vraždy byly navíc pachové stopy zpracovány nevhodnou metodikou, kterou odborná komunita považuje za zcela nespolehlivou. Zásadní roli pak hráli dva korunní svědci, recidivisté a zároveň bratranci Milan a Ludvík Rakašovi. Ti před soudem vypověděli, že se ve vazbě potkali s Marošem Straňákem, který se jim měl k vraždě ve Slopném přiznat. Odsouzený Straňák tato tvrzení popírá.

Při osobním setkání už ale Ludvík Rakaš (který si mezitím změnil příjmení na Mencl) svoji původní výpověď popřel. Na nahrávce, kterou Jelínková s Havranovou při rozhovoru pořídily, Mencl říká, že u soudu lhal a že jeho svědeckou výpověď „vyprovokoval“ bratranec Milan po domluvě se státním zástupcem Leem Foltýnem, výměnou za dřívější propuštění z vězení.

Příliš velká konspirace

Soudce krajského soudu ve Zlíně Pavel Dvorský ale k těmto výše uvedeným zjištěním včetně nahrávky nepřihlédl. „Ve skutkovém stavu vycházejícím z dřívějších zjištění nenastal takový obrat, aby založil odlišný náhled na celou věc,“ konstatoval soudce. Sám přitom připustil, že korunní svědci „nemuseli působit věrohodně“, přiklonil se ale de facto k tvrzení Ludvíka Rakaše, který se hájil tím, že novinářkám lhal, u soudu ale říkal pravdu.

„Podle něj (soudce Dvorského) se neobjevily přesvědčivé důkazy o tom, že by dřívější žalobce případu Leo Foltýn nějak právně handloval s bratranci, že za svědectví proti Straňákovi půjdou dříve z vězení. Takovou možnost soud v tom odůvodněním dokonce označil za mimořádně konspirativní, protože by podle něj do takového jednání museli být zapojeni soudci či různí lékaři, kteří posuzovali zdravotní stav Milana Rakaše,“ uvádí další host podcastu 5:59, reportér Seznam Zpráv Tomáš Svoboda, který byl na soudním jednání přítomen.

Poslechněte si podcastovou sérii Slopné: Kdo je vrah?

  • První díl o vraždě, která se v obci Slopné v roce 2011 odehrála
  • Druhý díl o odsouzených Maroši Straňákovi a Davidu Šimonovi
  • Třetí díl o pachových stopách, které byly jedním z klíčových důkazů
  • Čtvrtý díl o klíčovém svědectví dvou bratranců
  • Pátý díl o DNA slovenského bezdomovce na zakrvácené kukle
  • Šestý díl o napojení zavražděného seniora na slovenské mafiány

Národní centrála proti organizovanému zločinu Foltýna a jeho jednání vyšetřovala a došla k závěru, že státní zástupce nepochybil. Novinářky SZ mají nicméně za to, že Leo Foltýn selhal například ohledně důkazu, který se točí kolem stop DNA nalezených na kukle zavražděného důchodce. DNA měla patřit Šimonovi a Straňákovi. Podle Jelínkové ale ukázala na slovenského recidivistu Zoltána Kovácse.

„Tady tahle linka je pro nás velmi důležitá, protože my jsme se Zoltánem Kovácsem v tom podcastu začali zabývat zevrubně, dlouho a podrobně. A ten nám přiznal, že ví, kdo je to Miroslav Sedlář a že jeho skupina, ve které působil, tak s Miroslavem Sedlářem obchodovala se zbraněmi,“ podotýká Adéla Jelínková s tím, že zbraně končily u slovenské mafie.

Labyrint lží

Odsouzení Šimon se Straňákem zřejmě podají odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci a budou doufat, že se proces přeci jen obnoví. Zástupce šéfredaktora a šéf investigativního oddělení Seznam Zpráv Radek Kedroň, třetí host této epizody podcastu 5:59, případ považuje za zásadní.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zástupce šéfredaktora Radek Kedroň.

„Bavíme se o vraždě, přičemž kolegyně shromáždily poznatky, které nasvědčují, že ve vězení dost možná nesedí skuteční pachatelé. Možná, že došlo k nějakému justičnímu omylu. Taky to můžeme vykládat z druhé strany, to znamená, že někde venku běhá skutečný vrah,“ říká Kedroň.

I on se vrací především k problematickému svědectví bratranců Rakašových. „Já mám pocit, že jsme se ocitli v jakémsi labyrintu lží bratranců Rakašových, kdy nevíme, kdy lhali,“ míní Kedroň s tím, že se nemuselo, tak jak řekl soudce, hned jednat o spiknutí, ale třeba jen o „chybnou součástku“ v celém systému.

Podle jeho slov nezbývá ale nic jiného, než pondělní (nepravomocný) rozsudek respektovat. „Na druhou stranu nikdo nám nemůže promazat paměť tak, abychom na všechny ty nesrovnalosti zapomněli. A že těch nesrovnalostí je dlouhá řádka. To jsme si ostatně dokázali v naší podcastové sérii Slopné: Kdo je vrah?“ dodává Radek Kedroň.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv Radek Kedroň odpovídá na nepodložená tvrzení, že reportérka Seznam Zpráv měla při své práci na podcastové sérii nabídnout úplatek, nebo kolik obnovení soudních řízení soudy od roku 2009 povolily. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Audoarchiv Adély Jelínkové, Christine Havranové a Tomáše Svobody

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované