Hlavní obsah

Složité časy amerického prezidenta. „Je mezi dvěma ohni“

Foto: X.com/Potus, Seznam Zprávy

Biden při projevu v Oválné pracovně 14.7.2024

Článek

Kandidát amerických republikánů do podzimních prezidentských voleb Donald Trump po sobotním atentátu sklízí chválu a podporu politických kolegů, včetně bývalých nekompromisních rivalů. Jednoho z někdejších kritiků, senátora J. D. Vance, si Trump na stranickém sjezdu v Milwaukee vybral za svého viceprezidenta. Jak silná pozice Donalda Trumpa je?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • O stranické jednotě na republikánském sjezdu v Milwaukee v americkém státě Wisconsin.
  • Kdo je nový viceprezident J. D. Vance a jak by exprezidentovi mohl pomoci především v klíčových státech v takzvaném rezavém pásu.
  • A proč se po atentátu na Donalda Trump nachází současný prezident Joe Biden podle amerikanisty Kryštofa Kozáka mezi „dvěma ohni“.

Dynamika prezidentské volební kampaně ve Spojených státech se v posledních týdnech výrazně změnila. Analytici připouštějí, že navrch má v současnosti Donald Trump, kterého Republikánská strana tento týden potvrdila na postu kandidáta na prezidenta.

Odborníci připomínají, že bývalá hlava státu těží z nepřesvědčivých výkonů amerického prezidenta Joea Bidena v červnové televizní volební debatě a také z tragické události, která se v sobotu odehrála v Pensylvánii během Trumpova mítinku s voliči. Exprezident tam přežil pokus o atentát, střelec ho nicméně zasáhl do ucha. Na místě také zahynul jeden z Trumpových příznivců.

„Když přežijete atentát, je logické, že se zvedne určitá vlna sympatií. Všichni řeší tu ikonickou fotku, na které má Trump krev na uchu a zdviženou pěst. To na republikánské voliče udělalo dojem,“ říká v podcastu 5:59 amerikanista Kryštof Kozák z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy. Naráží na moment, během kterého se zakrvácený Trump v obležení ochranky, jež se ho snažila rychle odvést z pódia do bezpečí, obrátil směrem k davu příznivců a se zaťatou pěstí několikrát vykřikl: „Bojujte!“

Foto: DonaldJTrumpJr, SZ

Donald Trump těsně po atentátu zdvihl pěst a zvolal „Bojujte“.

Kozák je přesvědčen, že pokus o atentát mediální tým Trumpa využije během pokračující prezidentské kampaně, třeba v reklamních spotech. „V rámci dynamiky americké politické kampaně se podle mě po 14 dnech zase začne řešit další předvolební debata a rétorika se opět začne vyhrocovat,“ dodává amerikanista.

Trumpův protikandidát se přitom nachází podle Kozáka mezi „dvěma ohni“. Biden si totiž snaží napravit obraz stárnoucího muže, který už na úřad prezidenta nestačí. Zároveň ale nesmí v případných výpadech proti Trumpovi právě v kontextu neúspěšného atentátu zajít příliš daleko.

„Bude nucen ukázat svoji mužnost a tvrdost a vracet co nejsilněji údery. Stává se z toho vlastně takový wrestlingový mač, což Donaldu Trumpovi velmi vyhovuje. Ale když to Biden přežene, zaútočí a třeba zmíní, že je Trump hrozba pro demokracii, tak se řekne: Aha, to je kód na to, aby zase začal někdo střílet,“ podotýká Kozák.

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Amerikanista Kryštof Kozák.

Haleyová v Trumpově táboře

Tento týden si ale Biden mohl dopřát „mediální pauzu“. Pozornost je totiž upřena na čtyřdenní sjezd Republikánské strany v Milwaukee ve státě Wisconsin. Sněm se nese v tónu jednoty strany: Za Trumpa se postavili i jeho kritici z republikánských primárek jako třeba guvernér Floridy Ron DeSantis a někdejší guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. Ta byla podle Kozáka poslední výraznou oponentkou Trumpa.

Foto: Shutterstock.com

Kandidát na amerického viceprezidenta J. D. Vance.

Trump si zároveň během sjezdu vybral viceprezidenta. Jeho volba nakonec padla na senátora za stát Ohio J. D. Vance, který se přitom kdysi prohlašoval za zapřisáhlého odpůrce Trumpa. V roce 2016 Vance exprezidenta například označil za „idiota“ a „amerického Hitlera“. Vance nyní tvrdí, že jeho názor změnilo Trumpovo prezidentství, které podle senátora udělalo mimo jiné z Ameriky prosperující a bezpečnou zemi.

Podle Kryštofa Kozáka byla Trumpova volba strategická. „J. D. Vance je velmi silný v Ohiu, Pensylvánii, Wisconsinu a Michiganu – to jsou státy, které rozhodnou tyto volby. Alespoň podle Trumpovy kampaně. (…) Takže Trump všechno vsadil na tuto středozápadní kartu,“ hodnotí volbu viceprezidenta Kozák.

Umění napojit se na venkov

Amerikanista přitom odkazuje na osobitý příběh Vance, který vyrůstal v chudém kraji východního Kentucky v rodině rozvrácené alkoholem a drogami. Vance o této zkušenosti sepsal knihu s názvem Hillbilly Elegy (česky Americká elegie), která pojednává o americkém venkově především v oblasti Appalačského pohoří. Termín Hillbilly je pak významově chápan jako „buran“, „venkovan“ či „horal“.

J. D. Vance je navíc podle Kozáka komunikačně schopný a inteligentní, a tak je ve všech ohledech „strategicky dobrou volbou“. „Vždycky může použít tu svoji osobní zkušenost. (…) Donald Trump v životě nemůže být pro lidi (třeba v Pensylvánii nebo ve Wisconsinu) natolik autentický. Všichni vědí, že je to oligarcha z New Yorku,“ uzavírá Kozák.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak pokračuje vyšetřování neúspěšného atentátu na Donald Trumpa nebo proč nového viceprezidenta J. D. Vance řada expertů považuje za možného nového lídra trumpovského křídla Republikánské strany. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, CNN Prima News, youtubové kanály New York Post, CBS News, MSNBC, CNBC, NBC News, Library of Congress, Forbes Breaking News, Fox News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované