Hlavní obsah

„Máme toho dost.“ Írán rozbouřila smrt ženy po zásahu mravnostní policie

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Demonstrantka s fotkami zesnulé Mahsá Amíníové.

Reklama

Článek

V Íránu sílí výzvy k vyšetření smrti mladé ženy, která zemřela po zásahu mravnostní policie. Mahsá Amíníová podle ní nedodržela pravidla nošení pokrývky hlavy – hidžábu – a necudně se odívala. Incident vyvolal rozsáhlé protesty i mezinárodní kritiku. Jak velkou výzvu to představuje pro íránskou vládu a konzervativní duchovní?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak došlo k zatčení Mahsá Amíníové a co se stalo během dalších tří dnů, než zemřela v íránské nemocnici.
  • Jestli mohou protesty, které v zemi vypukly, donutit vládu a konzervativního prezidenta k ústupkům.
  • Jaké důsledky může mít to, že se společnost v Íránu vyvíjí jedním směrem a režim se dlouhodobě snaží jít jinudy.

V íránském hlavním městě Teheránu i v univerzitních městech po celé zemi pátý den demonstrují davy místních kvůli smrti dvaadvacetileté Mahsá Amíníové.

Tu v minulém týdnu zatkli policisté kvůli tomu, že prý neměla správně nasazený hidžáb, kterým by si měly ženy v Íránu zahalovat vlasy, krk a hruď. Ve vazbě podle policie zkolabovala, o tři dny později v nemocnici zemřela. Její rodina tvrdí, že byla zdravá, podle policie šlo o srdeční záchvat.

Foto: Soukromý archiv Golnaz Esfandiariové.

Reportérka Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda Golnaz Esfandiariová.

Podle seniorní reportérky Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda Golnaz Esfandiariové smrt Íránky vyvolala „silné reakce“, a to i u lidí, kteří jsou „loajální režimu“.

„Myslím, že zejména ženy to tak cítí. Většina z nich už byla zadržena mravnostní policií a znají ten pocit – strach a zlobu kvůli tomu, že stát chce rozhodovat o tom, jak se mají oblékat,“ popisuje.

„Lidé chtějí svobodu“

V minulých letech se podle Esfandiariové přitom „pravidla nedodržovala tak striktně“. Ale poté, co byl do funkce prezidenta v minulém roce zvolen konzervativní Ebráhím Raísí, se to změnilo. „Zase jsou patroly morální policie hodně aktivní a mnoho žen bylo v posledních měsících zatčeno,“ říká novinářka.

Debatu o zrušení mravnostní policie a o svobodné volbě v nošení hidžábu ale v zemi vyvolala až smrt mladé ženy.

Na videích z demonstrací je dokonce vidět, že si Íránky šátky sundávají. A některé je dokonce pálí. „Myslím, že ty protesty jsou trochu jiné než dřív. Lidé chtějí svobodu, chtějí mít možnost si vybrat, jak se mají oblékat a jak se mají chovat,“ vysvětluje Esfandiariová.

Vláda má podle ní navíc z tlaku, který demonstranti vytvářejí, strach. „Poznáme to díky tomu, že je tady tolik policistů a používají násilí,“ myslí si. Jaký to ale bude mít reálný vliv na další vládní kroky, podle Esfandiariové zatím jasné není.

Pomoct ale podle ní může i to, že třeba Spojené státy americké nebo Francie vyzvaly k nalezení viníků smrti mladé ženy.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak silná je v tuto chvíli pozice íránského prezidenta Raísího nebo jestli pomohou vyšetřování apely ze zahraničí. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Televize Seznam, Český rozhlas Radiožurnál, YouTube - BBC Persian, YT - DW News, YT - Reuters, YT - FRANCE 24 English, Twitter - Iran-Journal, TW - Shayan Sardarizadeh, TW - Masih Alinejad, TW - Joyce Karam

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované