Hlavní obsah

„Dva aktéři chtějí zdržovat.“ Novinář o nových posunech v kauze Dozimetr

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Podnikatel Michal Redl patří mezi obžalované v kauze Dozimetr. Na snímku krátce po zatčení v červnu 2022.

Článek

Start soudu v kauze Dozimetr oddálilo rozhodnutí soudce vyloučit sám sebe pro podjatost. Podle reportéra Seznam Zpráv Radka Nohla je ale na obzoru i další faktor, který posouzení případu údajného ohýbání zakázek pražského dopravního podniku může zkomplikovat.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč je podle reportéra Seznam Zpráv pravděpodobné, že kauzu Dozimetr bude rozhodovat soudce, který sám sebe z případu vyloučil pro podjatost.
  • Že detektivové sice označili za hlavní mozek údajné korupce podnikatele Michala Redla, nejvyšší trest ale žalobci navrhli někomu jinému.
  • Jakou taktikou se podle zjištění Seznam Zpráv chystají někteří obžalovaní prodlužovat soudní proces.

V jedné z nejznámějších korupčních kauz poslední doby sice letos v červnu padly obžaloby, nad startem samotného soudního procesu teď ale visí otazník. A není jisté, jestli se rozhodování justice oddálí „jen“ o týdny, nebo jestli půjde spíš o měsíce.

Jak už Seznam Zprávy upozornily, z projednávání případu známého jako Dozimetr totiž během srpna soudce Jakub Kriebel vyloučil sám sebe pro podjatost. Jenže pražské vrchní státní zastupitelství proti jeho rozhodnutí podalo stížnost, kterou se bude zabývat Městský soud v Praze.

„Několik týdnů teď zřejmě potrvá, než městský soud o stížnosti (státních zástupců) rozhodne. (…) Zároveň pokud by řekl, že případ bude muset řešit jiný soudce, čekalo by se, až si tento nový soudce obžalobu nastuduje. Trvalo by řádově několik měsíců, než by se obžaloba začala projednávat,“ shrnuje v rozhovoru pro podcast 5:59 reportér Seznam Zpráv Radek Nohl, který kauzu Dozimetr sleduje od chvíle, kdy policie v červnu 2022 spustila razii na pražském magistrátu a dalších místech.

Nejhorší vyhlídky pro muže v podmínce

Detektivové tehdy kvůli podezření na ovlivňování zakázek pražského dopravního podniku zadrželi skupinu lidí kolem podnikatele Michala Redla. Kromě něj policie obvinila mimo jiné i dalšího podnikatele Pavla Kose, tehdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN) nebo rovněž už bývalého náměstka ředitele dopravního podniku Mateje Augustína. Všichni tři verzi policie odmítají. Zároveň ale tato trojice patří mezi devět lidí, na které státní zástupce na konci letošního června podal obžalobu.

Jaké tresty navrhl žalobce v kauze Dozimetr?

Michal Redl - 10 let ve vězení a peněžitý trest ve výši pěti milionů korun

Pavel Kos - 10,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši 3,5 milionu korun

Petr Hlubuček - osm let ve vězení a peněžitý trest ve výši 2,5 milionu korun

Matej Augustín - osm let ve vězení a peněžitý trest ve výši 2,5 milionu korun

Maroš Jančovič - 6,5 roku ve vězení a peněžitý trest ve výši pět milionů korun

Luděk Šteffel, Martin Vejsada, Dalibor Kučera - dva až tři roky ve vězení a peněžitý trest ve výši jeden milion korun

Ivo Pitrman - čtyřletá podmínka

Nejvyšší tresty žalobce požaduje pro Redla a Kose. Může přitom působit jako překvapení, že o něco delší vězení navrhuje podnikateli Kosovi, ačkoliv má být právě Redl ústřední postavou skupiny. „Státní zástupce navrhuje Pavlu Kosovi nejvyšší trest, protože je v současné době ve zkušební době. Loni v říjnu byl Kos podmíněně propuštěn z vězení poté, co si odseděl třetinu z pětiletého trestu za daňový únik ve výši 135 milionů korun,“ vysvětluje reportér Nohl.

Několikaletý pobyt za mřížemi ale v kauze Dozimetr hrozí také bývalému politiku Hlubučkovi nebo exnáměstkovi z dopravního podniku Augustínovi. Kdy se soud začne obžalobou zabývat, teď však jisté není.

Jak je to s podjatostí soudce?

Soudce Kriebel svou podjatost zdůvodnil tím, že se před dvěma lety účastnil výslechu tehdejšího náměstka ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Tomáše Knížka, který byl v jiné větvi případu loni obviněn. Podle Kriebela je pravděpodobné, že Knížek bude u soudu vypovídat jako svědek, že může jít o podstatné svědectví a že je nutné vyloučit jakoukoliv pochybnost o tom, že si soudce už předem nevytvořil názor o obžalovaných. A to i přesto, že sám Kriebel ke svému zdůvodnění dodal, že o vlastní nestrannosti ve skutečnosti nepochybuje.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Radek Nohl.

Po stížnosti státních zástupců bude ve věci rozhodovat Městský soud v Praze. Podle reportéra Seznam Zpráv je přitom možné, že tento soud dá žalobcům za pravdu. Nohl v této souvislosti poukazuje na názor advokátů obžalovaných, podle kterých trestní řád počítá s vyloučením soudce pro podjatost jen v případě, že ve věci dříve nařídil domovní prohlídku, vydal příkaz k zadržení nebo rozhodoval o vazbě. Přítomnost u výslechu svědka se v něm ale nezmiňuje. „Odhaduji, že soudce Jakub Kriebel bude ten případ soudit dál,“ říká proto novinář.

Jenže posuzování možné podjatosti soudce není jediným faktorem, který komplikuje rozhodování justice v kauze Dozimetr.

„Je pravděpodobné, že se jednání bude protahovat, protože dva aktéři případu – podnikatel Michal Redl a jeho blízký spolupracovník Pavel Kos – připravují další kroky k tomu, aby jednání co nejdéle zdržovali,“ uvádí Nohl s tím, že Redl už zpochybnil také nestrannost soudních přísedících a nově podle reportérových informací chystá stížnost žádající vyloučit z kauzy i celý Obvodní soud pro Prahu 9. A to by znamenalo další prodloužení celé kauzy.

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o obviněních proti aktérům Dozimetru nebo o tom, jak je to nyní s posuzováním svéprávnosti Michala Redla, jejíž omezení – o které sám žádá – by znamenalo stopku jeho trestního stíhání. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Matěj Válek

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy – podcast Gučiho archiv, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, CNN Prima News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované