Hlavní obsah

„Začalo to už za sucha,“ říká reportér o povodňových dezinformacích

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Povodně poskytly šiřitelům dezinformací novou příležitost. Ilustrační foto.

Článek

Povodně s sebou přinesly fenomén dobře známý z jiných velkých událostí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dezinformace. Polopravdy a lži šířené většinou na internetu zlehčovaly riziko extrémních dešťů v Česku a zpochybňovaly vládní opatření. Kdo jsou hlavní šiřitelé konspirací a jaké cíle sledují?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké dezinformace a konspirace mezi lidmi bezprostředně před povodněmi i v jejich průběhu kolovaly a kdo ze známějších tváří dezinformační scény za nimi stál.
  • V čem je šíření dezinformací během povodní nebezpečné a zda je možné lidi, kteří je dostávají do veřejného prostoru, trestně stíhat.
  • A že se podle bezpečnostního analytika „obchodníci se lží” budou snažit využít situace po povodních k šíření nenávisti vůči Ukrajincům a boji proti vládní podpoře Ukrajiny.

Kromě záplavové vlny s sebou extrémní srážky nad územím Česka a sousedních států přinesly i vlnu konspirací a dezinformací, které do společnosti vnášejí chaos. Bagatelizace rizika povodní přitom mohla řadu lidí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ o nejen obyvatel zatopených oblastí, ale i pracovníků integrovaného záchranného sboru, kteří je na poslední chvíli před živlem zachraňovali –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ohrozit na životě.

„Začalo to vlastně už za sucha,“ uvedl v podcastu 5:59 reportér Seznam Zpráv Matěj Nejedlý. „První konspirace a dezinformace se začaly objevovat už ve středu, kdy meteorologové a politici začali varovat před blížícími se povodněmi. Nejčastěji se jednalo o tvrzení, že vláda jenom odvádí pozornost od jiných témat a občany pouze straší. Přece jenom máme před volbami,“ popisuje.

Lidé na sociálních sítích podle reportéra třeba šířili dezinformace o tom, že „mediální hysterie je zástěrkou pro zapojení Česka do války na Ukrajině“. Nejedlý ale připomíná, že se objevovaly třeba i „velmi zastaralé fantasmagorie“ o ovlivňování počasí technologiemi nebo chemtrails.

„Známé firmy“ dezinformační scény

Pokud jde o prominentní šiřitele dezinformací a konspirací, jedná se podle reportéra o takříkajíc známé firmy, jako je poslanecký asistent Jaroslava Foldyny z SPD Michal Kraft, odsouzený v minulosti za podněcování k nenávisti: „Ten sdílel x různých dezinformací na téma povodně a Ukrajina –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ například že žádná materiální pomoc už není dostupná, protože vláda všechno dala Ukrajině.“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Matěj Nejedlý.

Podobný status zveřejnil na facebooku i poslanec SPD Jiří Kobza. A o značnou pozornost si řekl i bývalý šéf Ředitelství vodních cest Jan Skalický, který v letošním roce kandiduje v senátních volbách za uskupení Stačilo. Ten na sociálních sítích zveřejnil video, kde tvrdil, že vláda hrozbu povodní zveličuje a vyvolává v lidech strach, aby se mimo jiné nemohla uskutečnit kontaktní kampaň před volbami.

Podle Nejedlého je dosah podobných dezinformačních příspěvků na facebooku „masový“ a to i proto, že právě tato sociální síť je v Česku nejpopulárnější a jednotlivé statusy na ní mohou nabrat tisíce sdílení. „A je to nebezpečné i v tom, že ve skupinách na facebooku se lidé v těch názorech, často třeba i extremistických, utvrzují. Není, kdo by je tam vyvracel,“ dodává.

Stále stejný modus operandi

Bezpečnostní analytik Roman Máca, který šíření dezinformací na sociálních sítích aktivně monitoruje už téměř celou dekádu, v podcastu 5:59 uvedl, že vlna povodňových dezinformací ve své podstatě nic nového z hlediska tematického rozptylu nepřinesla.

„Je to stále stejné, je to stejný modus operandi (…) Nejprve se mluví o strašení lidí jako za covidu, o spiknutí proti lidem. A pak, když přijde kalamita, se ozývá, že nepomáháme našim lidem a pomáháme Ukrajincům,“ říká Máca. „Vždycky se toho chopí ‚obchodníci se lží‘, kteří na tom vydělávají peníze tak, že různým důvěřivcům řeknou, co chtějí slyšet, a pak je zkasírují,“ pokračuje.

Foto: Pavel Vondra, Seznam Zprávy

Bezpečnostní analytik Roman Máca.

V diskuzích na sociálních sítích, které se týkají povodní, sice nechybí ani konspirační evergreeny typu HAARP či chemtrails, Máca ale nepochybuje, že téma bude v posledku vytěženo i politicky: „Já si myslím, že až se objeví třeba nějaký status nebo natočené video o tom, že někomu dům spláchla velká voda a vláda mu nepomohla, tak se toho chopí různí populisté a extremisté, kteří to využijí právě v tom boji proti vládě.“

A podle analytika se během posledních dní také potvrzuje známá skutečnost, že profesionální šiřitelé dezinformací naskakují na aktuální témata, aby si zvýšili dosah. „To je krásně vidět, že spousta těchhle obchodníků se lží, kteří vyrostli třeba na covidu, tak když (ruský vůdce Vladimir) Putin zaútočil na Ukrajinu, okamžitě přešaltrovali na šíření ruské válečné propagandy (…) Teď jsou aktuální povodně, takže toho samozřejmě využívají na maximum.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte více o tom, proč se šiřitelé konspirací a dezinformací zaměřují v zásadě jen na tragické nebo dramatické události, nebo jaká je šance trestně stíhat lidi, kteří na sociálních sítích dezinformace šíří. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Pavel Vondra

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroj audioukázek: Facebook Jana Skalického, Seznam Zprávy

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované