Hlavní obsah

Babiš chce mít všechno. Proto mu pověst agenta StB vadila, vysvětluje Honzejk

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Andrej Babiš zřejmě nebude mít v případě vítězství ve volbách o koaliční partnery nouzi, usuzuje komentátor Petr Honzejk.

Článek

Do sněmovních voleb zbývá necelý rok a jasným favoritem je v tuto chvíli podle všech volebních modelů a průzkumů veřejného mínění hnutí ANO. V jaké politické kondici je jeho šéf Andrej Babiš? A pokud volby vyhraje, bude chtít post premiéra, nebo ho přenechá někomu ze spolustraníků? Rozebíráme s komentátorem Petrem Honzejkem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Že Andreji Babišovi nahrává probíhající konsolidace jeho potenciálních koaličních partnerů.
  • Jak expremiér zužitkovává své dobré vztahy se zástupci nynější slovenské vládní koalice.
  • Zda bude Babiš chtít být v případě vítězství ANO ve volbách znovu předsedou vlády.

Přestože expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v minulosti už několikrát avizoval, že se chystá z politiky odejít, realita je taková, že necelý rok před příštími volbami do Poslanecké sněmovny v politice nejen stále je, ale jeho hnutí za sebou v preferencích nechává všechny ostatní subjekty na české politické scéně. Babiš tak má nakročeno k tomu znovu usednout do premiérského křesla.

„Je v nejlepší kondici, v které kdy byl. Preference hnutí ANO přesahují podle většiny agentur 30 procent a má za sebou úspěchy v evropských volbách i volbách krajských,“ shrnuje v rozhovoru pro podcast 5:59 šéfkomentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

„Skvělé je pro něj také to, že se začali konsolidovat jeho potenciální koaliční partneři. Hnutí ANO se nedostalo v roce 2021 k moci jen proto, že propadlo nějakých 20–⁠⁠⁠⁠⁠⁠21 procent hlasů, což se teď pravděpodobně nestane,“ pokračuje Honzejk s tím, že se zkonsolidovala tradiční levice pod značkou Stačilo!, a že šanci na vstup do Sněmovny mají také formace Přísaha a Motoristé sobě, zvláště v případě vzájemné spolupráce. Relativně stabilní preference vykazuje i SPD Tomia Okamury, který už signalizoval zájem o to vytvořit s ANO příští vládu.

Do Strakovy akademie hlavním vchodem

„Vypadá to, že si Andrej Babiš bude moci ze svých potenciálních koaličních partnerů spíše vybírat a že jen máloco mu může zabránit, aby se příští rok stal tím, kdo opět triumfálně vejde do Strakovy akademie hlavním vchodem,“ glosuje situaci komentátor. Zároveň však zdůrazňuje, že rok, který do voleb zbývá, „je v politice geologické období“.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Šéfkomentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Tento týden navíc slovenské ministerstvo vnitra oznámilo, že s českým expremiérem uzavřelo smír ve sporu o ochranu osobnosti ve vleklém případu, kde se Babiš soudil o to, zda byl neoprávněně veden ve svazcích Státní bezpečnosti. Teď to prezentuje jako své velké vítězství a důkaz, že nebyl spolupracovníkem StB.

„O tom, že s StB spolupracoval, není vůbec žádného sporu,“ kontruje Honzejk. „Jestli byl agentem a něco podepsal, to je otázka. Ale je naprosto zjevné, že to (smírné řešení sporu) byla primárně politická dohoda,“ dodává s tím, že se prý Babišovi zúročila podpora, kterou před volbami na Slovensku projevil stranám Směr a Hlas, jež nyní ovládají právě i ministerstvo vnitra.

Byť otázka Babišovy spolupráce s StB má podle Honzejka „na rozhodování českých voličů nulový vliv“, samotnému Babišovi na jeho pověsti zjevně záleží a nálepky agenta StB by se rád zbavil: „Babiš chce mít opravdu všechno. Nestačí mu, že má peníze, nestačí mu, že má vliv, chce mít moc. Ale chce také mít dobrý obraz u veřejnosti.“

„Superalfa“ mezi „klony“

Petr Honzejk nepochybuje o tom, že „mikromanažer“ Babiš velmi stojí o to stát se znovu premiérem. Jeho vyjádření, která naznačují, že by předsedou vlády mohl být i někdo jiný z ANO, nebere novinář vážně.

„Může si říkat cokoliv. Základní věci, podle kterých se orientuje, jsou ale touha po moci a absolutní bezskrupulózní schopnost jí jakýmkoliv způsobem dosáhnout,“ říká šéfkomentátor Hospodářských novin a dodává: „Andrej Babiš je superalfa, pak tam (v hnutí ANO) jsou dvě nějaké sigmy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Alena Schillerová a Karel Havlíček. No, a pak je tam armáda klonů.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte, kdo by byl podle Petra Honzejka pro expremiéra Babiše nejvhodnější koaliční partner nebo za jak pravděpodobnou považuje případnou povolební spolupráci ANO s ODS. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Pavel Vondra

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Prima - Show Jana Krause, ČT24, TV Nova, Český rozhlas Radiožurnál, CNN Prima NEWS, Facebook - ANO (@anobudelip), Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR (psp.cz)

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast Seznam Zpráv. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované