Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

ANO si za rok může sáhnout k 38 % hlasů, říká politolog ke krajským volbám

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO. Foto z 21. září 2024.

Článek

Česko má za sebou krajské volby, ve kterých stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO. Mezi poraženými jsou naopak vládní Piráti, kteří se dostali do zastupitelstva jen v jednom z krajů a v říjnu budou rozhodovat o svém dalším osudu. Podcast 5:59 přináší povolební analýzu s politologem Jakubem Lyskem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co nám říkají výsledky voleb o kondici vládní koalice.
  • Jestli hnutí Stačilo!, které získalo zastupitele ve 12 ze 13 krajů, může být potencionálním koaličním partnerem pro ANO.
  • A pomohlo by podle politologa Pirátské straně, kdyby po neúspěchu v krajských volbách opustila kabinet Petra Fialy.

Hnutí ANO dominovalo letošním volbám. Nakonec se na první příčce umístilo v deseti ze třinácti krajů. Podle politologa Jakuba Lyska z Univerzity Palackého v Olomouci je zajímavé podívat se zejména na jejich úspěch v krajích, jako je Ústecký nebo Karlovarský, kde strana získala značný náskok před ostatními uskupeními, a to navzdory tomu, že tyto lokality nejsou zatížené socioekonomickým znevýhodněním, které by stranám jako ANO mohlo nahrávat.

„To naznačuje, že ve sněmovních volbách, které se budou konat zhruba za rok, si hnutí ANO může za příznivých okolností sáhnout ke 37 nebo 38 procentům hlasů,“ říká Lysek.

Stále ale není jasné, jestli se mu nyní podaří získat koaliční partnery a také kolik nakonec získá hejtmanských postů. Jednat podle Lyska může s nejrůznějšími subjekty. Pravděpodobně by se ale jeho partnerem přinejmenším v některých krajích mohlo stát nové uskupení Stačilo!, za kterým stojí komunistická europoslankyně Kateřina Konečná a pod které se ve většině krajů „schovala“ komunistická strana, národní socialisté a další politické subjekty z levé strany spektra. Spojit se ale ANO může také s vládní občanskou demokracií.

Foto: Martin Huňády, Seznam Zprávy

Politolog Jakub Lysek s moderátorkou 5:59 Kateřinou Šafaříkovou ve volebním štábu Seznam Zpráv.

„Premiér Petr Fiala samozřejmě nebude nakloněn tomu, aby se ty koalice dělaly, zvlášť takhle před sněmovními volbami. Ale rozhodují krajská specifika, lokální animozity lídrů a pak také zkušenost,“ říká politolog. „Třeba Stačilo! má obrovskou výhodu, že ti lidé se rekrutují z komunistické strany (protože její kandidáti mají politickou zkušenost a znají se svými protějšky v dalších uskupeních),“ dodává.

Piráti už nejsou pro mladé

Zatímco ANO slaví a domlouvá případné budoucí spolupráce, Piráty zaplavila skepse. Pouze v jednom ze třinácti krajů - v Plzeňském - se vyšplhali nad pět procent a získali tak tři posty v zastupitelstvu. Je ale téměř jisté, že post hejtmana v Plzeňském kraji, kterým dosud byl Rudolf Špoták, neobhájí.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Proč tato ještě před nedávnem oblíbená strana už několikáté volby za sebou ztrácí voliče? Podle politologa Lyska v ní chybí lokální lídři, které by bylo možné mimo jiné vyslat třeba právě do krajských nebo senátních voleb, jež se letos konaly ve třetině obvodů společně s těmi krajskými. „Musí si uvědomit, že nejde budovat politiku jenom na celostátní značce,“ vysvětluje expert.

Lysek zároveň popisuje, že Piráti už dnes nejsou schopní oslovit ty nejmladší voliče z generace Z. „Část z nich šla během eurovoleb k Motoristům a hlavně máme velký počet mladých voličů ve věku do 25 let, co volí hnutí ANO,“ podotýká politolog.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč Přísaha po úspěchu v eurovolbách nyní nezazářila a jaké rozdíly vidí politolog mezi voliči, kteří dorazili hlasovat v roce 2020 a letos. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované