Hlavní obsah

Americký novinář: Demokraté musí při volbě Harrisové vzít ohled na tři věci

Foto: lev radin, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Současná americká viceprezidenta Kamala Harrisová.

Článek

Američtí demokraté se šikují za viceprezidentkou Kamalou Harrisovou poté, co se prezident Joe Biden v neděli vzdal kandidatury v podzimních prezidentských volbách. Její pozice přesto není jistá, jako oficiální kandidátku Demokratické strany ji ještě musí potvrdit stranický sjezd. Jakou má šanci porazit republikánského kandidáta Donalda Trumpa?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaký vliv bude změna mít na volební klání.
  • Jak silnou podporu teď Kamala Harris v Demokratické straně má.
  • A také o tom, jestli jsou Donald Trump a jeho tým na změnu protivníka připraveni.

Demokraté diskutují o tom, kdo by měl být jejich kandidátem na hlavu státu, která vzejde z podzimních voleb. Současný americký prezident Joe Biden, který v neděli na síti X.com oznámil, že kandidovat nebude, podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

Během jediného dne se za ní postavila i další významná jména spojená s Demokratickou stranou, mimo jiné i manželé Hillary a Bill Clintonovi nebo demokratičtí guvernéři vnímaní jako její případní soupeři na srpnovém stranickém sjezdu. Na účty demokratů navíc po Bidenově odstoupení přišla rekordní suma peněz od dárců. Ti za jeden den poslali padesát milionů dolarů, tedy zhruba 1,16 miliardy korun.

Kandidát Republikánské strany Donald Trump nicméně už v neděli oznámil, že Harrisová by v podzimních volbách byla snazší soupeř než Biden. Podle amerického novináře Alexandra Klimenta ale v tuhle chvíli není jisté, kdo souboj za tři měsíce vyhraje.

„Během jediného dne se všechno změnilo. Teď tu máte jednoho starého, bílého a velmi nepopulárního kandidáta Donalda Trumpa, který stojí proti mnohem mladší kandidátce, ženě jiné barvy pleti, která ale samozřejmě také má svá slabá místa,“ říká v podcastu 5:59 analytik v think tanku Eurasia Group a seniorní editor webu GZERO Media.

Foto: photosince, Shutterstock.com

Americký prezident Joe Biden.

Tři faktory ke zvážení

Jestli se ale Trump s Harrisovou nakonec utká, bude jasné až v polovině srpna, kdy se sejde zhruba čtyři tisíce delegátů Demokratické strany. Ti v takzvaných primárkách podpořili Joea Bidena, teď ale mohou hlasovat, pro koho budou chtít. Harrisová je nicméně z několika důvodů tou nejpravděpodobnější kandidátkou.

Možná tím nejdůležitějším podle Klimenta je, že jako Bidenova „pravá ruka“ se nejspíš nejsnadněji dostane k téměř sto milionům dolarů od dárců na účtech Demokratické strany. „To ale pořád neznamená, že automaticky bude kandidátkou. Podle mě teď demokraté stojí před obří výzvou,“ popisuje novinář.

Foto: soukromý archiv Alexandra Klimenta

Americký novinář Alexandr Kliment.

Delegáti se prý budou muset zamyslet hned nad třemi zásadními věcmi, které jejich rozhodnutí mohou zásadně ovlivnit. Jako první Kliment zmiňuje téma legitimity. „Demokraté musí její nominaci zajistit tak, aby to nevypadalo jako korunovace. Musí přijít na to, jak jí nominaci dát v nějaké přiměřené soutěži s jiným kandidátem,“ vysvětluje.

Zadruhé musí demokraté zvážit, jestli je takové rozhodnutí životaschopné, tedy jestli je Kamala Harrisová skutečně nejlepší kandidátkou proti Donaldu Trumpovi. A zatřetí: rychlost. Sjezd se totiž má konat už za tři týdny. „Zatím není jasné, jak a jestli se demokratům podaří tyto faktory vyvážit,“ dodává Kliment.

Slabiny a přednosti Kamaly Harrisové

Do karet téměř šedesátileté političce ale hraje několik faktorů. „Její největší výhoda v tuhle chvíli spočívá v tom, že není Joe Biden. On byl kandidát, který většinu demokratů zklamal, a to ještě před svým nešťastným vystoupením v prezidentské debatě (během kterého Biden působil unaveně a zmateně - pozn. red.). Ale Kamala Harrisová mění narativ kampaně a pumpuje do ní energii,“ říká americký novinář.

Navíc její případná kandidatura Trumpovi sebere jeden z jeho nejčastějších argumentů, které používal proti svému protivníkovi: věk. „Najednou je Donald Trump tím kandidátem, který je možná příliš starý, neschopný a pro pokročilý věk možná nezpůsobilý vést zemi. Z pozice kandidáta ‚mládí‘ se obratem dostal do postavení toho starého,“ popisuje Kliment. A dodává, že výhodou Kamaly Harrisové může být i její kariéra státní zástupkyně, a to zejména proto, že republikáni často na Demokratickou stranu útočí kvůli tomu, že je prý slabá v potírání zločinu.

Kamala Harrisová a volby 2024

Poté, co se Joe Biden vzdal v červenci 2024 prezidentské kandidatury, podpořil Kamalu Harrisovou. K podpoře se přidali také Barack Obama, Michelle Obamová, Bill Clinton, Hillary Clintonová i někteří senátoři. Demokraté ji nakonec zvolili za oficiální kandidátku.

Přesto je ale její politické působení spojené s administrativou Joea Bidena, což může jednak odradit některé Američany a jednak republikánům vkládat do rukou argumentační zbraň. A to podle novináře není jediný její zranitelný bod. „Slabá je Kamala Harrisová ve dvou tématech, která jsou momentálně pro voliče hodně důležitá. Jedním z nich je ekonomika - oblast, ve které nemá prakticky žádné zkušenosti - a pak migrace, tedy téma, které prosazují spíš republikáni a nezávislí,“ vysvětluje Kliment.

A určitou roli v rozhodování Američanů podle něj bude hrát i její jamajsko-indický původ. Některé prý může nalákat, jiné ale odradit, ať už kvůli předsudkům nebo kvůli tomu, že jsou přesvědčeni, že se na místo viceprezidentky dostala kvůli barvě pleti. „Do voleb navíc stále zbývá ještě více než čtvrt roku. Takže bych se hodně divil, kdyby nepřišla nějaká další překvapení. Možná, že je můžeme čekat dokonce velmi brzy,“ říká americký novinář.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli je jasné, co přimělo amerického prezidenta Joea Bidena odstoupit z boje, nebo jestli může podle amerického novináře Kamala Harrisová sjednotit Demokratickou stranu. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Barbora Sochorová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Plus, TV Nova, youtubové kanály MSNBC, ABC News, Sky News Australia

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované