Hlavní obsah

Aby získala práci na stavbě, musela se převlékat za muže

Svět bez obalu: Dívka z pákistánského Péšávaru se musela převlékat za muže, aby získala práci na stavbě.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Třiadvacetiletá Shehla potřebovala práci. Musela se vydávat za muže, jinak by ji na stavbu mezi ostatní dělníky nepřijali.

Článek

Shehla si kvůli práci pořídila mužské šaty a vybrala klučičí jméno. „V práci jsem si nechala říkat Salim. Nosila jsem tyto šaty,“ ukazuje. Říká, že by nemohla jako žena nosit na stavbu ženské oblečení a pracovat s muži. „Díky těm pánským šatům jsem se cítila jako muž. Ty šaty chránily mou identitu.”

Koncem minulého roku se o jejím příběhu dozvěděla redakce Rádia Svobodná Evropa a natočila o ní reportáž. Mnozí z těch, kteří vyprávění mladé dívky zhlédli, se rozhodli vypomoci. A začali posílat peníze. Celkem se Shehle sešlo na tři tisíce dolarů.

„Od té doby už nemusím chodit oblečená jako muž,“ usmívá se dívka z Péšávaru. „Naopak – teď prodávám dámské šaty. Chodím a nabízím je dům od domu.”

Obchod s oblečením není tím jediným, co za příspěvky od lidí pořídila. Protože se stará o svého otce i sestru, pořídila malý pozemek a doufá, že na něm jednou postaví dům.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované