Hlavní obsah

70 procent úmrtí zahraničních dělníků v Kataru provází neobjasněné okolnosti

Foto: Profimedia.cz

Stavba stadionů na fotbalový šampionát v Kataru je v plném proudu.

Reklama

Katar, který pořádá Mistrovství světa ve fotbale 2022, podle nejnovější zprávy organizace Amnesty International nedokázal v posledních deseti letech vysvětlit smrt tisíců migrujících pracovníků.

Článek

Organizace Amnesty International (AI), která dlouhodobě bojuje za lidská práva, v nové zprávě dokumentuje, jak Katar běžně vydává úmrtní listy migrujících pracovníků, aniž by provedl odpovídající vyšetřování. Místo toho připisuje úmrtí „přirozeným příčinám“ nebo nejasně definovaným srdečním selháním.

V důsledku toho může být až 70 procent úmrtí neobjasněných. „V dobře vybaveném zdravotnickém systému by mělo být možné určit přesnou příčinu smrti v 99 procentech případů,“ uvádí se ve zprávě.

Nová zpráva AI, nazvaná In the Prime of their Lives, upozornila na rizika, která pro migrující pracovníky v Kataru představují extrémní klimatické podmínky, zejména v kombinaci s dlouhou a fyzicky namáhavou pracovní dobou. Katar nedávno zavedl některá nová ochranná opatření, velká rizika však podle AI přetrvávají.

Práce v nebezpečných podmínkách

Katar čelí kritice kvůli pracovním podmínkám přistěhovalců, z nichž mnozí se podílejí na výstavbě stadionů a infrastruktury pro připravovaný fotbalový šampionát. Podle aktivistů jsou dělníci v Kataru, kde za nejteplejších letních dní teploty běžně překračují hranici 42 stupňů Celsia, nuceni pracovat v nebezpečných podmínkách.

V rozporu s tím, co uvedla Amnesty, mluvčí katarského vládního úřadu pro komunikaci v prohlášení informoval, že „statistiky zranění a úmrtnosti v zemi jsou v souladu s nejlepší mezinárodní praxí a stanovují nové standardy pro region“.

„V návaznosti na studii provedenou výzkumnými experty FAME Lab a rozsáhlé konzultace s mezinárodními partnery zavedl Katar v červnu 2021 právní předpisy, které mají dále chránit pracovníky před letním horkem. Nová pravidla rozšiřují dobu, během níž je zakázána práce venku, zavádějí každoroční zdravotní prohlídky pro všechny pracovníky,“ dodal mluvčí katarské vlády.

Zjištění přicházejí v době, kdy Katar čelí rostoucímu tlaku ze strany fotbalistů a národních fotbalových asociací, aby chránil práva pracovníků. Do zahájení Mistrovství světa v Kataru 2022 (MS) zbývá něco málo přes rok.

Kvůli intenzivnímu letnímu horkému počasí, které je v Kataru běžnou záležitostí, se mistrovství světa bude příští rok konat od konce listopadu do poloviny prosince. Půjde tak o první fotbalový turnaj světového formátu, který se nebude konat v květnu, červnu nebo červenci. Navíc se zřejmě bude hrát ve zkráceném termínu, MS tak bude trvat přibližně 28 dní.

Když relativně mladí a zdraví muži náhle zemřou po dlouhé pracovní době v extrémním horku, vyvolává to vážné otázky ohledně bezpečnosti pracovníků i pracovních podmínek v Kataru.
Steve Cockburn, šéf oddělení pro ekonomickou a sociální spravedlnost v Amnesty International

Organizační výbor katarského MS oznámil na stavbách stadionů, které rostou jen kvůli mistrovství světa, úmrtí 38 dělníků. 35 z nich úřady klasifikovaly jako „nepracovní“. Amnesty se však domnívá, že téměř polovina těchto úmrtí nebyla řádně vyšetřena ani vysvětlena. Organizace tvrdí, že významným faktorem je pravděpodobně vystavení intenzivnímu horku a vlhkosti. Vyzvala tak katarské orgány, aby se o ochranu pracovníků lépe staraly.

„Když relativně mladí a zdraví muži náhle zemřou po dlouhé pracovní době v extrémním horku, vyvolává to vážné otázky ohledně bezpečnosti pracovníků i pracovních podmínek v Kataru,“ řekl Steve Cockburn, šéf oddělení pro ekonomickou a sociální spravedlnost v AI.

Katarské úřady podle AI příčiny úmrtí migrujících pracovníků dostatečně nevyšetřují, navíc ignorují varovné signály, které by mohly jejich životy zachránit, kdyby se jimi úřady včas zabývaly. „Jedná se o porušení základního lidského práva na život,“ uvedla Amnesty International.

„Naléhavě vyzýváme katarské úřady, aby plně vyšetřily všechna úmrtí migrujících pracovníků. Pokud byli pracovníci vystaveni nebezpečným podmínkám, jako je například extrémní horko, a nelze zjistit jinou příčinu smrti, musí Katar poskytnout rodinám odpovídající odškodnění a okamžitě přijmout opatření k posílení ochrany ostatních pracovníků,“ dodal Cockburn.

Amnesty podrobně vyšetřila smrt šesti migrujících pracovníků – čtyř stavebních dělníků, jednoho strážného a jednoho řidiče nákladního auta. Žádný z mužů neměl žádné známé zdravotní potíže a všichni před cestou do Kataru prošli povinnými lékařskými testy. Žádná z jejich rodin nedostala odškodnění.

Mladí muži v dobrém zdravotním stavu

Čtyřicetiletý Manjur Kha Pathan pracoval 12 až 13 hodin denně jako řidič kamionu. Prý si stěžoval, že klimatizace v jeho kabině nebyla zcela funkční. Manjur zkolaboval v místě svého bydliště 9. února 2021 a zemřel ještě před příjezdem sanitky. Sujan Miah pracoval jako potrubář na projektu v poušti. Ráno 24. září 2020 ho kolegové z práce našli mrtvého v posteli. Čtyři dny před jeho smrtí teploty přesahovaly 40 stupňů Celsia.

Tul Bahadur Gharti pracoval na stavbě. Zemřel ve spánku 28. května 2020 poté, co pracoval asi deset hodin v extrémních teplotách. Suman Miah pracoval ve stavebnictví. Zemřel 29. dubna 2020 poté, co dokončil dlouhou směnu ve vysokých teplotách. Yam Bahadur Rana pracoval jako bezpečnostní pracovník na letišti, což je práce, při které se dlouhé hodiny sedí venku na slunci. Zemřel v práci 22. února 2020. Mohammad Kaochar Khan pracoval jako štukatér. Byl nalezen mrtvý ve své posteli 15. listopadu 2017.

AI s rodinami těchto mužů v Nepálu a Bangladéši hovořila. Jejich rodinní příslušníci oznámili, že jsou smrtí šokováni, a zdůraznili, že se domnívali, že jejich příbuzní jsou v dobrém zdravotním stavu. Několik z nich popsalo extrémní horko a náročné podmínky, kterým byli jejich příbuzní při práci pravidelně vystavováni.

Katarské úřady tvrdí, že úmrtnost migrantů je vzhledem k velikosti pracovní síly v očekávaném rozmezí. Odborníci citovaní ve zprávě Amnesty International však zpochybňují „schopnost úřadů toto tvrzení učinit… kvůli nízké kvalitě dostupných údajů“. Migrující pracovníci, kteří se před odjezdem do Kataru podrobují zdravotním testům, jsou podle odborníků navíc zpravidla „mladí, zdraví a v nejlepších letech“.

Způsob, jakým v Kataru zacházejí se zahraniční pracovní silou, která čítá až dva miliony lidí, je od roku 2010, kdy země získala právo pořádat MS, pod neustálým drobnohledem. V únoru deník Guardian odhalil, že za posledních deset let v Kataru zemřelo více než 6 500 migrujících pracovníků z jižní Asie.

Nelidské podmínky i pro uprchlíky

Přestože by se v Kataru pravděpodobně stavělo, i kdyby země MS ve fotbale nepořádala, spojuje analýza deníku valnou část těchto úmrtí právě s fotbalovým šampionátem. Katarské úřady mezitím trvají na tom, že pro zlepšení životních podmínek pracovníků udělaly více než kterákoli jiná země v regionu, píše AFP.

Dobré životní podmínky v Kataru nemají ani uprchlíci z Afghánistánu, kteří se do země dostali v posledních dnech. Al-Džazíra ve středu zveřejnila videozáznam, na němž je vidět, že Afghánci na americké vojenské základně, kde jim bylo zřízeno dočasné přístřeší, žijí v nelidských podmínkách.

Fotografie a videozáznamy, které sdílel web al-Džazíra, ukazují stovky Afghánců, kteří se tísní v nehygienických podmínkách v hangáru na letecké základně Al Udeid v Kataru. Afghánští uprchlíci pro al-Džazíru uvedli, že jsou drženi v dusném vedru, kde několik lidí omdlelo při čekání v dlouhých frontách na toaletu či na jídlo a vodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované