Článek
Pikantní polévky, grilované vepřové maso a salát z kvašené zeleniny kimčchi. Korejská jídla patří k těm nejvyhlášenějším specialitám. Pro olympioniky jde však o víc než jen o chuťový prožitek. Jídlo je pro ně palivem, které jim dodává energii k vrcholovým výkonům. Jak se tedy stravují v olympijských vesnicích?
Obě vesnice mají jídelny o rozloze 4000 metrů čtverečních. Pracuje zde téměř 500 kuchařů a dohromady se denně naservíruje 18 000 jídel. Jídelny jsou otevřeny 24 hodin denně a k dostání je asi 450 druhů potravin. Nechybí jídla halal, košer nebo vegetariánská.
Průměrná vrcholová sportovkyně zkonzumuje asi 4000 kalorií denně, sportovec potom zhruba 7000. Není tedy divu, že se v olympijských vesnicích denně sní neuvěřitelných 450 kilogramů vajec, 350 kilogramů jehněčího masa, 15 000 kusů chleba či 800 pizz.
Potraviny pro olympioniky jsou pečlivě kontrolovány odborníky - aby nedošlo k jejich kontaminaci nebo aby neobsahovaly látky považované za doping. I tak se ale najdou týmy, které raději spoléhají na své kuchaře. Například americká výprava si do Jižní Koreje dovezla nejen vlastní dietology, ale i kuchaře.
Podívejte se na průvodce korejskou kuchyní Jiřího Hoška: