Článek
V Plané nad Lužnicí má Madeta závod od roku 1968 a sýry tu vyrábí už 25 let. Od konce loňského roku ale ve zbrusu nové sýrárně - za 800 milionů korun. Nejmodernější ve střední Evropě.
Nečekaný návštěvník
Výrobním závodem nás provází její vedoucí Monika Bendová, majitel Madety Milan Teplý a jeho syn. A spolu s námi je tu i jeden nečekaný host. Světoznámý pěvec José Cura. V povinném ochranném obleku se síťkou přes vlasy a respirátorem na obličeji by ho ale poznal jen málokdo. S Milanem Teplým ho pojí dlouholeté přátelství. Oba muži teď spolu navíc chystají i hudební festival, a právě proto José Cura tráví čas v Česku. A zpestřil si ho i návštěvou nové sýrárny.
Dokončení podle plánu
Její dokončení probíhalo v době, kdy koronavirová pandemie začínala opět zavírat Česko. Vše se ale podařilo podle plánu, a tak teď Milan Teplý pyšně otevírá dveře do závodu.
„Ještě se musí dodělat centrální budova, ale jinak je to pro mlékaře splněný sen,“ říká o investici 800 milionů korun. Vzápětí ale hned dodává, že už má sen další. Rozšíření a modernizaci závodu v Českém Krumlově, kde se vyrábí niva. Tady by měla po investici 250 milionů korun produkce stoupnout o třetinu.
V Plané nad Lužnicí by v plném provozu mělo vznikat denně 40 tun sýra. Zatím tu Madeta denně zpracuje 350 tisíc litrů mléka. V budoucnu by to mělo být 450 tisíc litrů. Nová sýrárna je postavena pro tvrdé sýry.
Kromě nich se ale v závodě vyrábí i jiné výrobky. Třeba máslo. „Celá záležitost jihočeského másla je jednoduchá – včera je to mléko, dnes je to smetana, večer je to máslo,“ vysvětluje Teplý.
Důležité místo v závodě má i ruční výroba tradičního bílého sýru akawi. Ten Madeta vyváží - zejména na Blízký východ.
Technologie jako v automobilce
To už ale vstupujeme do nových prostor sýrárny. Ta je jako první v Česku vybavena holandskou technologií Casomatic. Vše je řízeno stroji – téměř jako v automobilce – a lidská ruka se tu výrobků prakticky nedotkne.
„Nahoře je pět výrobníků o objemu 15 tisíc litrů. Z nich se syrovátka se zrnem přepouští do vyrovnávacích tanků,“ zjednodušeně vysvětluje postup výroby vedoucí závodu Monika Bendová a dále popisuje, jak se v prvním kroku připouští mléko, ukazuje, jak funguje technologie casomatic, kde se sýr lisuje.
„Sýry vyjedou z lisovacích tunelů, cestují po páse, sklouznou do solné řeky a doplavou až do naplavovacích klecí. Odtud do solné lázně,“ dodává Bendová. V solné lázni jsou sýry 48 hodin. Vyplaví se, zabalí a směřují do zracích sklepů.
Akustika zracích sklepů
Ty má Madeta ve třech patrech. Po investici mají dvojnásobnou kapacitu až tři tisíce tun sýrů. Zatím ale nejsou zcela zaplněny. V každém patře je jiná teplota. A v tom „nejteplejším“ José Cura neodolá a pomocí krátké árie zkusí místní akustiku. V tento moment už nepochybujete, že nenápadný muž, který si výrobu sýra po celou dobu točí na mobil a nadšeně se zajímá o výrobní proces, je skutečně světovou pěveckou hvězdou.