Hlavní obsah

Pohřbu velitele revolučních gard se zúčastnil i „ztracený“ šéf jednotek Kuds

Foto: AP Photo/Vahid Salemi, Profimedia.cz

Ismáíl Kaání na pohřbu v Teheránu.

Média na začátku října spekulovala o zabití Ismáíla Kaáního při izraelském úderu v Bejrútu. Později se uvádělo, že je zpět v Íránu a je vyšetřován kvůli podezření z vazeb na Izrael, přičemž během výslechu dostal infarkt.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Velitel íránských elitních jednotek Kuds Ismáíl Kaání se v úterý dostavil na pohřeb generála revolučních gard Abbáse Nílforúšána, jenž 27. září zemřel v Bejrútu. Izraelský úder tehdy zabil také vůdce libanonského hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha.

Podle tiskových agentur Kaáního přítomnost na pohřbu plyne ze záběrů íránské státní televize, která smuteční obřad přenášela.

Na náměstí v centru Teheránu se k pohřebnímu průvodu shromáždil dav lidí, kteří provolávali „Smrt Izraeli“ a mávali žlutými transparenty Hizballáhu a íránskými a palestinskými vlajkami, píše agentura AFP.

V odvetě za zabití Nílforúšána, Nasralláha a také vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji v Teheránu na konci července vyslal Írán 1. října na Izrael přes 180 balistických střel.

Při útoku zemřel jeden Palestinec na Západním břehu a dva Izraeli utrpěli zranění, většinu raket nicméně zneškodnila protivzdušná obrana. Izrael v současné době zvažuje, kdy a jak na tento už druhý přímý útok Íránu odpoví.

Spekulace o osudu velitele

Kaání se v minulých týdnech na veřejnosti neobjevoval a některá média spekulovala, že zemřel při některém z četných izraelských vzdušných úderů na území Libanonu.

Média na začátku října uváděla, že mohl přijít o život při izraelském úderu na předměstí Bejrútu, který mířil na bratrance zabitého šéfa Hizballáhu a jeho možného nástupce Hášima Safíjuddína.

Později se spekulovalo, že je Kaání zpět v Íránu a je vyslýchán kvůli podezření z účasti na infiltraci izraelských tajných služeb do íránských bezpečnostních struktur a z možného podílu na atentátu na Nasralláha, píše web The Times of Israel.

Podle jedné zprávy médií dostal při výslechu infarkt a byl převezen do nemocnice.

Elitní jednotky Kuds jsou zahraniční složkou gard a dohlížejí na vztahy s milicemi spřízněnými s Teheránem na celém Blízkém východě, včetně libanonského Hizballáhu.

Kaání se stal jejich velitelem poté, co při americkém dronovém útoku v Bagdádu zemřel v lednu 2020 jejich tehdejší šéf Kásem Solejmání.

Doporučované