Hlavní obsah

Harrisová znovu v oblasti zničené hurikánem, obětí je už 227

Foto: Shutterstock.com

Jeden z následků hurikánu Helene v Severní Karolíně.

Polovina obětí je ze Severní Karolíny, bez energií je stále půl milionu domácností.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Počet obětí hurikánu Helene ve Spojených státech stoupl na 227, další dvě úmrtí ohlásily úřady státu Jižní Karolína. Téměř půl milionu domácností na jihovýchodě USA je stále bez proudu, uvedla stanice CNN. Demokratická kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová v sobotu navštívila Severní Karolínu a slíbila další pomoc, informovala americká AP.

Kvůli bouři a záplavám umírali lidé v šesti amerických státech, polovina z dvou stovek obětí je v Severní Karolíně. Jižní Karolína hlásí 48 obětí, Georgia 33, Florida 20 a postižené jsou i Tennessee a Virginie. V celé oblasti pokračuje pátrání po pohřešovaných.

Harrisová zahájila svou návštěvu brífinkem se státními a místními úředníky státu a vyzdvihla zásluhy hrdinů, kteří pomáhají při katastrofě. Do oblasti postižené katastrofou přišla podruhé během čtyř dnů.

„Děkuji těm, kteří jsou v této místnosti, i těm, kteří jsou právě teď venku a nepřetržitě pracují,“ uvedla. Helene se počtem obětí stala nejtragičtějším hurikánem, který zasáhl americkou pevninu od Katriny v roce 2005.

Politický rival Donald Trump se naopak nechal slyšet, že federální pomoc zasaženým státům je mizerná. Demokratický guvernér Karolíny Roy Cooper mu o víkendu oponoval, když prohlásil, že je stát velmi vděčný za federální zdroje, které má postižená oblast k dispozici. „FEMA je tu s námi od samého začátku,“ řekl s odkazem na Federální agenturu pro krizové řešení.

Viceprezidentka Harrisová, která míří do finále prezidentského souboje s Trumpem, využila návštěvu v distribučním centru, aby před zraky veřejnosti pomáhala balit toaletní potřeby pro postižené. Stejně tak začátkem týdne v Georgii ji média zachytila, jak pomáhala rozdávat jídlo, procházela škody a utěšovala poškozené rodiny. Oblast zasaženou katastrofou navštívil i prezident Joe Biden.

Doporučované