Hlavní obsah

Přelomová studie: Mozek se během těhotenství výrazně mění

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nová studie zatím neukazuje vlivy změn na psychiku a zdraví těhotné ženy. Ilustrační fotografie.

Vědcům se vůbec poprvé podařilo vytvořit komplexní mapu změn, ke kterým v těhotenství dochází. Například v 80 procentech mozku dochází k poklesu objemu šedé kůry mozkové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Těhotenství zásadně mění ženský mozek, potvrdil nový výzkum, jehož výsledky nedávno zveřejnil tým mezinárodních vědců v odborném časopise Nature Neuroscience. Změny vypozorovali téměř ve všech částech mozku. Jedná se o vůbec první studii, která se tímto tématem zabývá, píše německá stanice Deutsche Welle.

Zkoumanou ženou byla 38letá Elizabeth Chrastilová, která je také vědkyní na Kalifornské univerzitě. Pozorování probíhalo po dobu dvou let a vědcům se na jeho základě podařilo vytvořit komplexní mapu toho, jak se ženský mozek během těhotenství mění.

Vědce překvapil zejména pokles objemu šedé kůry mozkové, který zaznamenali v 80 procentech ze 400 zkoumaných částí mozku. Změnila se také tloušťka kůry, mikrostruktura bílé hmoty a objem mozkových komor. Ve druhém trimestru také zesílily některé dráhy bílé mozkové hmoty.

Šedá hmota mozková je místem, kde dochází ke zpracování informací. Snížení jejího množství může být spojeno s horší pamětí a snížením kognitivních funkcí.

Podle autorů studie však nemusí její úbytek při těhotenství znamenat špatnou věc. „K této změně pravděpodobně dochází kvůli adaptaci, mozek se stává „specializovanějším“ na výchovu dítěte,“ vysvětlila jedna z autorek studie Emily Jacobsová. Změny v mozku jsou spojeny se změnami hormonálních hladin estrogenu a progesteronu během těhotenství.

Mikroplasty nejen v mozku

Mikroplasty jsou v lidském mozku, játrech, ledvinách i varlatech. Vědce překvapilo hlavně množství, v jakém se plastové částečky v testovaných tkáních vyskytují. Hodnoty navíc rychle stoupají.

Nová studie neukazuje, jak anebo zda mají tyto změny vliv na psychiku nebo zdraví matky. To by měl odhalit další výzkum, který v současné době probíhá. Poznatky z něj by mohly zlepšit porozumění stavům, jako je poporodní deprese nebo preeklampsie, což je porucha, během které dochází k nedostatečnému prokrvení a okysličení plodu.

Podle autorů studie v současné době neexistuje dostatek výzkumů zabývajících se těhotenstvím. Z 50 tisíc článků zaměřených na zobrazování mozku, které byly publikovány za posledních 30 let, se méně než jeden ze sta věnoval faktorům, které jsou typické pro ženy.

„Rozdíly mezi mužským a ženským mozkem nebyly většinou tradičních neurologů uznávány,“ vysvětluje pro Deutsche Welle tento nedostatek Diana Krausová, expertka na hormony z Kalifornské univerzity. Fakt, že je toto téma tak málo zkoumané, označuje nová studie za šokující.

Doporučované