Hlavní obsah

Ministerstvo pomůže s volbami v pěti zasažených obcích, vydalo i manuál

Foto: Obec Lichnov

Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

V pěti obcích, které postihly povodně, Ministerstvo vnitra zorganizuje volby. Resort dnes také vydal manuál, ve kterém například píše, co dělat, pokud obec nenajde vhodnou volební místnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo vnitra zorganizuje v pátek a v sobotu volby v pěti obcích, které zasáhly povodně. Dvě desítky obcí zvládnou organizaci hlasování vlastními silami s komplikacemi, ale „více méně bez pomoci,“ informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Zajistíme signál, elektrocentrály, zajistíme, aby volební místnosti byly obsluhovány. Jsme schopni zajistit lidi, kteří budou jezdit s urnami jako řidiči,“ uvedl ministr.

Resort také ve čtvrtek na svém webu zveřejnilo manuál pro starosty obcí zasažených povodněmi, ve kterém radí s postupem při zajišťování nadcházejících voleb. Zároveň obcím nabídlo pomoc s náhradními prostorami, zdrojem elektřiny, členy volebních komisí či náhradními hlasovacími lístky.

Ministerstvo uvedlo, že v případě, že obec nebude schopna najít místo pro volební místnost, hasičský sbor pomůže při vytvoření provizorní místnosti. Náhradní zdroj elektřiny zajistí hasiči nebo Správa státních hmotných rezerv. Pokud bude hrozit, že se nenaplní okrskové volební komise, pomohou zaměstnanci státních úřadů a dalších institucí. Vnitro nabídlo pomoc také se získáváním údajů pro seznam voličů z centrálních evidencí, s náhradními volebními lístky a obálkami či s přebíracím místem Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu probíhá v pátek 20. září (14:00 - 22:00) a sobotu 21. září (8:00 - 14:00). Druhé kolo senátních voleb se uskuteční o týden později, tedy v pátek 27. a sobotu 28. září.

Ministerstvo vydalo také sadu doporučení, co by měly obce v případě problémů dělat. Pokud například nelze využít určenou volební místnost, lze hlasování podle něj přesunout do budovy jinde. „Volební zákon nestanovuje striktně, že by bylo nutné, aby se volební místnost nacházela na území volebního okrsku, pro který byla zřízena, zákonným požadavkem je dostupnost z pohledu průměrného voliče,“ uvedlo vnitro. V krajním případě se může volit i v sousední obci ve stejném kraji.

Zákon podle vnitra ani neudává pro volební místnost žádné standardy. Je ji možné umístit do kanceláře či bytu. „Nelze-li najít vhodnou místnost v zastřešeném objektu, je možno zřídit volební místnost i v alternativních prostorech – unimo buňka, stan či altán – nebo ve zcela otevřeném venkovním prostoru,“ napsalo ministerstvo. V případě, že by bylo potřeba využít přenosnou volební schránku, musí obec informovat voliče a zajistit prostor pro následné sčítání hlasů.

Vnitro také radí starostům, aby kontaktovali členy volebních komisí a nečekali na to, jestli se jim sami omluví. „Pokud se nedaří člena komise ani kontaktovat, lze předpokládat, že se do komise ve dny voleb nedostaví, a v takovém případě je zapotřebí hledat člena náhradního,“ uvedlo ministerstvo. Obcím doporučilo, na koho se obrátit v případě personálního nedostatku. Napsalo také, že je možné využít jednu komisi pro dva okrsky nebo mít komisi s nižším než zákonným počtem členů.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje a vybraná distribuční místa v obcích s rozšířenou působností v Olomouckém kraji dostanou podle ministerstva dodatečnou rezervu sad hlasovacích lístků a úředních obálek, které mohou posloužit pro případ, že v obci lístky povodeň zničila.

Doporučované