Hlavní obsah

Výzkum: Podvodníci zneužívají videa ze sociálních sítí k naklonování hlasu

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

O podvodu pomocí hlasové umělé inteligence nevědělo 46 % lidí. Ilustrační foto.

Online podvody jsou stále sofistikovanější a rozpoznání phishingových zpráv obtížnější, jak už začátkem roku upozornila britská agentura pro kybernetickou bezpečnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Videa uživatelů na sociálních sítích mohou být zneužita podvodníky, kteří pomocí umělé inteligence naklonují hlas uživatele s cílem vylákat z jeho rodiny a přátel peníze.

Napsal to server The Guardian s odkazem na data britské Starling Bank.

Podvodníci vyhledávají na internetu videa a během okamžiku napodobí hlas uživatele. Poté volají nebo posílají hlasové zprávy přátelům a rodině a žádají je o urychlené zaslání peněz.

Z výzkumu vyplynulo, že 28 % lidí se v uplynulém roce alespoň jednou stalo terčem podvodu klonování hlasu pomocí umělé inteligence. Výzkum také ukázal, že 46 % lidí ani nevědělo o existenci tohoto typu podvodu.

„Lidé pravidelně zveřejňují na internetu obsah s nahrávkami svého hlasu, aniž by je napadlo, že se tím stávají zranitelnějšími před útočníky,“ komentovala výsledky Lisa Grahameová, která má ve Starling Bank na starosti informační bezpečnost.

Jejím doporučením je, aby lidé při těchto typech hovorů používali bezpečnostní frázi, aby si ověřili, zda je hlas pravý.

„Podvodníkům stačí pouhé tři sekundy audia, aby si naklonovali váš hlas, ale k vytvoření bezpečné fráze, která by jim (v podvodu) zabránila, by stačilo jen několik minut s vaší rodinou a přáteli,“ přiblížila Grahameová. „Je tedy důležitější než kdy jindy, aby lidé věděli o těchto typech podvodů, které podvodníci páchají, a o tom, jak chránit sebe a své blízké před tím, aby se stali jejich oběťmi,“ dodala.

Online podvody jsou stále sofistikovanější a rozpoznání phishingových zpráv obtížnější, jak upozornila britská agentura pro kybernetickou bezpečnost. Podvodníkům se podařilo oklamat i velké nadnárodní firmy.

Doporučované