Hlavní obsah

I experti tápou. Co víme o explozích pagerů v Libanonu?

Záběry jednoho z výbuchů.Video: twitter/clashreport

aktualizováno •

V Libanonu a Sýrii vybuchla komunikační zařízení patřící členům hnutí Hizballáh. Evidováno je 2750 zraněných a 9 mrtvých. Libanon i Hizballáh viní Izrael. Izraelská strana na výroky nereagovala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úterý v půl čtvrté odpoledne se pagery v rukou a kapsách členů hnutí Hizballáh začaly zahřívat a poté vybuchovat. Podle agentury Reuters výbuchy zabily nejméně devět lidí a na 2750 jich zranily, mezi raněnými jsou jak bojovníci Hizballáhu, tak zdravotníci. K výbuchům došlo zejména na předměstí Bejrútu a v oblasti Bekáa na východ Libanonu a v Damašku, informuje zpravodajská agentura AP s odkazem na představitele Hizballáhu, který si přál zůstat v anonymitě.

Radikální hnutí Hizballáh z explozí viní Izrael. V prohlášení skupiny stojí, že Izrael je „plně zodpovědný za tuto zločinnou agresi, jejímž terčem se stalo i civilní obyvatelstvo“ a že „tento zrádný a zločinný nepřítel bude jistě spravedlivě potrestán“. Izrael se k incidentu nevyjádřil.

Dle ČTK hnutí uvedlo, že provádí „bezpečnostní a vědecké vyšetřování“. Bezpečnostní zdroje agentury Reuters analyzovaly záběry výbuchů a došly k závěru, že v některých případech komunikační zařízení explodovalo poté, co zazvonilo a majitel jej uchopil.

Napětí mezi Izraelem a Hizballáhem eskalovalo po měsících vzájemných útoků na libanonsko-izraelské hranici. V obou zemích byly v poslední době vysídleny desítky tisíc lidí.

The Washington Post uvádí, že izraelští představitelé tento týden prohlásili, že armáda je připravena proti Hizballáhu zakročit.

Kyberútok? Nepravděpodobné

Jak by se ale kdokoli mohl do stovek pagerů „dostat”? Experti mluví o prvním tak masivním útoku tohoto typu - tedy na fyzický dodavatelský řetězec.

Emily Hardingová, zástupkyně ředitele programu mezinárodní bezpečnosti v Centru pro strategická a mezinárodní studia, uvedla pro The Washington Post, že ačkoli mnoho věcí zůstává neznámých, je pravděpodobné, že Izrael pronikl do dodavatelského řetězce, který Hizballáh používá pro své pagery, a našel způsob, jak je upravit.

I přestože je kybernetický útok možný, uvedla, že je nepravděpodobný vzhledem k „extrémně nízké technologické úrovni“ pagerů, které členové Hizballáhu používají částečně proto, aby se vyhnuli digitálnímu sledování. Vzhledem k tomu, že pagery nemohou zachycovat zvuk a nemají kamery, představují menší riziko než mobilní telefony, pokud jde o sledování pohybu a schůzek, popsala.

„Výrobek nebyl náš,“ hájí se Gold Apollo

Že za výbuchy stojí Izrael popsal následně i list The New York Times (NYT). Podle něj Izrael ukryl výbušný materiál do pagerů, které si před několika měsíci u tchajwanského výrobce Gold Apollo objednalo libanonské militantní hnutí Hizballáh. Informaci NYT zveřejnil s odvoláním na nejmenované americké a další představitele. Tchajwanská společnost ale následně uvedla, že pagery nevyrobila.

„Výrobek nebyl náš. Měl na sobě jen naši značku,“ řekl ve středu brzy ráno Reuters šéf Gold Apollo a dodal, že i jeho firma se stala obětí incidentu. Zničené pagery měli na snímcích analyzovaných Reuters nálepky ve formátu odpovídajícím Gold Apollo.

Pagery podle tchajwanské společnosti vyrobila budapešťská společnost BAC Consulting. Společnost Gold Apollo dodala, že maďarské společnosti pouze poskytla licenci na svou značku, na výrobě těchto zařízení se ale nepodílela.

Pagery vyrobené na Tchaj-wanu společností Gold Apollo podle zdrojů NYT zachytily izraelské tajné služby předtím, než dorazily do Libanonu. Do každého zařízení umístily výbušninu vážící několik desítek gramů a zabudovaly do něj spínač, kterým mohly pager na dálku odpálit.

Několik nejmenovaných zdrojů pak agentuře Reuters sdělilo, že spiknutí zřejmě Izrael připravoval několik měsíců. Anonymní libanonský bezpečnostní zdroj pak také uvedl, že Hizballáh si objednal 5000 pagerů u Gold Apollo a obdržel je letos na jaře.

„Mossad do zařízení vložil plošný spoj s výbušným materiálem, který přijímá kód. Je velmi těžké ho jakýmkoliv způsobem odhalit. Dokonce ani žádným přístrojem nebo skenerem,“ řekl bezpečnostní zdroj agentuře Reuters.

Experti netuší, co přesně vybuchlo

Dmitri Alperovitch, předseda think tanku Silverado Policy Accelerator, který se zabývá národní bezpečností, řekl pro The Washington Post, že to vypadá, „že se jedná o pravděpodobně nejrozsáhlejší útok v historii na fyzický dodavatelský řetězec - záměna dovezených zařízení za zařízení obsahující výbušniny a jejich spuštění ve stejnou dobu prostřednictvím nějakého řídicího a kontrolního kanálu“.

O tom, co je způsobilo, však experti spekulují a úplně se neshodují. Otázkou například zůstává, zda vybuchovaly baterie pagerů nebo přímo do pagerů vložené výbušniny.

Paul Christensen, odborník na bezpečnost lithium-iontových baterií z univerzity v Newcastlu, uvedl, že rozsah škod způsobený výbuchy pagerů se patrně liší od jiných případů selhání baterií v těchto zařízeních.

„Mluvíme o relativně malé baterii, která vzplane. Nejedná se o smrtelnou explozi. Potřeboval bych vědět více o energetické hustotě baterií, ale intuice mi říká, že je to velmi nepravděpodobné,“ citovala Christensena ČTK.

„Zahoďte pagery“

Stejně jako hnutí Hizballáh, i libanonští představitelé obviňují Izrael. Vyplývá tak z libanonských médií. Například podle libanonské televize Al-Manar ministr informací Ziad Makary odsoudil explozi jako „izraelskou agresi“. Podobně mluvil i vysoce postavený zdroj libanonských bezpečnostních složek, který agentuře Reuters popsal, že za explozemi stála izraelská tajná služba Mossad.

Izraelská armáda se zatím k situaci nevyjádřila, informuje sever BBC News a upozorňuje, že výbuchy přišly několik hodin poté, co Izrael označil návrat obyvatel vysídlených v důsledku útoků Hizballáhu za jeden ze svých válečných cílů.

Jeden z členů Hizballáhu pro The Washington Post uvedl, že bylo údajně před explozemi rozesláno členům hnutí varování: „Každý, kdo dostal nový pager, ať ho zahodí.“

Přeplněné nemocnice

Videa zveřejněná na sociálních sítích ukazují něco, co vypadá jako pagery těžce poškozené výbuchem. Dále ukazují například videa explodujících zařízení v obchodech. Videozáznamy z nemocnic ukazovaly lidi s těžkými zraněními, s chybějícími prsty nebo hlubokými ranami na těle, včetně těžce zraněných dětí.

Zraněných už je hlášeno více než dva a půl tisíce. Mezi nimi je i íránský velvyslanec v Libanonu Mojtaba Amani. Libanonský ministr zdravotnictví Firas Abaid uvedl, že nejčastěji byly poraněné ruce, obličej nebo břicho, informuje The Washington Post.

Tamní zdravotníci hlásili chaotické scény v nemocnicích, které byly kvůli neustálému příjezdu sanitek brzy přeplněny.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že v nemocnicích byla vyhlášena „nejvyšší pohotovost“, a požádalo „všechny občany, kteří vlastní bezdrátová komunikační zařízení, aby se od nich drželi dál“, cituje The Washington Post. Zdravotničtí pracovníci dostali pokyn, aby ihned nastoupili do práce a poskytli „neodkladnou péči“, uvedlo ministerstvo v dalším prohlášení, a byly vydány výzvy k dárcovství krve.

BBC dále informuje, že dle prohlášení Hizballáhu byli zabiti dva jeho bojovníci a osmiletá dívka. Libanonské ministerstvo zdravotnictví informuje o osmi úmrtích.

Systém řízení bezpečnosti OSN doporučil Libanonu, aby až do odvolání vypnul telekomunikační zařízení například v nemocnicích.

Co je Hizballáh

  • Hizballáh (Alláhova strana) je militantní šíitské hnutí a politická strana v Libanonu, má své ministry ve vládě a poslance v libanonském parlamentu. Hizballáh je klíčovým spojencem Íránu i palestinského hnutí Hamás a zároveň nejmocnější vojenskou silou v Libanonu.
  • Mnohé země včetně USA, Británie, Ligy arabských států a několika arabských zemí jej rovněž označují za teroristickou organizaci. Evropská unie zařadila na evropský seznam teroristických organizací pouze vojenské křídlo hnutí. Rusko považuje Hizballáh za legitimní společensko-politickou sílu Libanonu.

Doporučované