Hlavní obsah

„Vypadni, řítí se vlna!“ Protržená nádrž odnesla polské městečko, počty obětí rostou

Foto: Profimedia.cz

Následky povodní v jihopolském městě Lądek-Zdrój.

Záběry zničeného města Stronie Śląskie obletěly Polsko. Teď katastrofa nabírá ještě děsivějších obrysů. Počet obětí povodní v jihozápadním Polsku roste.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Zavolala jsem jí a křičela jsem: Gosio, co nejrychleji vypadni,“ líčí v reportáži deníku Gazeta Wyborcza Alicja Król. Obyvatelka městečka Stronie Śląskie tím pomohla zachránit život sousedce Małgorzatě Mazurek.

Hned po jejich útěku pětitisícové město prakticky srovnala se zemí přílivová vlna z protržené retenční nádrže. Sypaná hráz poldru na říčce Morawce nevydržela přívaly vody z extrémních srážek, voda ji podemlela.

Pětitisícová obec pod masivem Králického Sněžníku se stala jedním ze symbolů zářijových povodní v Polsku.

„Obracím se na vás s žádostí o pomoc. Je to katastrofa, prosím, pomozte,“ říká na videu zlomeným hlasem starosta městečka Dariusz Chromec. Politik zároveň na sociálních sítích čelí vzteku místních – prý neudělal dost pro to, aby důsledky nebyly tak katastrofické.

Náhlá povodeň za sebou zanechala zkázu nebývalých rozměrů. Brala silnice, domy i lidské životy. Zcela pryč je například opravený dům, ve kterém byla policejní služebna, naproti voda poškodila základy panelových domů.

Zkázu lidé v neděli zaznamenali živě na mobilní telefony. Sociální sítě tehdy nejdřív nevěřily, že k podemletí hráze skutečně došlo. Realita byla nakonec ještě horší, než se myslelo.

V úterý odpoledne se například našlo ve vodě několik kilometrů za obcí tělo padesátiletého muže. Šlo o majitele obchodu s elektronikou, který bydlel s manželkou poblíž řeky.

Ani jeden z nich se podle deníku Gazeta Wyborcza neevakuoval, žena ale přežila. „Nechtěli se evakuovat, protože opakovali, že přežili povodeň v roce 1997. Nikdo ale nečekal, že to tentokrát bude úplně jinak, že hráz nevydrží a protrhne se,“ cituje list pracovníka obchodu.

Celkový počet obětí povodní v Polsku je podle úterního vyjádření policie oficiálně zatím šest. Podle zpráv z Kladského okresu je ale jen na Kladsku obětí 10. Informovalo o tom Rádio Wrocław a serveru Wirtualna Polska to potvrdila mluvčí tamní okresní samosprávy, ovšem později informaci odvolala.

Ve Stroniach údajně zemřelo nejméně sedm lidí. Informace ale nejsou potvrzené, ministr vnitra Tomasz Siemoniak v té souvislosti mluví o chaosu, informace podle něj může potvrdit pouze policie.

Podle místního portálu 24klodzko.pl se tři oběti našly ve městě Lądek Zdrój, který přívalová vlna smetla záhy po Stroniach. Server se odkazuje na zdroje z krizového štábu. Policie tam zatím potvrdila jednu oběť.

Konečné počty obětí patrně ještě porostou, protože se někteří lidé stále pohřešují.

Mezi důvody rychlé povodně se na sítích i v samotné obci vyjmenovává intenzivní těžba dřeva v okolních lesích. Vleklé a těžké stroje tam udusaly půdu a vytvořily hluboké brázdy, které se pak během deště proměnily v potoky.

„Ve smrkových lesích voda velmi rychle odtéká přes silnou vrstvu jehličí, nezadržuje se tam voda tak účinně jako v přirozených smíšených nebo bukových lesích se silnou vrstvou listového opadu. Smrčiny dnes masově odumírají a je třeba je rychle přeměnit na listnaté lesy. Smrkové monokultury se k tomu prostě nehodí,“ řekl tento týden v rozhovoru pro list Gazeta Wyborcza přírodovědec Krzysztof Świerkosz z Vratislavské univerzity.

Na sítích koluje i mapa upozorňující na rozsah těžby dřeva kolem obce Stronie Śląskie, kde došlo k protrhnutí retenční nádrže.

Foto: FB/Marcin Czyżyk

Značka 2024 zobrazuje těžbu dřeva plánovanou během letošního roku.

Tusk ve Vratislavi

Očekává se, že se k počtu obětí blíže vyjádří premiér Donald Tusk v úterý večer po jednání krizového štábu ve Vratislavi.

Policie v pondělí potvrdila čtyři mrtvé. Muže v Bílsku-Bělé, muže v Krosnowicích, ženu ve zmiňovaném Lądku Zdróji a muže ve městě Nisa.

Posledním jmenovaným je uznávaný chirurg Krzysztof Kamiński, který se vracel domů do Nisy ze služby v nemocnici v Prudníku. Jeho auto zůstalo stát zatopené na ulici, tělo se později našlo v jiné části města.

Související témata:

Doporučované