Hlavní obsah

Snižte průtok Labe, žádají z Drážďan kvůli pádu mostu. Praha: Nemůžeme vyhovět

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek: Část důležitého drážďanského mostu Carolabrücke se v noci na středu zřítila do Labe a zablokovala koryto.

Česko nemůže vyhovět žádosti Sasů, aby pokud možno snížilo hladinu Labe, přehrady se musí odpouštět dál, řekl český ministr zemědělství Marek Výborný. Trosky mostu na Labi představují pro Drážďany v případě povodní riziko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Sasko se ve středu obrátilo na českou stranu prostřednictvím Mezinárodní komise pro ochranu Labe s žádostí, zda by bylo možné snížit průtok na řece Labi.

Důvodem je pád části mostu Carolabrücke v Drážďanech, jehož trosky v centru půlmilionového města zablokovaly koryto řeky. Vyšší hladina Labe zkomplikuje odstraňování železobetonové konstrukce.

Vícero německých médií v té souvislosti píše i o obavách z povodní, které může mezi čtvrtkem a nedělí vyvolat očekávaná tlaková níže nad střední Evropou.

Ta podle meteorologických předpovědí způsobí velmi silné dešťové srážky v Česku, Rakousku, v části Slovenska i Polska. Aktuální meteorologické modely předpovídají pro region až extrémní srážky.

Žádost saské strany o zachování současného průtoku na Labi potvrdil na středeční tiskové konferenci na dotaz České televize ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL.

„Bohužel, ta odpověď nemůže být pozitivní. V tuto chvíli naopak průtok poroste,“ řekl Výborný. V Děčíně by měl ve čtvrtek průtok na Labi vzrůst ze středečních 138 kubíků za sekundu na 172 kubíků, uvedl ministr.

„Je to právě proto, že musíme vytvářet retenční prostor na vodních dílech a musíme upouštět. Věřím, že i saští kolegové pochopí, že most, který fakticky spadl, teď nemůže mít přednost a prioritu před ochranou majetků a životů občanů ČR, ale právě taky Německa,“ dodal politik.

České úřady jsou kvůli možným povodním v Česku v kontaktu i s polskou stranou. Ohrožení může znamenat vývoj na Odře, která teče z Česka do Polska, protéká Vratislaví a tvoří část státní hranice mezi Polskem a Německem.

Otázky a odpovědi

Přímo v centru saské metropole v noci spadla část důležitého mostu přes Labe. Další části hrozí zřícení. Zablokovaná je lodní i tramvajová doprava ve městě. Co o události víme?

Riziko pro Drážďany

Pokud se předpovědi o silných srážkách naplní, v Drážďanech se očekává možná povodňová vlna na Labi během pondělí.

„Zřícené části mostu v Labi fungují jako přehrada, vodní masa by si kvůli tomu mohla najít cestu do Starého Města a zaplavit historické centrum,“ napsal ve středu o obavách v Drážďanech deník Bild.

Ve městě by podle odhadů mohlo Labe vystoupat až na šest metrů. Při rekordní povodni v roce 2002 dosáhla řeka 9,2 metru. Drážďanští hasiči během středy ujišťovali, že likvidace trosek zřícené části mostu má i vzhledem k nepříznivé meteorologické situaci nejvyšší prioritu a že plány s rizikem stoupající hladiny počítají.

Kde a od kdy platí výstrahy?

Ve čtvrtek a v noci na pátek platí výstraha před srážkami ve východní polovině republiky:

Foto: Český hydrometeorologický ústav, Seznam Zprávy

Mapa platnosti výstrah ČHMÚ.

Doporučované