Hlavní obsah

Novinářka o Taylor Swift v amerických volbách: „Každého si namaže na chleba“

Foto: Seznam Zprávy

Volební souboj Kamaly Harrisové s Donaldem Trumpem má být podle všech předpovědí mimořádně vyrovnaný.

Článek

Pro Donalda Trumpa to rozhodně nebyl úspěšný večer. V první přímé konfrontaci s jeho soupeřkou v listopadových prezidentských volbách, viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, se mu dařilo výrazně méně než v předchozí televizní debatě se současným prezidentem Joem Bidenem. A pak mu uštědřila další ránu popová hvězda Taylor Swift, když oznámila, že se rozhodla podpořit ve volbách právě jeho soupeřku.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaký byl průběh první přímé televizní debaty mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou.
  • Jakou odezvu vyvolala Trumpova invektiva na adresu haitských přistěhovalců v USA.
  • A jak důležité je, že popová hvězda Taylor Swift veřejně oznámila, že bude hlasovat pro demokratickou kandidátku.

Podle naprosté většiny předpovědí a předvolebních průzkumů slibují nadcházející volby mimořádně těsný souboj. I proto se každé zaváhání a zakolísání ve finiši kampaně počítá dvojnásob. Debatu sledovala i americká zpravodajka Deníku N Jana Ciglerová, podle níž Donald Trump nepodal o nic slabší výkon než v debatě s Bidenem, kdy byl hodnocen jako jednoznačný vítěz.

„Spíš to ukázalo na to, že proti němu tentokrát stál někdo jiný. Stála proti němu žena nebělošské barvy pleti – což u Donalda Trumpa může hrát roli a v minulosti hrálo – a navíc to je o 20 let mladší žena, která přece jenom působila mladistvěji, a to nejenom v těch názorech, ale i v tom způsobu, jakým je prezentovala,“ uvedla novinářka v rozhovoru pro podcast 5:59.

Taktika? Cílené provokace

Kamala Harrisová podle ní šla do debaty s jasnou taktikou předvést se jako lídryně, která se nebojí převzít iniciativu. To ukázala hned zkraje, když si od Trumpa vynutila podání ruky, přestože ten se jinak v průběhu debaty vyhýbal i přímému očnímu kontaktu s ní. Harrisová také několikrát svého soupeře cíleně vyprovokovala.

Podívejte se na nejdůležitější momenty z debaty podle televize ABC:

„To byla další část její strategie, protože velmi dobře věděla – a její tým s ní –, že Donald Trump neoplývá kdovíjakou verbální disciplínou a že ve chvíli, kdy je rozhozený a opírají se mu do toho emoce, ztrácí kontrolu nad tím, co říká, a může se snadněji dopustit nějaké chyby,“ všímá si Jana Ciglerová.

I když se Trump zpočátku snažil ovládat a výpady své soupeřky ignoroval, nakonec její taktice podlehl. Stalo se to ve chvíli, kdy Kamala Harrisová zpochybnila velikost davu lidí, kteří chodí na jeho politické mítinky, a zmínila, že z nich lidé odcházejí předčasně, protože jsou „vyčerpaní a znudění“.

Trump se po těchto slovech z úst oponentky neudržel a oplatil jí stejnou mincí, když prohlásil, že na mítinky Harrisové nikdo nechodí a musí je tam svážet autobusy a platit jim za to, aby lidé přišli. To je ale podle Ciglerové „úplně prokazatelná lež“. Oproti tomu poznámky Harrisové o předčasných odchodech z Trumpových mítinků jsou prý skutečnost, kterou novinářka sama opakovaně zažila.

Foto: Jana Ciglerová

Americká zpravodajka Deníku N Jana Ciglerová na jednom z mítinků Donalda Trumpa.

„Vlastně se ukázalo, že Trump je sám sobě největším nepřítelem. Přitom mu jeho republikánští poradci a spolupracovníci kladli na srdce, aby se nepouštěl do osobních výpadů a držel se témat, ve kterých je silný, jako je ekonomika, migrace, inflace nebo budoucnost Spojených států,“ konstatuje Ciglerová, podle níž Harrisová dokázala cílenými provokacemi Trumpa vykolejit.

Novinářka navíc v podcastu 5:59 zmiňuje, že viceprezidentka využila televizní debaty k tomu, aby alespoň zmenšila svůj dosavadní hendikep, kterým je malá obeznámenost voličů s jejími politickými názory a programem. Před televizní debatou podle listu The New York Times uvádělo zhruba 28 procent Američanů, že nevědí, co demokratická kandidátka chce a jaké názory reprezentuje, zatímco u Donalda Trumpa takto odpovědělo jen devět procent dotázaných.

Speciální série podcastu 5:59 Americká jízda

Ostře sledovaná úterní debata tento nepoměr podle Ciglerové nepochybně pomohla zmenšit. A význam televizních debat tak podle ní nelze ani dnes podceňovat.

„Kdo si myslí, že televizní debaty prezidentských kandidátů nemají žádný dopad, ať si vzpomene na tu poslední. Ta se Joeu Bidenovi nepovedla natolik, že začalo kolo výzev k jeho odstoupení, které nakonec vyústilo v to, že demokratický kandidát pouhé tři měsíce před volbami klání opustil. To je v moderní americké historii nevídaná věc,“ připomíná reportérka.

Urážka (nejen) Haiťanů a rána od Taylor Swift

Trump si podle Ciglerové v úterní debatě uškodil i tím, že zopakoval již vyvrácenou dezinformaci, podle níž haitští přistěhovalci v Ohiu měli sousedům pojídat jejich domácí mazlíčky. Pobouřeni tím podle Jany Ciglerové nebyli jen Haiťané – včetně jejich sousedů na Floridě –, ale i spousta dalších obyvatel USA přistěhovaleckého původu: „Pro ně je Donald Trump nevolitelný tak či tak, notabene po těchto invektivách, které považují za xenofobní, až rasistické.“

Poslední pomyslnou ránu pak Trumpovi zasadila globální popová hvězda a písničkářka Taylor Swift, která krátce po debatě na svůj instagramový účet napsala, že se po zralé úvaze rozhodla ve volbách podpořit Kamalu Harrisovou, protože je přesvědčena, „že v této zemi toho dokážeme mnohem víc, když ji povede klid, nikoli chaos“.

„(Taylor Swift) si každého namaže na chleba. A když si vezmete, že těch nerozhodnutých států je letos pět až sedm, které mohou dopadnout tak či tak, a nakonec v nich rozhodují jednotky tisíc voličů, (…) tak to je počet, který – když si Taylor Swift pískne – okamžitě bude mít,“ komentuje to Jana Ciglerová.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak pravděpodobné je, že se Taylor Swift zapojí do závěru předvolební kampaně i jinak než jen napsáním statusu na instagramu, nebo nakolik může ovlivnit volby postoj tzv. double haters, kteří hledají mezi kandidáty menší zlo. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Pavel Vondra

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroj audioukázek: youtubeový kanál ABC News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Doporučované