Hlavní obsah

Glosa: Pro radnici pracují Hells Angels. Dobrý scénář, ale točit se nebude

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Sarnia, Shutterstock.com

Ilustrační snímek ze srazu Hells Angels z roku 2019.

Náměstek primátorky: „Odvedli velmi dobrou práci.“

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Možná jste si toho také všimli: v podzimním prime timu českých televizních stanic dočista schází žánr kriminálního seriálu. Ať večer po zprávách přepínáte, jak chcete, tam a nazpátek, na nějakou detektivku ne a ne narazit. Tím spíš by měl uspět scénárista, který u producenta zaklepe s následující zápletkou.

„Máte dvě minuty,“ uvelebil se stratég v producentském křesle, „já vás poslouchám“.

Takže:

Jedno české město si na likvidaci nelegálních billboardů najalo motorkáře z Hells Angels.

Náměstek primátorky: „Až později jsme zjistili, o koho vlastně jde. Ale řekli jsme si, že jestli se jich někdo zalekne a bude mít stažený vocas, nám to nevadí.“

Schůzka v restauraci: „Oni mi říkali, my je určitě bít nebudeme, ale také se bít nenecháme. Já jim odvětil, to už nechávám na vás, musíte si to ale ustát,“ popisuje náměstek.

Operace proběhla v noci z pátku na sobotu a věděla o ní jen hrstka lidí. - Motorkáři podle náměstka odvedli velmi dobrou práci. - A hlásili, že během akce přijela dvě neznámá auta se zatmavenými skly a osádka si odvoz tabulí natáčela. - Po měsíci jsou na polovině míst billboardy zase zpátky, jenom stojí o kousek dál.

Konec první části první série. To má celkem potenciál, ne?

Pro roli šéfa „těch, kteří odvedli velmi dobrou práci“ si producent okamžitě vysnil Dannyho Treja. Ale pak protáhl tvář zklamáním: bohužel se ukázalo, že spíš než o akční krimi tady půjde o námět na reality show. Respektive o realitu. Protože žádné postavy a události v tomto příběhu nejsou smyšlené a podobnost se skutečností není vůbec náhodná. Ale absolutní, jak ve svém článku popsaly Seznam Zprávy.

Neboli, spíš než krimi by se z toho dala vystavět edukativní minisérie na téma vymahatelnosti práva, verze Česko 2024. Ale to by čísla sledovanosti asi úplně nestrhlo. Ani kdyby legislativní receptář divákům vysvětlil, že právo se dá celkem úspěšně vymáhat angažováním tzv. ostrých hochů. Což, jak to tak vypadá, platí i pro veřejné instituce typu města Českých Budějovic.

Že se tamní radnice pokouší s ilegálními billboardy potýkat také výše popsaným –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ legálním –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ způsobem, je na jednu stranu cenné. Protože výsledek, byť asi jen dočasný, se počítá. Na druhou stranu, je to bizarní a smutná zpráva o stavu právního státu. Zákon mluví o billboardech jasně už sedm let, ale dosáhnout, aby ty zakázané od silnic doopravdy zmizely, je očividně nadlidský úkol. Hodný ostrých hochů.

Outsourcovat vymáhání práva na Hells Angels: jako synopse seriálu slušné, jako výkon veřejné moci slepá ulička. Nic na tom nemění to, že harleye sedlá i hlava státu (i když obstojný motiv pro druhou sérii by z toho teoreticky být mohl…).

Doporučované