Hlavní obsah

„Jsme připraveni na hrozbu z USA.“ KLDR zvýší počet jaderných zbraní

Foto: Alones, Shutterstock.com

Jižní Korea odsoudila nedávné navýšení počtu severokorejských testů jaderných zbraní. Ilustrační obrázek.

Během pondělního projevu k výročí založení země Kim Čong-un prohlásil, že dobrá vojenská připravenost je pro Severní Koreu nutností. Počet zbraní chce prý navýšit pro případ, že by se země musela před USA bránit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un slíbil, že země zahájí výstavbu jaderného arzenálu s cílem exponenciálně zvýšit počet jaderných zbraní. Řekl to v pondělním projevu k výročí založení Severní Koreje, píše agentura Reuters.

Kim prohlásil, že země musí důkladněji připravit svou jadernou kapacitu pro případ, že by ji bylo kdykoliv potřeba využít pro obranu státu. Dobrá vojenská připravenost je podle něj nutná v případě, že bude země muset čelit „hrozbám, které představují USA a jejich spojenci“. „Jaderný blok vedený USA je pro naši zemi velkou hrozbou,“ dodal.

Náměstek jihokorejského ministra obrany Cho Chang-rae a jeho protějšky z Japonska a Spojených států v úterý odsoudili nedávné rozptýlení jaderných nosičů v Severní Koreji a také nárůst počtu testů a odpalů balistických zbraní. Na schůzce v Soulu se všechny tři země domluvily na posílení vzájemné spolupráce s cílem zajistit mír v regionu a zmírnit severokorejskou hrozbu.

Jižní Korea v úterý pořádá také sjezd ministrů obrany států, které jsou členy Velitelství spojených národů (UNC). Tato organizace vznikla v OSN a má zajistit bezpečnost v Jižní Koreji. Posledním členem UNC se minulý měsíc stalo Německo. Jeho vstup Severní Korea kritizovala jako snahu o zvýšení napětí, UNC považuje za „nezákonnou válečnou organizaci“.

Doporučované