Hlavní obsah

Polská policie našla v obytném domě 50 zdrojů radioaktivních látek

Foto: Trybex, Shutterstock.com

Mluvčí polské policie uvedl, že nalezené látky se skladovaly v malých skleněných, ale také plastových lahvích a sklenicích. Ilustrační foto.

Na místo přijela policie, hasiči i specializované ekologické a chemické týmy z Poznaně a Lešna. Evakuace nakonec nebyla nutná. Látky sice vykazují známky radioaktivity, ale ne život či zdraví ohrožující.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Polská policie obdržela v pátek ráno hlášení, že se na pozemku a pravděpodobně i v obytném domě ve vesnici Siedlec na západě země zřejmě nachází radioaktivní látky, uvedl server Polsat News.

Na místo kromě policie a hasičů dorazily také specializované ekologické a chemické týmy z Poznaně a Lešna.

V obytném domě se podle mluvčího hasičů našlo nejméně 50 zdrojů radioaktivních látek. „Pravděpodobně se jedná o radium, které se na místě identifikovalo. Stále však zjišťujeme, jestli nejde o nějaké další látky,“ sdělil agentuře Reuters s tím, že vyšetřování na místě stále probíhá.

Policie uvedla, že látky byly v jednom z bytů v malých skleněných, ale také plastových nádobách.

Látky vykazovaly známky radioaktivity, ale v míře, která nepředstavuje ohrožení lidského života nebo zdraví, uvedl mluvčí. Okolí tak podle úředníků nebylo třeba evakuovat. Také sdělil, že policie musí nejdříve zjistit, o jaké látky se přesně jedná a zdali je někdo může legálně vlastnit.

Související témata:
Radioaktivní materiály

Doporučované