Hlavní obsah

Video: Ukrajinci ukázali, jak útočí na Rusy v Kurské oblasti

Bez komentáře: Video: twitter/SOF_UKR

Přes řeku Sejm v Kurské oblasti už zřejmě nevede žádný použitelný pevný most. Rusové se snaží stavět pontonové, které ale ukrajinské jednotky rychle ničí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tempo ukrajinské ofenzivy v ruské Kurské oblasti zpomalilo.

V západní části tamní fronty se Ukrajinci stále neúspěšně pokoušejí prolomit ruskou obranu kolem městečka Koreněvo. Podařilo se jim postoupit jen částečně a zkomplikovat spojení s Gluškovem.

Zároveň už po jejich akcích zřejmě přes řeku Sejm nevede žádný použitelný pevný most. A zatímco Rusové se snaží pontonové mosty stavět, Ukrajinci ničit.

Ukrajinské speciální síly na svém účtu na sociální síti X zveřejnily záběry, které mají dokazovat, jak se jim daří ničit ruskou ženijní techniku, která zmíněné mosty převáží.

Autenticitu záběrů nicméně nelze nezávisle ověřit.

Určitých úspěchů Ukrajinci dosáhli v dalších částech kurského bojiště. Zmocnili se například vesnice Martynovka poblíž silnice vedoucí od jimi ovládané Sudži směrem na Kursk. Zdá se, že se snaží postupovat severním i západním směrem.

Ale ruské síly nebyly jen pasivní. Ukrajinci tak o několik pozic v posledních dnech přišli. Například u již zmíněného Koreněva, ale také východně od Sudži. Tam Rusové v posledních dnech podnikají protiútoky, jejichž cílem je zřejmě zatlačit ukrajinské síly zpět k Sudži a za řeku Psel. Boje probíhaly například kolem vesnice Borki.

K operacím v Kurské oblasti se ve čtvrtek na ekonomickém fóru ve Vladivostoku vyjádřil i prezident Vladimir Putin. Podle něj se ruské síly dokázaly stabilizovat a začaly Ukrajince vytlačovat.

Zprávy z bojiště

Boje v Kurské oblasti se změnily do podoby bližší jiným částem fronty. V Doněcké oblasti pokračuje ruská ofenziva, v posledních dnech však nemířila přímo na město Pokrovsk.

Doporučované