Hlavní obsah

České boty na nohou ruských vojáků. Nevím, jak se tam dostaly, mlží majitel

Foto: Stránka firmy Prabos na síti Vkonatkte

Pět měsíců po vpádu na Ukrajinu. Snímek z profilu Vkontaktě z 10. srpna 2022: ozbrojení příslušníci okupantské armády mají odolnou obuv z Moravy.

Česká firma Prabos se na sociální síti VKontakte chlubí fotkami ruských vojáků a příslušníků ruských tajných služeb v její obuvi. Přesto ředitel firmy novinářům tvrdí, že jde o věc, které nemohou zabránit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už v prvních dnech po napadení Ukrajiny se v Rusku zvedl nebývalý zájem o takzvanou taktickou obuv české firmy Prabos sídlící ve Slavičíně na Zlínsku. Její velmi odolné boty určené mimo jiné i pro vojáky a další ozbrojené složky se rázem staly nedostatkovým zbožím.

„Dostáváme mnoho dotazů ohledně zasílání bot do Ruska. Můžete kontaktovat našeho zástupce na prodejně Polygon 52, pokusí se vám pomoci s vašimi objednávkami,“ objevilo se dva dny po ruské invazi na Ukrajinu na stránkách, které má Prabos na ruské sociální síti Vkontakte.

O několik dní později, 2. března 2022, na stejné stránce stálo: „Bohužel vás musíme informovat, že Prabos zvyšuje ceny svých výrobků. Je to nezbytné opatření, doufáme, že to pochopíte.“

Krátce poté následuje oznámení, že žádné dodávky v příštím měsíci do Ruska nebudou, ale přichází i výzva zákazníkům, aby „zachovali klid“, že se možnosti „obnovení dodávek“ hledají.

Z pozdějších příspěvků a fotografií (některé Prabos jen pár hodin po dotazech Seznam Zpráv odstranil) je zjevné, že se dovoz vyhledávané obuvi skutečně podařilo neznámými obchodními kanály obnovit. Zřejmé je z nich také to, že taktická obuv ze Slavičína skončila i na nohou bojujících ruských vojáků nebo příslušníků FSB (Federální služba bezpečnosti). Sama firma Prabos se tím na svých stránkách VKontakte chlubila.

Přesto Juraj Vozár, majoritní akcionář a generální ředitel slavičínské obuvnické firmy, tvrdí, že do Ruska od začátku války už boty nevyvážejí.

„Pokud se obuv zde vyskytla, může se jednat o zbytky dříve nakoupených velkých skladových zásob, případně také o šedý dovoz přes zprostředkovatele a soukromníky,“ uvedl Vozár v reakci na dotazy redakce.

Foto: Stránka firmy Prabos na sociální síti Vkontakte

Zátiší s obuví Prabos. Jeden z příspěvků, který během posledních dnů ze sociální sítě Vkontakte zmizel.

„Výhradní“ dodavatel z Kaliningradu

Realitou je, že pánskou taktickou i outdoorovou obuv ze Slavičína stále nabízejí v různých modelech a velikostech největší ruské e-shopy jako třeba Ozon, Vojentorg nebo Sturmer. V nabídce mají desítky alternativ. Ceny se pohybují od 19 do 46 tisíc rublů, tedy pět až 11 tisíc korun.

Jako „výhradní dodavatel značky Prabos po celé Ruské federaci“ se na svých stránkách VKontakte prezentuje firma Vojin (Bojovník) ze západoruské exklávy v Kaliningradu. V nabídce má přes padesát druhů českých bot.

Loni v říjnu zvala právě tato firma, která má vedle e-shopu i šest kamenných prodejen v Kaliningradu a další tři v Moskvě, na veletrh zbraní a loveckých produktů do ruské metropole. Tam si zájemci dle pozvánky mohli prohlédnout novinky ze Slavičína pro nadcházející sezónu.

Foto: Facebookové stránky: Prabos - Taktické a trekové boty; "BOJOVNÍK"

Firma Vojin (bojovník) je sponzor akcí s vojenskou a střeleckou tematikou a píše o sobě jako o výhradním distributorovi českých bot Prabos v Rusku (český překlad pozvánky na loňskou výstavu ze sítě VKontakte).

Informaci, že Vojin je výhradním dodavatelem, repostoval na svých stránkách i slavičínský Prabos. Jeho ředitel Juraj Vozár na dotaz Seznam Zpráv připustil, že s firmou Vojin skutečně o obchodní spolupráci dříve –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ už prý v roce 2021 –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jednali, výhradní zastoupení pro Rusko jí podle něho ale nikdy neposkytli, pouze mělo jít o oficiální zastoupení. Od té doby podle něj ale uzavřená smlouva „pozbyla platnosti“.

Vozár se prý ani nikdy nesešel s majitelem Vojinu Valerijem Airapetyanem. „S panem Airapetyanem jsem se nikdy nepotkal a osobně jej neznám, smlouva se podepisovala online,“ uvedl šéf slavičínské obuvnické firmy.

Jak si vysvětluje, že se firma Vojin stále tváří jako jejich výhradní distributor, prodává jejich české boty v Rusku a na stránkách VKontakte si vzájemně repostují své statusy, to už Juraj Vozár Seznam Zprávám nesdělil.

Boty ze Slavičína

  • Historie nynější firmy Prabos plus sahá do roku 1860, kdy Josef Pivečka ve Slavičíně na Zlínsku vybudoval novou koželužnu. Velký rozvoj zaznamenal obuvnický podnik Pivečkových v meziválečném období, kdy dodával na trh nové výrobky pod obchodním názvem Japis. Za protektorátu vyráběl vojenskou obuv pro německý Wehrmacht.
  • Po komunistickém znárodnění se stal součástí národního podniku Svit.
  • Dnes se Prabos plus řadí v rámci střední a východní Evropy mezi přední výrobce pracovní a outdoorové obuvi, také ale obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky. Sama firma uvádí, že dodává či v minulosti dodávala své boty pro armády Německa, Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska a Spojeného království. O Rusku se ve své výroční zprávě nezmiňuje.
  • 75 % akcií firmy, která má kolem 200 zaměstnanců, vlastní podnikatel slovenského původu Juraj Vozár, jenž v podniku jako spolumajitel působí už od roku 2006. Zbytek akcií je na pražské burze.

Objednávají hlavně ženy, muži nemohou

Je tu ještě jeden obchod, s nímž Vozárova obuvnická továrna zahájila před lety v Rusku spolupráci.

Jde o již v úvodu uvedený Polygon 52, který sídlí v Nižném Novgorodu v centrální části země. Právě jeho šéfové v průběhu prvního roku války na ruské síti VKontakte barvitě popisovali, jak nejsou schopni vyřizovat tisíce došlých objednávek. „Nejsme schopni objednat tolik bot (z Prabosu), abychom uspokojili všechny. Mezi těmi, kdo objednávají, je mnoho žen, protože muži nyní z pochopitelných důvodů objednávat nemohou,“ stojí v příspěvku ze 6. října 2022 na síti VKontakte.

S odůvodněním, aby jim kvůli enormnímu zájmu o boty z Česka „opět“ nespadl web, otevřeli ten den předobjednávky pouze pro velmi oblíbený model taktické obuvi Vagabund s velikostí 40, další den pro jiný.

Z jiného textu firmy, uveřejněného 26. září 2022, vyplývá, že boty ze Slavičína prodává Polygon 52 v Rusku už od roku 2018, přičemž byly prý testovány mimo jiné „v divizích ministerstva obrany, Ruské (národní) gardy či (tajné služby) FSB“.

Foto: Stránka firmy Prabos na sociální síti Vkontakte

V botách Prabos se ukazují i příslušníci ruské tajné služby FSB. I tento příspěvek ale minulý týden ze sociální sítě Vkontakte zmizel, stejně jako některé další.

„Provozovatel obchodu v Novgorodu byl u nás ve Slavičíně na jednání v roce 2019,“ uvedl nyní ke spolupráci s obchodem Polygon 52 většinový majitel firmy ze Slavičína Juraj Vozár. Na čem se dohodli, však nesdělil.

Už v roce 2019 v českém tisku z Vozárových úst zazněla zmínka o rozjezdu exportu do Ruska, ale nic o testování v ruských ozbrojených složkách. „Děláme také malé, ale systematické kroky v Rusku,“ prozradil tehdy Vozár, když komentoval nové exportní možnosti obuvnické továrny.

Foto: VKontakte/Prabos, Seznam Zprávy

„Slavný fotograf a vojenský novinář Konstantiv Lazarev preferuje boty Prabos,“ stojí v ruském popisku na stránce slavičínské firmy. Podle publicisty Ondřeje Soukupa se však nejedná o novináře, ale youtubera, který vybírá peníze na vlastní činnost a šíří prokremelskou propagandu.

Popsaná cesta přes Kazachstán

Přes všechny zjištěné kontakty s Rusy Juraj Vozár trvá na tom, že se Prabos hned na začátku války dobrovolně vzdal celého ruského i běloruského trhu. Navíc prý po každé firmě a obchodním zástupci požadují čestné prohlášení, že jejich boty do těchto zemí nepůjdou, ani do separatistických republik na Donbase. „Nemáme ale reálné mechanismy, jak bychom tomu zabránili,“ tvrdí Vozár v e-mailu, kde odpovídá na dotazy redakce.

I podle Vlasty Mayerové, ředitelky České obuvnické a kožedělné asociace, jíž je Prabos členem, žádní čeští obuvníci do Ruska neexportují. „Z výrobců obuvi ani z našich členů do Ruska obuv nikdo v současné době nevyváží,“ uvedla pro Seznam Zprávy Mayerová.

Tak trochu jinou realitu se lze ale dočíst například na stránkách e-shopu Zabugrom, který se specializuje na dovoz západního zboží do Ruska. Tam přímo popisují, jak se Rusové k českým botám z Prabosu mohou dostat.

„Poměrně hodně našich klientů již značku Prabos vyzkoušelo a byli spokojeni. Za velmi atraktivní cenu získáte boty s membránou Gore-Tex, podrážkou Vibram a vysoce kvalitní kůží. Balík dorazí do Kazachstánu za 25–⁠⁠⁠⁠⁠⁠30 dní. Dále je balík odeslán do Ruska z města Aktobe. V průměru osm až devět dní do města v Ruské federaci,“ píše se na stránkách e-shopu Zabugrom.

I kdyby však obuvníci ze Slavičína vyváželi boty do Ruska napřímo a úmyslně, žádný zákon či sankční předpis tím neporušují.

Sankce EU jsou totiž nastaveny tak, že je zakázán pouze vývoz luxusní obuvi v deklarované ceně nad 300 eur za jeden pár (tedy přes cca 7500 korun). Redakci to potvrdila mluvčí Celní správy Hana Prudičová. Tato sankční hranice se týká i širokého spektra dalšího zboží.

Letos v červnu psal server Investigace.cz o tom, že Prabos údajně porušil sankce tím, že do Ruska vyvezl hliníkové formy na výrobu podrážek. Firma to však popřela.

Fotky s Rusy smazali

Stránku Prabosu na sociální síti VKontakte sleduje přes 20 tisíc lidí. Správcem je člověk, který se prezentuje přezdívkou „Vlad Cz“.

Po vypuknutí invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se na stránce objevila i řada fotografií příslušníků ruských ozbrojených složek nebo federální bezpečnostní služby v botách od Prabosu.

Foto: Stránka firmy Prabos na sociální síti Vkontakte

Ani tento snímek ze srpna 2022 už není dostupný.

Juraj Vozár tvrdí, že o stránku nejdříve pečoval majitel zmíněného obchodu v Nižném Novgorodu s některými dalšími dealery.

„V roce 2022 jsme stránku převzali pod svou správu a v roce 2023 jsme zamezili přístup všem ostatním dealerům. Od této doby funguje jen a pouze jako občasná poradna ohledně údržby a servisu pro rusky mluvící komunitu zákazníků z celého světa,“ tvrdí Vozár.

Po zaslání otázek ze Seznam Zpráv některé příspěvky, například fotografie ruských vojáků s českými botami, Prabos ze stránek smazal. Jaký je tedy opravdový postoj majitele Juraje Vozára ke konfliktu na Ukrajině?

„Nejsem veřejný činitel, který by měl potřebu vyjadřovat jakékoli soukromé názory k dění ve světě. Řídím výrobu obuvi a jako firemní stanovisko k této válce slouží právě zastavení dodávek obuvi do Ruska a Běloruska, a humanitární pomoc, kterou jsme Ukrajině opakovaně poskytli,“ uvedl šéf obuvnické firmy.

Související témata:

Doporučované