Hlavní obsah

Kim Dotcom z Megauploadu bude po dvanácti letech vzdorování vydán do USA

Foto: Profimedia.cz

Kim Dotcom na archivním snímku.

aktualizováno •

Zakladatel dnes už zaniklé pirátské platformy Megaupload Kim Dotcom bude vydán do Spojených států, kde mu hrozí až dvacet let vězení. Důvodem je porušování autorských práv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kim Dotcom, který čelí obvinění z trestného činu v souvislosti se zaniklou webovou stránkou pro sdílení souborů Megaupload, bude z Nového Zélandu vydán do Spojených států, uvedl ve čtvrtek novozélandský ministr spravedlnosti. Informuje o tom agentura Reuters.

Dotcom narozený v Německu, který doposud trvale pobýval na Novém Zélandu, bojuje proti vydání do Spojených států od roku 2012, kdy FBI nařídila razii v jeho sídle v Aucklandu. Ministr spravedlnosti Paul Goldsmith podepsal příkaz k vydání Dotcoma, uvedl jeho mluvčí. „Pečlivě jsem zvážil všechny informace a rozhodl jsem se, že pan Dotcom by měl být vydán do USA, aby mohl být souzen,“ uvedl Goldsmith v prohlášení.

V úterním příspěvku na sociální síti X Dotcom uvedl, že „poslušná americká kolonie v jižním Pacifiku se ho právě rozhodla vydat za to, co uživatelé nahráli na Megaupload“, čímž zřejmě narážel na příkaz k jeho vydání. Ve Spojených státech může Dotcomovi hrozit až 20letý trest odnětí svobody.

Americké úřady tvrdí, že Dotcom a tři další vedoucí pracovníci Megauploadu připravili filmová studia a nahrávací společnosti o více než 500 milionů dolarů (asi 11,5 miliardy korun) tím, že nabádali platící uživatele k ukládání a sdílení materiálů chráněných autorskými právy, což webové stránce vyneslo více než 175 milionů dolarů. V přepočtu jde zhruba o čtyři miliardy korun.

Společně s Dotcomem byli v roce 2012 zatčeni marketingový ředitel společnosti Finn Batato a technický ředitel a spoluzakladatel Mathias Ortmann, oba z Německa, spolu s třetím vedoucím pracovníkem nizozemským státním příslušníkem Bramem van der Kolkem.

Související témata:
Kim Dotcom

Doporučované