Hlavní obsah

Pivo zdražuje. Půllitr v hospodě stojí 60 Kč, kdo chce ušetřit, pije doma

Foto: Piotr Piatrouski, Shutterstock.com

Doby, kdy točené pivo stálo dvacku, jsou zřejmě nenávratně pryč. Ilustrační foto.

aktualizováno •

Česko je svou láskou k pivu známé. Jeho spotřeba sice v tuzemsku dlouhodobě klesá, stále si bez něj ovšem velká část lidí neumí představit běžnou kulturní či sportovní akci. I kvůli tomu je tolik sledovaná cena půllitru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Průměrný Čech loni vypil 128 litrů piva. Dva z pěti vypitých půllitrů byly ve skleněné lahvi, které se tak většinově podílely na výstavu pivovarů. Vlivem stále oblíbenějších ovocných nealkoholických, ale i alkoholických radlerů neboli beer mixů roste poptávka po plechovkách. Třetina pak připadá na sudy a méně než desetinu Češi vypijí z plastových lahví.

Češi jsou tak velmi citliví na cenu piva. Redakce SZ Byznys přináší přehled průměrných cen v Česku. Do komentářů nám napište, kolik za pivo měsíčně utratíte.

Kolik stojí pivo v Česku

Cena piva je v Česku dlouhodobě diskutovaným tématem, které přitahuje pozornost nejen veřejnosti, ale i politiků. Pivo je vnímáno nejen jako oblíbený nápoj, ale také jako důležitá součást národní kultury a identity. Z tohoto důvodu se debaty o jeho ceně často přelévají do širší diskuze o ekonomických a společenských dopadech. Česko má dokonce svůj vlastní pivovar, Budějovický Budvar, který je stoprocentně vlastněný státem.

V posledních letech však dochází k výrazným změnám v chování českých pijáků piva. Spotřeba piva v hospodách a restauracích klesá. Podle průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven klesl podíl piva vypitého v hospodách a restauracích na 30 procent, což oproti dřívějším rokům představuje výrazný propad. Ještě před 15 lety se více než polovina (51 procent) českého piva vypila právě v hospodách a restauracích. Nyní Češi pijí pivo převážně doma. Pokud však do hospody zamíří, nadále holdují tradičním ležákům se stupňovitostí 11–12, které se na prodejích podílí z více než 57 procent.

Kolik stojí točené pivo

Točené pivo se letos v lednu dočkalo změny sazby DPH, a to z deseti na 21 procent. A na změny v sazbě přirozeně zareagovaly podniky. Podle dat Dotykačky pro Prazdroj však zatím nezdražily všechny podniky a 38 procent hospod ponechalo ceny čepovaného piva na úrovni z prosince minulého roku. Průměrné navýšení ceny čepovaného piva na trhu tak činí 2,80 koruny na půllitr.

Meziročně se tak cena točeného piva zvedla. Podle Petra Menclíka, ředitele společnosti Dotykačka, se v červenci, ze kterého pochází poslední dostupná data, průměrná cena čepovaného půllitru 12° piva v českých restauracích vyšplhala na 59,3 koruny, což je o 5,10 koruny více než před rokem. Nejvíce zaplatíte za pivo v Praze, kde průměrná cena jednoho točeného půllitru dosáhla 71 korun – loni to bylo ještě 65,6 koruny.

Naopak v malých městech si za půllitr 12° piva průměrně řeknou o 57 koruny, což znamená, že v porovnání s Prahou je zde cena nižší o zhruba 25 procent. Zajímavým překvapením je Ostrava, kde jsou ceny dokonce nižší než v malých městech – za půllitr tam zaplatíte průměrně 56,70 koruny, oproti loňským 49,90 koruny.

Kolik stojí basa piv

Ani ceny lahvového piva nezůstávají neměnné, za posledních deset let poskočila průměrná cena za půllitr světlého výčepního piva v lahvi o více než dvě koruny. Největší skok zažilo pivo začátkem loňského roku, kdy z 11,24 koruny v prosinci 2022 prudce zdražilo na 13,33 koruny v únoru 2023. Aktuálně „lahváče“ opět trochu zlevňují, v červnu vyšla v průměru jedna lahev na 12,86 koruny, tedy zhruba 257 korun za basu. Lahve na pivo jsou vratné a záloha činí tři koruny.

Kolik stojí sud piva

Sudy podle svazu zaznamenaly mírný pokles na popularitě, jejich podíl v loňském roce dokonce klesl pod jednu třetinu na 29 procent, což souvisí s pomalejším návratem zákazníků do hospod a restaurací.

Pivo v sudu ale nekupují pouze restaurační zařízení, často si ho pořizují také lidé na nejrůznější oslavy nebo sešlosti. Ceny se liší v závislosti na síle piva, velikosti sudu a jednotlivých pivovarech. Obecně ale platí, že se cena za jedno pivo pohybuje na podobné úrovni jako lahev. Cenu ale může zvednout nákup nebo zapůjčení příslušenství.

Kolik stojí plzeň

Dlouhodobě sledovaným indikátorem cen piva je klasická plzeň, tedy ležák Pilsner Urquell. Půllitr lahvové plzně v obchodech stojí většinou mezi 30 a 35 korunami, řetězce na něj ale často mají různé akce. Plechovky jsou o něco dražší, půllitr se obvykle pohybuje mezi 35 až 40 korunami.

DPH na pivo

V roce 2023 došlo v České republice ke změně sazby DPH na pivo, která vyvolala značnou debatu mezi spotřebiteli, provozovateli restaurací i pivovary. Změna byla součástí širší reformy daňového systému, jejímž cílem bylo přizpůsobit sazby daně aktuálním ekonomickým podmínkám a podpořit státní rozpočet. S novým rokem se tak čepované pivo nově přesunulo z desetiprocentní sazby DPH do základní sazby 21 procent.

Česko patří k zemím s největší spotřebou alkoholu. Alkohol zde připraví o život kolem 7000 lidí ročně. Kvůli nemocem z alkoholu končí každý rok v nemocnicích na 14 000 osob. Roční dopady a ztráty činí téměř 60 miliard korun.

Ceny piva v restauracích jsme aktualizovali o data z letošního července.

Doporučované