Hlavní obsah

Policie kvůli výhrůžkám na Slovensku posílí bezpečnost při Prague Pride

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Centrem Prahy letos projde průvod v sobotu 10. srpna. Snímek je z loňského festivalu.

Na letošní festival Prague Pride bude příští týden dohlížet více policistů než obvykle. Policie tak reagovala na informace Slovenské národní kriminální agentury o plánovaném teroristickém útoku na podobnou akci na Slovensku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie posílí bezpečnostní opatření na festivalu sexuálních menšin Prague Pride, který se bude konat příští týden v Praze. Na akci bude dohlížet více policistů i kriminalistů než obvykle. Důvodem jsou informace o plánování útoku na nedávnou podobnou akci v Bratislavě, uvedla dnes policie na webu. Informace, že by festivalu v Praze hrozilo konkrétní riziko, policie nemá.

Do bezpečnostních opatření se zapojí pořádkové jednotky, policisté z antikonfliktního týmu, hlídky s dlouhými zbraněmi či kriminalisté z odboru extremismu a terorismu. „Budou tam i další specialisté na ochranu měkkých cílů, jež nebudeme z taktických důvodů blíže specifikovat,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Nasazený bude rovněž policejní vrtulník a zásahová jednotka.

Policisté budou dohlížet jak na doprovodné akce festivalu, tak na průvod, který centrem hlavního města projde v sobotu 10. srpna. Policie na něm očekává účast několika desítek tisíc lidí.

„Vzhledem k informacím, které přinesla Slovenská národní kriminální agentura o plánovaném teroristickém útoku na akci, jež se konala na Slovensku před několika dny, přistoupila pražská policie k posílení parametrů tohoto bezpečnostního opatření,“ uvedl Daněk. Dodal, že česká policie nemá informace, že by pražské akci hrozilo jakékoliv konkrétní riziko.

Slovenská policie v polovině července uvedla, že odhalila skupinu lidí, která podle ní stála za komunikačními skupinami na internetu, kde se šířily kromě jiného nenávistné projevy a výzvy k podněcování násilí. V rámci skupiny policie zaznamenala i komunikaci o plánování teroristického útoku na účastníky festivalu Duhový Pride, který se minulý měsíc konal v Bratislavě. V souvislosti s případem zasahovala policie v několika evropských zemích včetně Slovenska, podezřelé osoby byly zadrženy, informovalo dnes ČTK slovenské policejní prezidium.

Doporučované