Hlavní obsah

Francouzi šli do rizika. Svět reaguje na zahájení olympiády

Foto: Profimedia.cz

Lady Gaga během zahájení.

aktualizováno •

Je to poprvé v historii, kdy zahajovací ceremonie letních olympijských her neproběhla na oficiálním olympijském stadionu. Reakce jsou rozporuplné. „Jakkoli mohla být show kreativní, působila nesourodě,“ napsal The Guardian.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Všechny zvěsti o zahajovacím ceremoniálu naznačovaly, že podívaná za 1,5 miliardy dolarů ohromí svět. Bohužel svět viděl něco úplně jiného, píše například web AFP. „Pařížské hry byly oficiálně zahájeny něčím, co připomínalo noční hudební recitál na střední škole,“ napsala agentura s kritikou, že sportovci byli zastíněni barevnou podívanou na řece Seině.

Na několik vrcholných momentů došlo, AFP připomíná, jak francouzská fotbalová legenda Zinédine Zidane na úvod předala olympijskou pochodeň skupině dětí, a poukazuje na nádherně choreograficky ztvárněný tanec ukazující rekonstrukci katedrály Notre-Dame.

Svět ocenil i závěrečné velmi emotivní vystoupení těžce nemocné zpěvačky Céline Dion. Její kolegyně z oboru Lady Gaga byla přijata o poznání vlažněji.

Její představení bylo podle kritiků jedním z „vyloženě podivných rozhodnutí“. „Proč například jako první vystoupila Lady Gaga?“ ptají se mnozí na sociálních sítích, jak napsal web Time. S vystoupením inspirovaným Moulin Rouge Lady Gaga francouzsky interpretovala klasickou píseň Mon truc en plume, přičemž kolem ní tančila sborová formace.

Ani uživatelé twitteru ji nepřijali zrovna příznivě. „Vystoupení Gagy na olympiádě je to nejhorší, co jsem viděl od vystoupení Britney na MTV v roce 2007,“ napsal jeden z naštvaných diváků. „Byl to ekvivalent kálení na francouzskou vlajku. Urazila Ameriku, urazila Francii a vůbec se nestydí,“ napsal další.

Došlo i na orchestrální verzi písně z kultovního muzikálu Bídníci. Dramatickou změnu přineslo heavymetalové vystoupení francouzské kapely Gojira, které vstoupilo do druhé hodiny ceremoniálu.

V rámci ceremonie se mísila francouzská kultura a historie, přičemž v centru pozornosti byly památky a architektura města. Nechyběla ani spousta náhodných vystoupení, včetně „Mimoňů“ z animovaného hitu Despicable Me, které mnohým přišlo až zbytečně dlouhé.

Francouzi samotní řeší například vyobrazení Marie Antoinetty, která průvod sledovala s vlastní useknutou hlavou v náručí. Mezi tamními politiky se našli tací, kteří to vnímají jako oslavu trestu smrti, která ve Francii nemá co dělat.

Britský bulvární list Daily Mail cituje diváky ceremoniálu, kteří prý označili show za nejhorší zahájení her v historii. Jako ilustraci si vybral snímek jedné ze scén ceremoniálu, kterou si mnozí vyložili jako jakousi parodii malby Poslední večeře Leonarda da Vinci.

Foto: Seznam Zprávy

Takto Daily Mail poutá na sociálních sítích na svůj text.

Komplikací pro 300tisícový dav diváků byly i deštivé přeháňky, které celý zahajovací ceremoniál provázely. Na základě toho také diváci rozpoznali, že přímý přenos putování olympijského ohně je sestříhaný z „předem nahraných a týdny starých slunečných záběrů, které se střídají s absolutním lijákem“, napsal jeden z komentátorů na twitteru.

Nejvýraznější okamžik večera přišel na jeho konci, kdy byl zapálen olympijský kotel v horkovzdušném balonu. Ten se vznesl k noční obloze jako vznášející se oranžovočervená koule.

V závěrečných minutách ceremoniálu se objevila Céline Dion a zazpívala Hymne à l’amour od francouzské šansoniérky Édith Piaf. Její působivé vystoupení ale už chaotickou ceremonii zachránit nedokázalo. „Jakkoli mohla být show kreativní, působila nesourodě, dělo se mnoho věcí současně a promenádní vystoupení přeskakovala z jednoho nápadu na druhý,“ napsal The Guardian.

Doporučované