Hlavní obsah

Vlevo dole: Jsi příliš starý, nesmíš kandidovat. Má existovat taková hranice?

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Tahle politika není pro starý? Poslechněte si názorový střet podcasterů z Vlevo dole.

aktualizováno •
Článek

Odstoupení Joea Bidena z volebního klání a předcházející debata o jeho schopnostech znovu se v jednaosmdesáti letech ucházet o prezidentský úřad otevřela tabu: měl by být pokročilý věk překážkou ve zvolení do vysoké funkce?

V Horkých hlavách, letní debatní sérii podcastu Vlevo dole, se na téma střetli jeho autoři. Václav Dolejší se domnívá, že by právo kandidovat mělo být omezeno i horní věkovou hranicí. Lucie Stuchlíková je proti a mluví o nepřípustném ageismu.

Poslechněte si aktuální Horké hlavy Vlevo dole:

„Vždyť už dnes kandidaturu omezujeme zdola - a nikdo nepovažuje za diskriminaci, že na obecního a krajského zastupitele smějí lidé kandidovat od 18 let, na poslance a do europarlamentu od 21, na funkci senátora a prezidenta mohou adepti pomýšlet dokonce až od 40 let,“ argumentuje Dolejší.

„I politologové varují před gerontokracií, neboť lidé se díky čím dál lepší zdravotní péči budou sice dožívat vysokého věku, ale už jim nebudou tak dobře fungovat kognitivní funkce,“ dodává.

Lucie Stuchlíková nápad na zavedení horní věkové hranice odmítá a mluví o ohrožení demokracie: „V každém případě tohle nikdy nikdo ani nenavrhne. A kdyby náhodou ano, tak to stejně neprojde přes ústavní soudy.“

„Když jsou o někom pochybnosti, že je starý a už to nezvládá, tak je musí především posoudit jeho strana a nikam ho raději nenominovat. Případně to musejí zhodnotit voliči. Takhle bychom mohli vymýšlet další omezení, nejen věk. A kde to skončí?“ zlobí se politická reportérka.

Kdo z podcasterů vás přesvědčil svými argumenty? Hlasujte v anketě:

Anketa

Má se horní věkovou hranicí omezit právo být volen?
Ano, jak říká Václav, vždyť dolních věkových hranic máme hned několik.
79,7 %
Ne, jak říká Lucie, protože jde o diskriminaci a ohrožení demokracie.
20,3 %
Celkem hlasovalo 1864 čtenářů.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Doporučované