Hlavní obsah

Příruční nebo odbavené zavazadlo? Jak se správně sbalit do letadla

Foto: pixabay.com

Stále více cestujících vyráží do zahraničí jen s příručním zavazadlem.

aktualizováno •

Powerbanka, repelent nebo plastové pistolky. Předměty, které se na dovolené hodí, ale také mohou způsobit komplikace při odbavení. Jak se správně sbalit na cestu letadlem, aby vše proběhlo hladce?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chystáte se letadlem do zahraničí, ale nejste si jistí, co všechno vzít s sebou? Nezapomenout nic podstatného, a přitom se sbalit tak, abychom dodrželi pokyny letecké společnosti, může být výzvou i pro jednotlivce, natož pro vícečlennou rodinu. Seznam Zprávy sepsaly vše důležité, aby začátek vaší dovolené proběhl bez stresu a komplikací.

Typy zavazadel v letadle

Příruční neboli kabinové zavazadlo

  • Necháváte si ho po celou dobu letu u sebe. Neodbavujete jej tedy na přepážce, ale přinesete si jej s sebou na palubu a uložíte buď do přihrádek nad sedačkami, nebo naopak pod sedadlo před sebou.
  • Pro kabinová zavazadla platí omezení co do hmotnosti a rozměrů – musejí se vejít do vyhrazených úložných prostor v letadle.
  • I u nízkonákladových společností však bývá alespoň jedno příruční zavazadlo k letence zdarma.
  • Některé letecké společnosti rozlišují malá kabinová zavazadla (do velikosti běžného batohu) a velká kabinová zavazadla (velikostně odpovídající menšímu cestovnímu kufříku), přičemž v mnoha případech je v letence dokonce zahrnuta možnost vzít si od každého jedno.
  • Pokud si tedy sbalíte chytře, můžete výrazně ušetřit. Navíc se vyhnete riziku, že vám letecká společnost zavazadlo ztratí, a také ušetříte čas při odbavení.
  • Seznam, jaké předměty je možné do příručního zavazadla zabalit a co naopak na palubu nebrat, najdete níže.

Odbavené zavazadlo

  • Odevzdáte ho před odletem na přepážce a pracovníci letecké společnosti jej uloží do podpalubí. Během letu k němu tedy nemáte přístup a vyzvednete si ho až po přistání na cílovém letišti.
  • Pro odbavovaná zavazadla existují také rozměrové limity, ale běžný kufr nebo batoh se do nich obvykle vejdou. Nutné je však dodržet maximální povolenou hmotnost. Při jejím překročení si letecké společnosti účtují nemalé poplatky za takzvanou nadváhu zavazadel. Ty mohou v některých případech i přesáhnout cenu letenky.

Příruční zavazadla

Rozměry příručního zavazadla

Mezinárodní asociace leteckých dopravců IATA udává pro kabinová zavazadla univerzální rozměr 56 × 45 × 25 cm, což odpovídá objemu cca 60–65 litrů.

U jednotlivých leteckých společností se však maximální velikost může lehce lišit, stejně jako povolená hmotnost. Před odletem si proto vždy ověřte konkrétní podmínky dané aerolinie. Informace bývají uvedené přímo v letence, případně je najdete na stránkách leteckého dopravce.

Rozměry příručních zavazadel u jednotlivých aerolinií

Tabulka je pouze orientační, rozměry se mohou lišit v závislosti na konkrétním letu i cenovém tarifu. Informace si před odletem vždy ověřte u svého dopravce.

Letecká společnostRozměry Hmotnost
Air France55 x 35 x 25 cm12 kg
Czech Airlines55 x 45 x 25cm8 kg
EasyJet56 x 45 x 25 cmbez limitu
Emirates55 x 38 x20 cm7 kg
Eurowings55 x 40 x 23 cm8 kg
Norwegian55 x 40 x 23 cm10 kg
Qatar Airways50 x 37 x 25 cm7 kg
Ryanair55 × 40 × 20 cm10 kg
Smart Wings56 x 45 x 25 cm8 kg
SWISS55 x 40 x 23 cm8 kg
Turkish Airlines55 x 40 x 23 cm8 kg
Wizz Air40 x 30 x 20 cm10 kg

Jak letecká společnost ověřuje rozměry?

Pracovníci odbavení kontrolují rozměry příručních zavazadel spíše namátkově. Můžete si je ale ověřit sami – u odbavovacích přepážek bývají k dispozici speciální rámy, do nichž lze zavazadlo vložit a zjistit, zda velikostně odpovídá.

Jaký typ zavazadla zvolit na palubu?

Jako příruční zavazadlo si můžete vzít kabelku, tašku přes rameno, batoh i malý kufřík. Pozor dejte, pokud cestujete s krosnou – batohy s vyjímatelnou kovovou konstrukcí obvykle nejsou na palubě povolené a pracovníci letecké společnosti mohou požadovat, abyste zavazadlo odbavili.

Měkká zavazadla mají oproti skořepinovým výhodu, že je dle potřeby zmáčknete a vměstnáte i do menšího prostoru.

Tipy redakce: jak ušetřit místo v příručním zavazadle

  • Pokud cestujete jen s příručním zavazadlem, nechte doma vše, co můžete snadno zakoupit i na místě.
  • Většina drogistických řetězců prodává kosmetické produkty v malých cestovních baleních.
  • Osvědčeným tipem je vzít si před letem co nejvíce oblečení přímo na sebe, v letadle si jej zase můžete sundat. Teplá tlustá mikina zabere v batohu hodně místa, pokud si ji ale obléknete, můžete naopak využít kapsy jako další úložný prostor.
  • Většina leteckých společností umožňuje vzít si vedle tašky či batohu na palubu také polštářek. I ten lze vycpat oblečením a ušetřit tak místo v příručním zavazadle.

Co může a co naopak nesmí být v příručním zavazadle?

Požadavky jednotlivých leteckých společností a letišť se mohou lišit. Vždy si proto před odletem ověřte konkrétní podmínky u svého dopravce.

Jaké tekutiny jsou povolené na palubě?

  • Všechny tekutiny, gely a aerosoly musí být umístěny v nádobách o maximálním objemu 100 mililitrů. Tyto nádoby je třeba uložit do průhledného, uzavíratelného plastového sáčku, který nesmí celkově přesáhnout objem jednoho litru.
  • Mezi tekutiny se řadí také pasty, krémy, spreje a kosmetické produkty, jako jsou šampony a sprchové gely. V drogeriích či lékárnách jsou v prodeji i zmenšená balení zmíněných produktů.
  • Výjimky se vztahují na dětskou výživu a léky, které lze přepravovat v množství nezbytném pro dobu letu, avšak doporučuje se mít při sobě lékařské potvrzení nebo recept pro případnou kontrolu. Před cestou je vždy vhodné zjistit si konkrétní pravidla letecké společnosti a letiště, ze kterého odlétáte.

Jídlo

Jídlo mezi zakázané předměty nepatří, a tak nemusíte mít strach přibalit do batohu pořádnou svačinu. Povoleny jsou sendviče, bagety, sýry i masné výrobky.

Cigarety

Kuřácké potřeby samozřejmě nelze během letu používat, v příručním zavazadle je ale mít můžete. Povoleny jsou jedny zápalky nebo zapalovač na osobu.

Elektronické cigarety a vapovací zařízení do odbaveného zavazadla dokonce nesmí vůbec, naopak je vždy nutné je převážet v příručním. Náplň musí splňovat pravidla o přepravě tekutin – nesmí přesáhnout 100 mililitrů a musí být zabalena v uzavíratelném plastovém sáčku.

Zbraně a ostré předměty

Na palubu není dovoleno brát nic, co by mohlo ohrozit bezpečnost posádky či dalších cestujících. Do příručního zavazadla tak nepatří nože, žiletky ani ostré nůžky. Zákaz samozřejmě platí pro střelné zbraně nebo paralyzéry. Ale pozor – za nebezpečné mohou být považovány třeba i brusle nebo rybářský prut.

Rodiče s dětmi by měli pečlivě vybírat, jaké hračky sbalí na palubu svým dětem. Pistolky, meče a cokoli, co by mohlo připomínat skutečné zbraně, raději nechte doma.

Mezi ostré předměty, které jsou většinou leteckých společností tolerovány, patří jednorázová holítka, nůžtičky na nehty nebo například podpatky u dámských bot.

Hořlaviny a tlakové nádoby

Tlakové spreje s hořlavinami, jako například olej nebo barvy ve spreji, nesmí být v příručním ani v odbaveném zavazadle. Obvykle však bývají povolené kosmetické spreje jako antiperspiranty nebo repelenty proti komárům a klíšťatům. Dobré je ale předem se na konkrétní výrobky informovat – informace mohou být i na webu příslušného letiště, jako je to například u toho pražského.

Elektronika

Do příručního zavazadla sbalte veškerou elektroniku: fotoaparáty, notebooky, tablety, nabíječky i powerbanku. Během letu však musí vše být vypnuto nebo nastaveno na takzvaný režim letadlo. Na palubu je zakázáno brát baterie s výkonem vyšším než 100 Wh – tedy 27 000 mAh.

Odbavená zavazadla

Ačkoli i vzhledem k cenovým tarifům nízkonákladových leteckých společností cestuje stále více lidí jen s příručním zavazadlem, na delší dovolenou vám nemusí stačit. Při balení je dobré dávat pozor na několik věcí. Odbavené, někdy také zapsané zavazadlo totiž musí stejně jako to kabinové splňovat určité podmínky.

Co nesmí být v odbaveném zavazadle?

  • Výbušniny a pyrotechnika.
  • Střelné zbraně, nože a břitvy (pozor i na hračky, které by je mohly připomínat).
  • Hořlaviny, žíraviny, chemické, toxické či infekční látky.
  • Tlakové nádoby, spreje a plyny.
  • Žhavicí zapalovače a palivo.
  • Powerbanky a elektronika (fotoaparát a notebook lze případně převážet, pokud vyndáte baterii, elektroniku ale doporučujeme sbalit do příručního zavazadla).

Podrobný seznam zakázaných a povolených předmětů naleznete na konci článku.

Ceny a maximální povolená váha odbaveného zavazadla

Dříve bylo odbavené zavazadlo standardně zahrnuto v ceně letenky, dnes už to však zdaleka neplatí. V některých případech je navíc zpoplatněno i samotné odbavení zavazadla na přepážce.

Maximální hmotnost odbaveného zavazadla je třeba vždy dodržet přesně. Při položení na pás se totiž automaticky zváží a poplatky za překročení hmotnosti bývají vysoké, někdy i vyšší než hodnota letenky. Ceny se liší u jednotlivých aerolinek, například Ryanair vybírá zhruba 20 eur za každý kilogram navíc, jiné společnosti účtují do určité váhy doplatky plošně.

  • U nízkonákladových společností bývá odbavené zavazadlo vždy zpoplatněno zvlášť. Pokud víte, že jej budete potřebovat, zarezervujte si tuto možnost již při koupi letenky. Při zpětném dokoupení na letišti bývají poplatky výrazně dražší. Rozměry a maximální hmotnost se u každé letecké společnosti liší a informace bývají obvykle uvedené na webových stránkách či přímo v letence.
  • Klasické letecké společnosti typu Air France nebo Lufthansa mívají u běžných tarifů jedno zavazadlo již zahrnuto v letence zdarma. Maximální povolená hmotnost bývá obvykle 20 nebo 23 kilogramů. Vždy se však informujte o konkrétních podmínkách u svého leteckého dopravce.
  • U dálkových letů, například do zemí Severní Ameriky, mají cestující obvykle možnost odbavit si až dvě zavazadla s celkovou váhou do 32 kilogramů. I v tomto případě se však podmínky mohou lišit v závislosti na cenovém tarifu.

Váhový a kusový systém

Máte-li v letence u zavazadel uvedeno „1 ks, max. 23 kg“, můžete si odbavit skutečně jen jedno zavazadlo o maximální váze 23 kilogramů na osobu. Naopak je-li v letence uvedeno jen „23 kg“, můžete mít zavazadel libovolné množství. Pokud v součtu nepřekročí uvedený váhový limit, žádné dodatečné poplatky hradit nebudete.

Sčítání váhy zavazadel

Pokud v rámci jedné rezervace cestujete společně s rodinou nebo přáteli, můžete v některých případech maximální povolenou hmotnost zavazadel sčítat a namísto dvou lehčích si vzít například jeden těžší kufr.

Vždy si však ověřte, zda to vaše letecká společnost umožňuje. Na webových stránkách informace často najdete pod anglickým výrazem „pooling baggage“. Nezapomeňte, že maximální povolená hmotnost jednoho zavazadla je 32 kilogramů, těžší zavazadlo nebude přijato k přepravě.

Rozměry a typy zavazadel

Odbavit si můžete téměř jakýkoli typ zavazadla: kufr, krosnu nebo třeba pečlivě zabalenou krabici. Maximální rozměry se u jednotlivých leteckých společností liší, například Ryanair udává 80 × 120 × 120 cm. Obvyklé limity se většinou stanovují jako součet všech tří rozměrů zavazadla. Ten se pohybuje mezi 158 a 250 centimetry. V praxi se však velikost odbavených zavazadel kontroluje jen zřídka.

Cestujete-li se zavazadlem netypického tvaru nebo rozměrů, můžete jej odbavit na přepážce nadrozměrných zavazadel. Takové zavazadlo nebude cestovat automatickou cestou po přepravních pásech a pracovníci odbavení jej donesou do letadla ručně. Tato možnost se tak hodí i v případě, že v kufru převážíte křehké předměty a nechcete riskovat jejich poškození.

Slunečník či lyže: přeprava atypických předmětů a sportovního vybavení

Cestujete-li se zavazadlem netypického tvaru nebo rozměrů, můžete jej odbavit na přepážce nadrozměrných zavazadel. Takové zavazadlo nebude cestovat automatickou cestou po přepravních pásech a pracovníci odbavení jej donesou do letadla ručně. Tato možnost se tak hodí i v případě, že v kufru převážíte křehké předměty a nechcete riskovat jejich poškození.

Zda si za atypické zavazadlo připlatíte, záleží na konkrétní letecké společnosti a cenovém tarifu. Pro sportovní vybavení platí u řady aerolinií speciální pravidla, například lyže se v mnoha případech počítají jako jedno zavazadlo i s helmou. Liší se i výše poplatků za nadváhu zavazadel, ta je často fixní podle typu sportovního vybavení. Konkrétní informace si vždy zjistěte předem u svého dopravce.

Opatrní buďte při cestování s krosnou – kvůli kapsám, gumičkám a popruhům může na pásu snadno uváznout. Před letem ji proto nechte zabalit do ochranné folie nebo ji odbavte na již zmiňované přepážce nadrozměrných zavazadel.

Při odbavení atypického zavazadla nebo zavazadla nevhodného pro leteckou přepravu se může stát, že jej pracovník letecké společnosti opatří označením „Limited Release“. To znamená, že letecká společnost nenese zodpovědnost za případnou škodu a přeprava je na vaše riziko.

Jak vybírat kufr?

Na trhu je mnoho variant zavazadel, často přímo rozměrově i prakticky uzpůsobených pro cestování letadlem. Prodejci nabízí i produktové sady různých velikostí. Při výběru věnujte pozornost hlavně hmotnosti – co ušetříte na váze kufru, můžete přidat na váze jeho obsahu.

Zda zvolit skořepinové, nebo „měkké“ látkové zavazadlo, záleží především na tom, co do něj potřebujete zabalit. Převážíte-li křehké předměty jako elektroniku nebo sklo, zvolte radši skořepinovou variantu. Pokud si ale na dovolenou vezete jen oblečení, může být látkové zavazadlo lehčí a praktičtější.

Kolečka u kufru by měla být dostatečně velká, abyste se mohli pohodlně pohybovat i mimo letiště. Cestujete-li s dětmi, poohlédněte se po dětských kufrech, které mohou zároveň sloužit jako sedátko či odrážedlo.

Kde zavazadlo odevzdat a kde vyzvednout?

Na letišti nejprve podle informační tabule se seznamem odletů vyhledejte správnou přepážku. Odbavení se obvykle otevírá zhruba dvě hodiny před odletem u běžných letů a tři hodiny předem u dálkových linek. Uzavírá se pak zpravidla 45 minut do odletu.

U přepážky položíte zavazadlo na pás, pracovník odbavení jej označí takzvaným zavazadlovým štítkem a předá vám kontrolní útržek. Ten si pečlivě uschovejte pro případ, že by bylo nutné řešit problémy, jako je ztráta zavazadla nebo jeho poškození.

Na přepážce zavazadlo odevzdáte i v případě, že jste již provedli online odbavení, ať už doma, či v samoobslužném kiosku. Pro tyto účely otevírají některé společnosti i speciální přepážky nazvané baggage drop-off, kde bývají kratší řady.

Po příletu si zavazadla vyzvednete na pásu v příletové hale. Proces vyložení zpravidla trvá zhruba půl hodiny, u dálkových linek může být delší. Vždy si podle štítku zkontrolujte, zda si opravdu berete své zavazadlo. Není výjimkou, že se v jednom letadle sejde několik na první pohled zcela identických kufrů.

Zavazadlo při přestupu

Pokud letíte s přestupem, zjistěte si, jaké kroky je třeba podniknout ohledně vašich zavazadel. Je-li váš přestup takzvaně garantovaný (to znamená, že jste si všechny lety koupili v rámci jedné letenky), zavazadlo by vám měly letecké společnosti přeložit automaticky, a to i v případě, že jsou jednotlivé lety operovány různými aeroliniemi. Zjednodušeně řečeno, pokud jste všechny lety zakoupili v rámci jedné rezervace, znamená to, že spolu dotčené aerolinky spolupracují a vy se tak nemusíte o nic starat. Existují ale výjimky.

Pozor si dejte v Kanadě a USA, kde je nutné zavazadlo vyzvednout při průchodu pasovou kontrolou. Odevzdáte jej pak na speciální přepážce nazvané obvykle „Connection flights“. Ve většině zemí mimo EU či schengenský prostor je třeba zavazadla vyzvednout také při přestupu z mezinárodního na vnitrostátní let.

Pokud jste letenky na jednotlivé lety zakoupili zvlášť, je nutné si zavazadla vyzvednout a znovu odbavit vždy – i v případě, že jsou oba lety provozovány stejnou leteckou společností.

Zámky na zavazadla

Přemýšlíte, zda zavazadlo k odbavení zamknout? Není důvod váhat. Vedle toho, že ochráníte své věci, může být zamknutí zavazadla v některých případech například i podmínkou plnění cestovního pojištění. Většina cestovních zavazadel, která jsou dnes na trhu k dostání, má navíc již zámky integrované.

Pokud to vaše ne, poohlédněte se po takzvaném TSA zámku. Poznáte ho podle symbolu diamantu. Bezpečnostní pracovníci na letištích mají od tohoto typu zámku univerzální klíč a mohou díky němu zavazadlo v případě potřeby zkontrolovat, aniž by muselo dojít k jeho poškození. V případě nebezpečí nebo podezření na rizikový či nelegální obsah mají totiž příslušné složky právo otevřít vaše zavazadlo i ve vaší nepřítomnosti.

Ztráta zavazadla a jak předejít problémům

Pokud si vedle toho příručního balíte na cesty i zavazadlo k odbavení, myslete na to, že vás po cestě mohou potkat i nechtěné komplikace. Ke ztrátě zavazadel leteckou společností nedochází často, ale stát se to může. V období prázdnin nebo dopravních špiček za vámi zavazadla mohou také doputovat s několikadenním zpožděním.

Cestujete-li ve více lidech, rozdělte si věci do jednotlivých zavazadel tak, aby – pokud nějaké náhodou nedorazí – měli všichni členové výpravy alespoň to nejnutnější. Případně si základní hygienické potřeby a rezervní oblečení sbalte do příručního zavazadla.

Při odbavení zkontrolujte, že pracovník letecké společnosti připevnil zavazadlový lístek tak, aby se nemohl odloupnout. Jestliže se totiž při cestě po automatizovaných pásech nechtěně strhne, bývá velmi složité takové zavazadlo identifikovat a navrátit majiteli.

Zavazadlo vždy označte jmenovkou s kontaktními údaji, a chcete-li předejít jeho poškození, nechte jej zabalit do ochranné fólie.

Zvažte také připojištění ztráty zavazadel. Některé pojišťovny jej nabízí již v rámci základního cestovního pojištění, jinde je nutné si připlatit.

Anglický slovníček užitečných pojmů

  • Cabin Baggage – příruční (kabinové) zavazadlo
  • Carry-on Baggage – příruční (kabinové) zavazadlo
  • Baggage drop-off – přepážka určená k odbavení zavazadel (pro cestující, kteří již mají palubní vstupenku)
  • Checked Baggage – odbavené zavazadlo
  • Pooling baggage – sdílení zavazadla (např. na společné rezervaci jsou povolena dvě zavazadla po 20 kg, ale jedno má 15 kg a druhé 25 kg)
  • Baggage receipt – zavazadlový lístek
  • Oversized Baggage – nadrozměrné zavazadlo, také označení pro přepážku nadrozměrných zavazadel
  • Fragile – označení pro křehká zavazadla
  • Baggage Claim – reklamace zavazadel
  • Baggage deposit – úschovna zavazadel

Co smím a nesmím převážet v letadle?

Letiště Praha uveřejňuje na webových stránkách seznam předmětů, jejichž přeprava je cestujícími nejčastěji dotazována.

Elektronika a baterie v letadle

  • Detektory kovů – povoleno v příručním zavazadle, bez baterie i v odbaveném zavazadle.

Jídlo a nápoje

  • Alkoholické nápoje – je povoleno přepravovat pouze alkoholické nápoje v originálním prodejním balení a s objemem alkoholu do 70 %. V případě přepravy v příručním zavazadle je potřebné dodržet i další podmínky vztahující se k přepravě tekutin, aerosolů a gelů.

Drogerie, spreje a tlakové nádoby

  • Dětské pudry a pudry na obličej, jiná pevná kosmetika – povoleno v příručním i odbaveném zavazadle.

Léčiva a zdravotnické pomůcky

  • Berle a jiné pohybové zdravotnické pomůcky – povoleno v příručním i odbaveném zavazadle.

Vybavení pro sport a volnočasové aktivity

  • Airsoftové zbraně, repliky zbraní, dětské pistolky a hračky připomínající zbraně – zakázáno v příručním zavazadle včetně střelných zbraní všech typů, jejich replik a imitací, které mohou být s reálnou zbraní zaměněny, součástí střelných zbraní, zásobníků. V odbaveném zavazadle povoleno, nicméně vždy o těchto předmětech informujte pracovníky při odbavení.

Ostré předměty a nářadí

  • Akumulátorové vrtačky, šroubováky a jiné akumulátorové nářadí – povoleno pouze v odbaveném zavazadle, a to bez napájecích baterií. Baterie musí být přepravovány odděleně v příručním zavazadle.

Hořlaviny

  • Cigaretové zapalovače, zápalky a náplně do zapalovačů a podpalovače – krabička zápalek nebo malý zapalovač jsou povoleny v množství 1 ks na osobu v případě, kdy ho má osoba u sebe.

Ostatní

  • Hrnce, pánve, válečky – povoleno v příručním i odbaveném zavazadle.

Doporučované