Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Po dvou měsících se sníží podpora v nezaměstnanosti, říká expert k plánům

Hostem Ptám se já byl ekonom a poradce ministra práce Filip Pertold.Video: Seznam Zprávy

Článek

Seniorům se od ledna zvýší důchod v průměru o 356 korun. A podle ministra práce Mariana Jurečky je tempo růstu penzí velmi vysoké. Podle kritiků jde ale jen o zanedbatelnou částku. Je to málo? A jaké změny důchodový systém nakonec čekají?

Hostem Ptám se já byl Filip Pertold, ekonom think tanku CERGE-EI a člen poradního týmu ministra práce.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nedávno prozradil, že penze v Česku porostou i v příštím roce. V průměru by si podle něj měli důchodci polepšit o 356 korun, přesná částka se ještě dopočítá podle vývoje mezd. „Průměrný starobní důchod v příštím roce vzroste a překoná hranici 21 tisíc korun. Průměrná výše v příštím roce bude 21 078 korun. Teď v červnu je průměrná výše důchodu 20 708 korun,“ oznámil Jurečka.

A vyzdvihl, že valorizační mechanismus umí ochránit důchodce před inflačními riziky. Penze podle ministra rostou tempem, které je velmi vysoké i ve srovnání s okolními státy. Podle zástupců seniorů jde ale o zanedbatelnou částku, řada výdajů rostla mnohem víc.

Do penzí by měl stát příští rok napumpovat asi 705,9 miliardy korun. Z toho 12,2 miliardy bude potřeba na ohlášené navýšení. Systém důchodového pojištění by tak měl podle odhadů zůstat i dál v deficitu. Zbrzdit negativní trend by podle Jurečky měly reformní úpravy, které připravil jeho resort a které by měla Sněmovna znovu projednávat po prázdninách.

Ministerstvo zároveň připravuje novelu zákoníku práce, která by od příštího roku měla rozhýbat náš nepružný pracovní trh. Zaměstnavatelům by se tak měly například usnadnit výpovědi. Na straně zaměstnanců je podle ekonoma Filipa Pertolda ve hře i výrazně vyšší podpora v prvních dvou měsících nezaměstnanosti, podobně jako v jiných evropských zemích.

Zvyšují se penze i po omezení valorizací opravdu dostatečným tempem? Jak se nakonec posune věková hranice pro odchod do důchodu? A jak dopadnou změny v zákoníku práce?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Je to navýšení málo, nebo je to akorát? - Je to napsané v zákoně. Ten vzoreček říká, že důchody de facto rostou podle inflace a částečně podle reálných mezd. Minulé roky rostly důchody velmi výrazně díky vysoké inflaci, vzoreček, tak jak v zákoně do této doby byl, kompenzoval celou inflaci. A bude to kompenzovat i dál. Nyní, kdy máme nízkou inflaci, zažíváme zase o něco nižší nárůsty penzí, to je jednoduché. To zpoždění je tam přibližně půl roku. - Takže se s růstem penzí vracíme do takových normálních časů. - Ano, vracíme se do normálních časů.

3:00 Ministr práce Marian Jurečka se před časem chlubil, že jsou v Česku aktuálně nejvyšší důchody v historii. Není to ale trošku nefér se chlubit nejvyšším přidáváním, když jsme měli z celé Evropy vlastně nejvyšší inflaci? - To nebudu hodnotit. Reflektuje to zákonnou legislativní úpravu, podle které se valorizovaly důchody. Proti tomu je deficit důchodového účtu, který byl minulý rok přes 70 miliard. Letos to budou opět desítky miliard. Hlavní problém s valorizačním vzorečkem byl, že nikdo nevymyslel, odkud se mají vzít peníze. Takže to, čeho jsme byli svědky, bylo, že rostly důchody na úkor budoucnosti, na úkor vyššího deficitu dluhu Česka. Takže není úplně tak čím se chlubit.

4:00 Nikdo z politické, ale i úřednické garnitury vlastně nepočítal, že by byla takto vysoká inflace, takže proto jsme s tím tak trošku bojovali.

5:00 Není pravda, že by na tom důchodci byli špatně kvůli vysoké inflaci. Tak to prostě nebylo. Český sociální systém byl nastaven tak, aby prakticky zcela pokryl nárůsty výdajů, které měli. Došlo tam k určité korekci ze strany vlády tím, že zabrzdila mimořádné valorizace. Ale to nic nemění na tom, že velká část inflace byla pokryta těmi nárůsty. Třeba v Německu to zcela jistě takto nemají.

8:00 Náhradový poměr se bude snižovat, ale jenom trochu u nově přiznaných důchodů, ale nikdy neklesne pod nějakou hranici, která zde byla třeba před osmi lety, kdy byl náhradový poměr 38 procent průměrné mzdy. Díky vysokým valorizacím i růstům mezd se takhle nízko už nedostaneme.

9:00 Průměrný důchod nebude nižší než 38 procent průměrné mzdy.

12:00 Měl by se ještě změnit způsob, jakým se podle reformních úprav penzí bude posouvat důchodový věk? - Opozice je a priori proti jakémukoliv zvyšování důchodového věku nad 65 let, takže tam je úplně jedno, jaký mechanismus bude nastaven. To je ta jedna kritika, která se na to valí. Druhá kritika byla sepsaná Českou demografickou společností. Je zaměřenější na technický detail výpočtu. Jak se z roku na rok má zvyšovat důchodový věk.

13:00 Původní návrh byl, že to má oscilovat mezi nulou a dvěma měsíci pro každý ročník podle toho, jak se spočítá doba dožití pro toho padesátníka. Česká demografická společnost navrhuje určité průměrování za nějaké období, aby de facto nárůst důchodového věku byl pozvolnější. Já tomu rozumím.

14:00 Demografům konkrétně vadí, že když se věk dožití změní třeba jako během pandemie, tak budou brát podobně staří lidé v penzi celoživotně jiné peníze. To nevnímáte jako nespravedlnost? - Určitá míra nespravedlnosti tam je. Myslím, že český důchodový systém ale trpí mnohem většími nespravedlnostmi, než je tento příklad. Osobně se určitě nebráním tomu, aby se ta legislativní změna ještě upravila. Sám ministr připouští debatu.

19:00 Pokud navrhované změny projdou na podzim druhým čtením, reforma tedy bude schválena. Jsou to změny, které se tady dokážou udržet roky, přežijí příští vládu? - Částečně ano, pokud bude příští vláda pocházet ze současné opozice, tak si zcela jistě vybere nějaký parametr, který asi bude chtít změnit. Ale řada z těch věcí tam zůstane, protože je i v zájmu současné opozice, aby se v budoucnu nepotýkala s obrovskými deficity na důchodovém účtu.

20:00 Myslíte, že se děti v budoucnu ve školách budou učit o Jurečkově reformě penzí? Tedy o takové, která nám tady zachránila důchodový systém? - Myslím, že asi ne. Ale je to důležitý krok k tomu, abychom byli na dostřel tomu, že budoucí problémy jsme schopni řešit. Ty budoucí problémy znamenají nejen problémy v důchodovém systému, ale i problémy ve zdravotnictví, v sociálních službách. Ty nás budou stát desítky, možná stovky miliard. A čím větší budou problémy na důchodovém účtu, tím bude méně prostředků na zdravotnictví a na všechny další oblasti, které jsou ovlivněny stárnutím. Takže je to důležitý krok.

21:00 Ministr práce a jeho tým připravil také novelu zákoníku práce. I vy se na tom podílíte. Ta má přinést řadu změn pro český pracovní trh, který je často označován jako zarezlý, nefungující. Co z těch změn s trhem nejvíc zahýbe? - Dochází k řadě zjednodušení z hlediska výpovědí na straně zaměstnavatele. Jsou to jednak výpovědní lhůty, které se nějakým způsobem zkracují, ale i administrativa kolem výpovědí se do značné míry zjednodušuje. Což přinese větší flexibilitu. Firmy budou snadněji schopny reagovat na šoky, které se na ně neustále valí a zbavovat se zaměstnanců relativně snadněji než v současné chvíli.

21:30 Mají se zaměstnanci bát? - Myslím si, že se nemají úplně bát, ale musí se připravit na to, že budou mít třeba méně času si hledat zaměstnání ve výpovědní lhůtě.

22:00 Zároveň se intenzivně pracuje na security části sociálního systému. - Tedy bezpečnostní polštář. - Aby podpora v nezaměstnanosti minimálně v prvních dvou měsících byla výrazně vyšší a právě ti lidé, kteří budou čelit kratší výpovědní lhůtě, měli lepší zabezpečení pro to, aby si mohli hledat nové zaměstnání. To je varianta, kterou prosazujeme my poradci. Zatím to v politickém vyjednávání neprošlo v rámci koalice, takže nedokážu říct, jaký bude výsledek. Pan ministr Jurečka s tím principem souhlasí.

24:00 A můžete aspoň naznačit, kolik by ta podpora první dva měsíce mohla být? - Je celkem běžné, že náhradový poměr je od 70 do 80 procent předchozího výdělku v tom čistého výdělku. V řadě států Evropy to tak funguje.

26:00 Měla by se také zvýšit motivace pro vstup do aktivní politiky zaměstnanosti, do rekvalifikací. Kde máme v současné chvíli strašně nízký podíl zaměstnanců, kteří se nějakým způsobem dovzdělávají, proti jiným zemím. Což nás staví do dost nevýhodné pozice z hlediska změn na trhu práce, které nás čekají.

27:00 Takže kdo se bude chtít přeškolit, dostane lepší podporu? - Bude muset participovat na přeškolování. A bude to řádně vyhodnocováno z pohledu státu tak, aby se zjišťovalo pravidelně a jasně, jakým způsobem které typy rekvalifikací jsou efektivní a které nikoliv.

30:00 Nemáte obavy, že nakonec zůstane jen u těch snadnějších vyhazovů? - Nějakou obavu mám, ale v současné chvíli jsem mírný optimista, že se to podaří.

Ptám se já

Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Doporučované