Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Vláda nejmenuje nového protidrogového koordinátora

Foto: jindrichvoboril.cz

Podle premiéra nebylo rozhodnutí Jindřicha Vobořila rezignovat překvapivé.

Podle premiéra Fialy může agendu protidrogového koordinátora po odchodu Jindřicha Vobořila dál vést odbor protidrogové politiky Úřadu vlády s experty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda nebude jmenovat po odchodu národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila jeho nástupce. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je agenda v oblasti závislostí natolik rozpracovaná, že ji může dál vést odbor protidrogové politiky Úřadu vlády s experty. Vobořil se rozhodl odstoupit z postu koordinátora ke konci srpna.

„Pan Vobořil nebude mít v pozici národního protidrogového koordinátora pokračovatele. My jsme přesvědčeni, že agenda je rozpracovaná tak daleko, že ji lze řídit na expertní a úřednické odborné úrovni tak, jak je nastavena struktura na Úřadu vlády,“ uvedl premiér.

Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády, pod který spadají oddělení koordinace a financování a národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, vede Lucia Kiššová. Ta by měla Vobořila nahradit také na pozici výkonného místopředsedy rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, sdělila ČTK mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) vyzvala premiéra a vládu, aby zaručili a zajistili, že protidrogový odbor zůstane nezávislý a bude dál spadat pod kabinet. Experti se obávají přesunu pod resort zdravotnictví, tedy oslabení agendy a zastavení připravovaných změn. „Nedochází k žádné změně, k žádnému přesunu na jiný orgán ani k vytváření ničeho jiného,“ uvedl premiér. Podle něj bude pokračovat nynější nastavení.

Vobořil se svým týmem pracoval mimo jiné na návrhu zákona o regulovaném trhu s konopím, který koalice teď projednává. Prosazoval novelu o návykových látkách se zavedením seznamu takzvaných psychomodulačních látek. Podle APAS je připraven i návrh adiktologického zákona, který má mimo jiné nastavit financování prevence a služeb.

Odcházející koordinátor navrhoval také opatření k omezení nadměrného pití alkoholu v Česku. Byl pro danění tichého vína. Do sporu s politiky se ale dostal i kvůli nedávnému nálezu kokainu ve Sněmovně, kdy uvedl, že tato látka není v dolní komoře žádná novinka. Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš pak vyzýval premiéra, aby Vobořila „okamžitě vyhodil“. Svým vyjádřením o kokainu Vobořil urazil i některé koaliční politiky. Dlouhodobě na jeho odchod tlačili vládní lidovci. Výhrady měli i zástupci TOP 09.

Doporučované