Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Europoslanci Směru dali vale socialistům, mluví se o hlasování s Patrioty

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Europoslankyně Směru Monika Beňová a premiér Robert Fico na březnové oslavě MDŽ v Prešově.

aktualizováno •

Uvnitř Směru údajně o členství v nové frakci probíhá živá debata, protože pro část straníků je příliš pravicová. Vstupem do PfE by navíc strana zřejmě přišla o reálný politický vliv na evropské úrovni.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nová europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu (PfE), u jejíhož zrodu stál předseda hnutí ANO Andrej Babiš a nakonec se v ní sešla i řada krajně pravicových a prorusky orientovaných nacionalistických stran, se může rozrůst o další středoevropský subjekt.

Monika Beňová, europoslankyně a šéfka poslanecké delegace slovenské vládnoucí strany Směr, v úterý večer na svém facebooku napsala, že už dál nebude jednat s frakcí S&D (Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů).

Zdůvodnila to tím, že ve vedení frakce chybí zástupce ze střední nebo východní Evropy. „Je to jednak nedůstojné a jednak po třech týdnech vidím, jak je nezajímají žádné názory ani debata o budoucnosti, jen vlastní pozice a to, zda bude (Portugalec António) Costa na pět let předsedou (Evropské) Rady.“

Avizovala, že stranickým kolegům navrhne „jiné řešení“. „Bude pro nás čestné a bude autentické zejména vůči našim voličům,“ napsala politička, konkrétnější ale nebyla.

Na dotaz Seznam Zpráv pak ve středu dodala, že s kolegy věc probere ve čtvrtek. „Potom ještě musí rozhodnutí finálně odsouhlasit pan předseda (Robert Fico), čili v pátek nebo potom v pondělí před začátkem plenárního zasedání (europarlamentu),“ uvedla. S jakými frakcemi jedná, nicméně sdělit odmítla.

Ve zmíněném úterním příspěvku na facebooku se rovněž zastala maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten čelí v posledních dnech kritice za cestu do Kremlu a sólo „mírovou misi“, již prezentuje jako součást maďarského předsednictví EU.

Trable kvůli koalici

Směr má od loňského října pozastavené členství v evropské Straně evropských socialistů (PES). „K tomuto kroku jsme přistoupili poté, co se lídr Směru Robert Fico jasně odklonil od hodnot rodiny PES. A také v důsledku obav, které vznikly po ohlášení koaliční vlády Směru, Hlasu a radikálně pravicové strany,“ uvedla tehdy strana PES v prohlášení.

Krátce nato frakce S&D pozastavila třem europoslancům Směru členství v parlamentní skupině.

Živá debata

Strana premiéra Roberta Fica, která má po červnových volbách pět europoslanců, se dosud k nové frakci jasně nevyjádřila. Sama Beňová ještě koncem června uváděla, že žádná jiná vyjednávání nejsou na stole a od Fica má pověření jednat jen s S&D.

Že by se Směr mohl spojit s europoslanci ANO a maďarského Fideszu, se ale spekuluje už nějakou dobu. Slovenský premiér má ostatně s Andrejem Babišem i Viktorem Orbánem vřelé vztahy.

Konzervativní slovenský server Postoj pak napsal, že uvnitř Směru probíhá o členství v nové frakci živá debata, jelikož pro část straníků je příliš pravicová.

Seznam Zprávy s dotazem na možný vstup k Patriotům oslovily kromě Beňové i europoslance Směru Erika Kaliňáka a Ľuboše Blahu i politiky hnutí ANO. Reagoval pouze Jaroslav Bžoch z ANO, který řekl, že o věci nemá informace.

Kaliňák ve středu večer na facebooku napsal, že Patrioti budou pro Směr v mnohých otázkách a hlasováních „přirozenými spojenci“ strany. „Ale jako levicová sociálnědemokratická strana bychom v čistě pravicové frakci působili úsměvně,“ dodal.

Patrioti pro Evropu – otázky a odpovědi

K vytvoření nové frakce je potřeba nejméně 23 europoslanců ze čtvrtiny členských států Evropské unie, tedy ze sedmi. Frakce Patrioti pro Evropu má 84 členů z 12 členských zemí EU. Přečtěte si otázky a odpovědi k nově vzniklé frakci.

Frakce bez vlivu?

Hypotetickým vstupem do PfE by Směr zřejmě přišel o možnost reálného politického vlivu na evropské úrovni, byť půjde o třetí největší uskupení v Evropském parlamentu.

„Ta frakce je početná a v mnoha směrech bude obtížné ji ignorovat, přesto nebude mít vliv,“ nastínil ve středečním vydání podcastu 5:59 expert na dění v Evropské unii Viktor Daněk, který působí jako zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku Europeum.

Podle něj kolem Patriotů v europarlamentu nejspíše vznikne jakýsi ochranný val či „hygienický rozestup“.

Podcast 5:59 o Patriotech pro Evropu

Manévr hnutí ANO na unijní scéně má podle vedení strany umožnit lepší prosazování zájmů v Evropě. Kritici však tvrdí, že „přestupem“ do nové frakce Patrioti pro Evropu – kterou ANO dokonce spoluzaložilo – nejsilnější tuzemská opoziční strana napomáhá ruským zájmům. Co se od Patriotů dá očekávat? A jak velký vliv budou mít?

Ficova strana se sice dál deklaruje jako sociálnědemokratická a prosazuje sociální politiku, ve společenských otázkách ale zastává silně konzervativní, nacionalistické a až xenofobní názory. Často také přebírá proruské narativy, přitom zůstává pragmatická ve vztahu k Ukrajině.

Premiér, který se po květnovém atentátu dál zotavuje z následků střelných poranění, minulý týden dokonce prohlásil, že progresivismus a liberalismus poškozují Slovensko. „Musíme všichni společně postavit obrovskou hráz nesmyslným progresivním a liberálním ideologiím, které se šíří jako rakovina,“ řekl ostře minulý pátek.

Pokud by Směr nevstoupil k Patriotům pro Evropu, mohli by jeho europoslanci zamířit do komunistické Levice (GUE/NGL), případně zůstat nezařazení.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Moniky Beňové a Erika Kaliňáka.

Doporučované