Hlavní obsah

Babiš: Fiala je patologický lhář. My jsme se s Ruskem nikdy nepaktovali

Foto: X Andereje Babiše

Zakládající trojka Patriotů pro Evropu. Babiš, Kickl, Orbán.

Podle premiéra Petra Fialy nová frakce Patrioti v unijním parlamentu, kterou spoluzakládalo ANO, ohrožuje bezpečnost a svobodu Evropy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Opoziční lídr Andrej Babiš odmítá, že nová frakce Patrioti v europarlamentu, kterou spoluzakládalo hnutí ANO, slouží zájmům Ruska. Obvinil ho z toho premiér Petr Fiala kvůli tomu, že v klubu jsou autoritáři, populisté a hlavně strany, které odmítají sankce uvalené na Rusko a které nechtějí pomáhat ukrajinským uprchlíkům ani Kyjevu dodávat zbraně na obranu.

„Pan Fiala je patologický lhář. My jsme se s Ruskem nikdy nepaktovali. My jsme se tam nejezdili objímat a pít a jíst kaviár. To je stále ta stejná písnička, které snad ani pan premiér nemůže věřit,“ reagoval Babiš odpoledne na tiskové konferenci před centrálou hnutí ANO na pražském Chodově. „Fialova strategie je vojensky porazit Rusko. Ano, já bych si to přál, tak ať to zařídí.“

Hnutí ANO skutečně vedle radikálních kolegů ve frakci z Rakouska, Maďarska nebo Francie působí nejvíc protirusky. Opakovaně odsuzuje Rusko jako agresora, podpořilo většinu vládních opatření na podporu uprchlíkům nebo na výcvik ukrajinských vojáků v Česku.

To ani tak politikům ANO nevadí, s kým se dali dohromady?

„My jsme v Evropě nehledali spojence, kteří budou mít stejný názor na Rusko a Ukrajinu. My jsme hledali spojence, s nimiž budeme mít stejný názor na fungování EU,“ řekl první místopředseda Karel Havlíček.

„Chceme plnit náš program. Hlavním cílem je obrana suverenity národních států, řešení nelegální migrace a naléhavá potřeba revidovat Green Deal,“ dodal Babiš.

Němá barikáda Babišových lidí

Pokusí se přesto své nové „eurokamarády“ - hlavně maďarského premiéra Viktora Orbána nebo rakouského opozičního předáka Herberta Kickla - přesvědčovat, že nadbíhání putinovskému Rusku je chybou? Vadí jim třeba, že sotva maďarská vláda převzala předsednictví v EU, vyrazil Orbán do Kremlu za Putinem, s nímž se jinak nikdo z Evropy už vůbec nebaví?

„Orbán během předsednictví v Unii a narozdíl od Fialy něco dělá. Takže nejprve navštívil Zelenského v Kyjevě, pak jel do Moskvy, teď je v Číně a předpokládám, že zítra bude ve Washingtonu na zasedání NATO. To je diplomacie,“ odpověděl Babiš. „On to rozhodně sám nevyřeší, ale může informovat světové lídry, kteří ano. Na Ukrajině umírají civilisté, nevinní lidé a zbrojaři si mastí kapsy. Vydělávají desítky, stovky miliard na této válce.“

Na pondělní tiskové konferenci o nové eurofrakci Patrioti informovali lídři Babiš s Havlíčkem, nikdo ze sedmičky jejich europoslanců se zatím nevyjádřil. Líbí se paktování s proruskými silami liberálnějším politikům ANO jako jsou Ondřej Kovařík nebo Jaroslav Bžoch?

Oba zatím mlčí, takže za ně odpovídá Andrej Babiš: „To bylo rozhodnutí celého předsednictva ANO. To není tak, jak někteří novináři píší, že Babiš zas něco rozhodl. Není to pravda. Všichni s tím souhlasí.“

Nervozita u ODS

Nervozita z nečekaně silných Patriotů, kteří se po lidovcích a socialistech stali třetí nejsilnější frakcí v unijním parlamentu, je cítit hlavně v ODS. Mimo jiné i proto, že svou velikostí předstihli frakci ECR, evropské konzervativce a reformisty, již ODS zakládala.

Samozřejmě řevnivost stupňuje také fakt, že k Patriotům se přidali dva europoslanci z koalice Motoristů a Přísahy.

„Kruh se tak uzavřel a Andrej Babiš se na evropské úrovni spojuje oficiálně s Robertem Šlachtou. Budou tak mimo jiné sekundovat Orbánovi, kteří jezdí za ruským vrahem Putinem, rakouským Svobodným, kteří mají za sebou řadu skandálů týkajících se spolupráce s Ruskem. Naše slova z kampaně, že Babiš je Rusko pro tebe všecko se naprosto naplnila!“ reagovala europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.

„Pro Českou republiku je to velmi špatná zpráva, protože devět poslanců z jednadvaceti, kteří byli zvoleni, to znamená poslanci hnutí ANO a poslanci za Přísahu a Motoristy, nebudou mít žádný vliv. Jejich frakce si nesáhne na žádnou důležitou funkci. Celou kampaň navíc hnutí ANO podporovalo Ukrajinu, teď se přidalo do skupiny lidí, kde většina je proruská, program Marine Le Penové hraničí s komunismem a otevřeně se hlásí k porušování vnitřního trhu,“ dodává další europoslankyně za STAN Danuše Nerudová.

Doporučované