Hlavní obsah

Tři tisíce lidí protestovaly v Barceloně proti overturismu

Foto: Elena Chevalier, Shutterstock.com

Barcelonu ročně navštíví zhruba 32 milionů návštěvníků. Ilustrační fotografie.

Do ulic Barcelony vyšlo více než 150 organizací a sociálních hnutí, aby vyjádřily svůj nesouhlas s návaly turistů. Někteří z protestujících symbolicky uzavřeli hotely a terasy restaurací.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Demonstrace proti přelidnění turistů, které se v posledních měsících konaly například na Kanárských ostrovech a na Mallorce, se tento víkend konaly i v Barceloně. Informoval o tom server Euronews. Podle tamních úřadů vyšly v sobotu večer do ulic Barcelony asi tři tisíce lidí, protestů se účastnilo více než 150 kolektivů, organizací a sociálních hnutí.

„Turisté, jděte domů,“ pokřikoval dav nespokojených Španělů. Někteří symbolicky uzavřeli hotely nebo terasy restaurací. Protestující vyzývají především k opatřením, která by měla omezit cestovní ruch před letní sezonou. Předpokládá se totiž, že letos by mělo Katalánsko zaznamenat nové rekordy v oblasti cestovního ruchu.

Martí Cusó, mluvčí Sdružení sousedů gotické čtvrti a aktivista proti přelidnění turistů, řekl: „Chceme, aby ekonomický model města upřednostňoval jiné, mnohem spravedlivější strategie. Domníváme se, že je potřeba snížit intenzitu cestovního ruchu.“

Barcelona je nejnavštěvovanějším španělským městem a stále se potýká s nadměrným zájmem ze strany turistů. Hlavní město Katalánska navštíví v průměru 32 milionů návštěvníků ročně, mnozí z nich přijíždějí na výletních lodích. V reakci na to městská rada nedávno odhlasovala zvýšení daně až na čtyři eura na osobu od října.

„Co s sebou cestovní ruch nese, mě znepokojuje,“ vysvětlil jeden z tamních obyvatel s tím, že se mu nelíbí spekulování s byty. „Španělé mají právo na slušné bydlení,“ dodal.

Barcelonská radnice nedávno oznámila radikální plán, jak se v příštích pěti letech zbavit zhruba 10 tisíc licencí na turistické byty. Cílem opatření je řešit rostoucí národní bytovou krizi, která je obzvláště akutní právě v turistických městech, jako je Barcelona. Plán odráží celosvětový trend, kdy se města snaží bojovat proti dopadům masového cestovního ruchu na život stálých rezidentů.

Doporučované