Hlavní obsah

Britská vláda představila první plány. Migrační dohoda se Rwandou končí

Foto: Altopix, Shutterstock.com

Nový britský premiér Keir Starmer.

aktualizováno •

Zdravotnická krize, přeplněné věznice, podpora Ukrajině. To vše jsou priority nově sestavené britské vlády, jak v sobotu představil premiér Keir Starmer. V neděli plánuje vyrazit na návštěvu všech čtyř zemí Spojeného království.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nový britský premiér vystoupil v sobotu na první tiskové konferenci. V úvodu sdělil, že práce jeho nové vlády již začala, informuje BBC. „Hlavní povinností mé vlády je bezpečnost a obrana, naše podpora NATO a Ukrajině je neochvějná,“ řekl Keir Starmer po prvním zasedání kabinetu.

Předseda vlády také využil sobotní zasedání vlády k tomu, aby stanovil, co očekává od svých ministrů, pokud jde o standardy a plnění. Médiím popsal, že chce přinést změnu a dělat politiku jinak. Podle jeho slov není „země na prvním místě, strana na druhém“ jen slogan a dodal, že egocentrická politika je „záležitostí včerejška“.

Starmer například během tiskové konference oznámil zásadní obrat v otázce migrace. Británie ustupuje od programu deportací migrantů do Rwandy. Projekt předcházející konzervativní vlády označil za „mrtvý a pohřbený, ještě než začal“, cituje jeho prohlášení britský deník The Guardian.

Podle BBC bude zásadním tématem nové vlády také krize britské Národní zdravotnické služby (NHS). Ta se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu, pacienty, kteří čekají rekordní období na zákroky, a otřásl jí nedávný skandál s infikovanou krví, která obsahovala například viry HIV nebo žloutenku typu C. Tématu jsme se věnovali v článku.

Starmer dále podle serveru Sky News oznámil, že budou zřízeny komise, které budou plnit priority labouristů a kterým bude sám předsedat. Potvrdil také příslib dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu. „Víme, že je vážná doba - válka v Evropě, konflikt na Blízkém východě, rostoucí ruská agrese, rostoucí globální hrozby,“ uvedl nově ustanovený ministr obrany John Healey podle The Times. Zásadním tématem bude také přeplněnost britských věznic.

V neděli nový britský premiér vyrazí navštívit všechny čtyři země Spojeného království. „Nejprve pojedu do Skotska, pak do Severního Irska, pak do Walesu a pak zpět do Anglie, kde se setkám s prvními ministry,“ sdělil. V úterý odjede do Washingtonu na summit NATO, kde se setká s „některými z lídrů, s nimiž měl už možnost telefonovat“.

Jedním z nich byl například kanadský premiér Justin Trudeau. „Měl jsem dnes odpoledne první z mnoha telefonátů s premiérem Keirem Starmerem. V mnohém se shodujeme, od potřeby progresivnější politiky až po obranu demokracie doma i v zahraničí,“ napsal následně na sociální síť X.

Starmer hovořil také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten mimo jiné vyjádřil vděčnost za „zásadní a neochvějnou podporu Spojeného království Ukrajině“.

Doporučované