Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Tisíc kufrů je z Ruzyně pryč. Letiště se zbavilo noční můry, přetrvávají zpoždění

Petr Švihel
redaktor
Foto: Seznam Zprávy

Sobotní čekání na letišti. Nervózní jsou hlavně příbuzní, co čekají u příletů.

Vracející se pasažéři na pražském letišti popisují, že byli nervózní, ale na zavazadla už prakticky nečekali. Jejich příbuzní, kteří je vyzvedávali, ale dál vymýšlí, jak to udělat, aby neplatili za dlouhé parkování.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Cestující z Helsinek se při průchodu příletovou halou v Ruzyni usmívají. Na své kufry čekali jen pět minut. U letu z Bulharska hlásili zhruba deset minut čekání na zavazadla, z řeckého ostrova Zakynthos přibližně 25 minut.

A do pouhých dvou minut odhadoval čekání na zavazadla Josef Kaizer, který se vracel z Černé Hory.

Pražské letiště se pomalu zbavuje noční můry z předešlých dní. Minulou neděli a začátkem týdne z Prahy odletělo devět letadel úplně bez zavazadel. V Praze zůstalo přes 1000 kufrů. Teď už jsou, kde mají být.

„Měli jsem z toho strach. Byli jsme v Černé Hoře a četli jsem si, co je v Praze za problémy. Psali, že to bude trvat ještě pár dnů,“ líčí Josef Kaizer a rozhlíží se před odbavovací halou po taxících a zaparkovaných autech.

Paradoxně tak jediná nepříjemnost na celém příletu je, že se domluvil se synem, že sedne do auta a zajede pro něj až ve chvíli, kdy bude mít kufry. „Teprve budeme telefonovat, aby přijel, protože nevěděl, jak to bude probíhat,“ říká ještě Josef a dodává, že takové zdržení mu nevadí.

Vezmeme děti a rodiče počkají na kufry

Právě mezi lidmi s auty, kteří čekají na své příbuzné, se v příletové hale projevuje největší nervozita z možného dlouhého čekání.

Tereza s partnerem čeká na své děti, které byly na dovolené s prarodiči. „Jsme domluvení, že si převezmeme děti, a rodiče počkají na kufry. Aby nečekali s dětmi třeba ještě tři hodiny na kufry. Jsme až z Ústeckého kraje a já před noční, tak vyzvedneme děti a frčíme,“ říká a přidává přání, že „snad to bude dobré“ a odjedou celá rodina společně.

Prarodiče mají auto na dlouhodobém parkovišti u letiště a dojeli by tak s kufry později.

Milan, který čeká se svojí ženou, aby vyzvedl rodinu, sice popisuje, že mu nevadí si za parkoviště na letišti případně připlatit, ale zároveň líčí, že včera sondoval, jaká je na letišti situace. „Hlídal jsem si přes telefon pár letů a máme pocit, že zavazadla tak do tři čtvrtě hodiny byla,“ odtušil prý.

Pro jistotu ale mají jeho příbuzní v zavazadlech čipy, aby si je našli. „A to ani netušili, že by mohl být nějaký problém. Asi intuice,“ dodává Milan.

Ceník parkování na pražském letišti

Přímo u hal letiště lze zaparkovat zadarmo, ovšem jen krátce - na 10 minut, a to jednou za 24 hodin.

Parkoviště PB Economy u Terminálu 2 má komplikovaný sazebník: 10 minut zdarma, do 15 minut už se platí 50 korun a do 30 minut už 150 korun. Za hodinu už řidiči platí 250 korun a za každých dalších 15 minut stokorunu.

Na vzdálenějším parkovišti PC Comfort (parkovací dům) pak řidiči platí za každou hodinu 80 korun.

Pomohli zaměstnanci letiště

Přímé zkušenosti oslovených cestujících při příletu potvrzují slova mluvčí Letiště Praha Kláry Divíškové, že výdaj zavazadel probíhá bez větších problémů.

„Nicméně pokud by cestující čekali déle než jednu hodinu na jejich výdej, mají možnost vyplnit u reklamační přepážky formulář a handlingová společnost cestujícím zavazadla doveze zdarma na uvedenou adresu,“ zmiňuje Klára Divíšková a dodává ,že stále platí doporučení, aby si cestující na palubu letadla vzali nejnutnější věci jako léky nebo hygienické potřeby. Stále ale platí limit 100 mililitrů na balení.

Problémy s čekáním na zavazadla se na letišti podle mluvčí podařilo uklidnit i díky dobrovolníkům z řad zaměstnanců letiště.

„Czech Airlines Handling (společnost zajišťující odbavení cestujících, pozn. red.) je dceřiná společnost Letiště Praha. Máme interní systém, přes který sdílíme se zaměstnanci zprávy, a kdo chtěl, se připojil a pomáhá,“ vysvětluje Klára Divíšková.

Nábor pracovníků přes personální agentury je podle ní složitější, protože je potřeba, aby brigádníci prošli „ověřením pro spolehlivost“. Naopak zaměstnanci letiště už potřebná povolení mají a mohou působit v neveřejných prostorách letiště.

Od úterka by se tak nemělo podle Kláry Divíškové stát, aby letadlo odletělo bez zavazadel.

„Nicméně stále dochází ke zpoždění letů. Během pátku byla průměrná doba zpožděných příletů 47 minut, tím se zpožďují i odlety v průměru o 39 minut,“ zmiňuje mluvčí, že stále přetrvávají problémy týkající se hustého letového provozu.

Doporučované