Hlavní obsah

Loučení Kroose nevyšlo podle plánu. Bolí to, vzkázal po vyřazení na Euru

Foto: Getty Images

Toni Kroos v posledním zápase na Euru nezvládl s německým výběrem porazit Španělsko.

Německý fotbalista Toni Kroos má za sebou velmi úspěšnou fotbalovou kariéru. Ta s největší pravděpodobností skončila, když Německo prohrálo ve čtvrtfinále Eura se Španělskem a vypadlo z turnaje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na fotbalovém hřišti, tam byl téměř bezchybný. Dokonalý špílmachr, dispečer, jehož úspěšnost přihrávek se pravidelně přibližovala ke stu procentům jako v této sezoně (96 %), jeho poslední.

Zatímco s míčem u kopačky se ve volbě správného řešení, nejlepšího pro tým, prakticky nemýlil, před čtvrtfinálovým zápasem na domácím mistrovství Evropy vnitřní pocit německého záložníka Toniho Kroose ošálil. „Nejsem na nostalgii a necítím, že to bude můj poslední zápas,“ věřil.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhalo od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Vítězem se stalo Španělsko, které ve finálovém utkání porazilo Anglii 2:1. Jaké jsou kompletní výsledky turnaje?

Jenže byl, ač pořádně dlouhý. Tečka za úchvatnou kariérou, jež se bude těžko kousat.

Německo podlehlo Španělsku 1:2 v prodloužení, o čemž rozhodl gólem Merino ve 119. minutě.

„Dali jsme do toho všechno. Porážka bolí o to víc, že jsme byli tak blízko,“ povzdechl si Kroos v rozhovoru pro Magenta TV. „V tenhle okamžik převažuje vyřazení z turnaje, na konec kariéry teď nemyslím. Měli jsme společný sen, který je pryč.“

Zatímco s klubovou kariérou se jeden ze skutečných velikánů fotbalu loučil s Realem Madrid jako šampion, vítěz Ligy mistrů, kterou ovládl pošesté, evropský šampionát se mu nepodařilo dobýt ani jednou. Sluší se připomenout, že Krooseho sbírka trofejí čítá neskutečných 34 exemplářů včetně titulu pro mistra světa. V tomto ohledu, ani v mnohých jiných, nenajdete úspěšnějšího německého fotbalistu v historii.

Ani on však nedokázal změnit trudnou bilanci Němců proti Španělsku, které neporazili v sedmém soutěžním zápase v řadě. Naposledy uspěli na domácím Euru 1988.

„Můžeme být hrdí na to, jaké výkony jsme na šampionátu předváděli. Myslím si, že s odstupem času bude turnaj považovaný za úspěšný, ale teď jsme extrémně zklamaní,“ líčil Kroos. „Jsem rád, že jsem mohl reprezentaci a německému fotbalu ještě pomoct, i když jsem doufal, že návrat završím ziskem titulu mistra Evropy. Postupně jsme se zlepšovali a jsem si jistý, že tenhle tým má budoucnost.“

To už bohužel neplatí o Kroosovi na hřišti, kde exceloval jako znamenitý distributor míčů, rozjížděl akce, díky dalekonosným diagonálním krosům a především vysoké herní inteligenci měnil těžiště a tempo hry snad jako nikdy jiný, báječně zahrával standardní situace. Za deset sezon v Realu Madrid vyhrál čtyřikrát španělskou ligu, pětkrát Ligu mistrů, ve které jednou triumfoval i s Bayernem Mnichov. Bundesligové tituly má tři.

Guardiola a Zidane, nejlepší učitelé

Kroos pochází z fotbalové rodiny, hrál i jeho bratr Felix a táta Roland trénoval mládež v Hanse Rostock, kterou prošel také Toni. Jeho vnímání fotbalu ovšem výrazně ovlivnili především nejlepší trenéři světa.

Pep Guardiola, s nímž se potkal v Bayernu, změnil v bundeslize náhled na práci středových záložníků na pozici šest nebo osm, kteří mají na výstavbu hry zásadní vliv. „V Německu se předtím více zajímali o to, co se děje v boxech, obraně a útoku,“ řekl Kroos serveru The Athletic.

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy v Německu jsme připomenuli některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomněli ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

„Žádný komentátor nezvýšil hlas, když byl míč uprostřed. Na nás, chlapech uprostřed, moc nezáleželo. Někdy nás neviděli. Pep Guardiola byl klíčovou postavou německého fotbalu i pro mě osobně. Otevřel všem oči, že je důležité mít kontrolu. Mnoho trenérů a klubových funkcionářů přišlo na tréninkové hřiště Bayernu, aby viděli jeho tréninky a promluvili s ním o jeho novém způsobu hry. Jeho hlavním zájmem byl vždy střed hřiště. Kvůli brilantnosti fotbalu jeho týmu se vnímání změnilo. Lidé začali vidět fotbal a záložníky ve zcela jiném světle. Byl průkopníkem pro trenéry i fanoušky,“ zdůraznil Kroos.

Na jaře 2014 ho Steven Gerrard přesvědčoval, aby posílil Liverpool, ale rozhodl se pro Manchester United. Ačkoli si už plácl s koučem Davidem Moyesem, jeho odvolání situaci otočilo.

Směr Madrid

Zinédine Zidane byl druhý trenér, na jehož myšlenky nedá Kroos dopustit: „Zidane nám řekl: ‚Zůstaňte v klidu a důvěřujte svým schopnostem. Každý velký madridský hráč už byl na tomto stadionu vypískán, ale ti skutečně velcí získávají publikum zpět. Pokud tvrdě pracujete a děláte věci správně, úspěch bude následovat automaticky kvůli vaší kvalitě.“

A tak se i stalo. S Lukou Modričem ovládli střed hřiště. Byli plícemi i mozkem Realu, The Athletic uvádí možná trefnější výraz „kardiostimulátor“. Ano, pumpování krve do důležitých míst, to byl jejich džob.

„Modrič je jedinečným příkladem kvality a osobnosti ve věku, kdy již mnozí hrát ani nemohou. Kroos se bohužel rozhodl přestat dříve, což musí všichni respektovat. Původem je to Němec, který se teď vrací do své rodné země, ale i tak bude nadále žít v Madridu, v srdcích všech fanoušků Realu,“  řekl listu Il Giornale trenér Realu Carlo Ancelotti, další z důležitých mužů v Kroosově kariéře. „Když se s námi loučil, tak jsem mu řekl, že pokud si své rozhodnutí rozmyslí, ať se na podzim ozve.“

To víte, že by Kroos nemusel končit už ve 34 letech, leč takhle si to naplánoval: „Mou ambicí vždy bylo ukončit kariéru na vrcholu své výkonnosti.“

Kolik fanoušků to oplakalo, marně ho spoluhráči přesvědčovali, ať ještě aspoň sezonu přidá. „Toni Kroos je jedním z nejlepších hráčů v historii Realu Madrid a tento klub bude vždy jeho domovem,“ pravil prezident Realu Florentino Perez.

„Vyhrát šestkrát Ligu mistrů je něco, co mě nikdy nenapadlo, že dosáhnu. Šílenost,“ řekl Kroos ESPN. „Skončit vítězstvím v Lize mistrů byl můj plán, byť něco takového se samozřejmě těžko plánuje.“

Ano, Euro je toho důkazem. I tak odchází jako vítěz. Třebaže se Kroosův odkaz bude s přibývajícími roky stále častěji měřit trofejemi, jeho vliv na hru týmu vždycky přesahoval všechny měřitelné statistiky.

Doporučované