Hlavní obsah

Horečky místo pohody. Pozor na komáry dávejte i v Chorvatsku, říká lékařka

Foto: Profimedia.cz

Bez repelentu ani ránu. Komáři mohou potrápit i na dovolené v Evropě. Vše o zdraví při cestování v novém dílu podcastu MUDr.ování.

Horečka dengue, malárie, či leishmanióza. To jsou některé z nemocí, které vás mohou při letním cestování potkat a pokazit vysněnou dovolenou.

Článek

Pro jaké očkování byste si měli před dovolenou zajít? Jak je to s repelenty a čemu se při cestování rozhodně vyhnout? Poslouchejte nový díl podcastu MUDr.ování. Tentokrát s odbornicí na cestovní medicínu, lékařkou Dorou Jedličkovou.

Mezi nemoci, které jsou v poslední době na vzestupu, patří horečka dengue. Obávaná nemoc cestovatelů, kteří míří například do jihovýchodní Asie. Turisté se s ní ale místy mohou setkat i v Evropě.

Vysoké horečky a nesnesitelná bolest, při které má pacient pocit, jako by se mu lámaly kosti a hořely svaly. To jsou typické příznaky. Odbornice na cestovní medicínu a lékařka z Fakultní nemocnice Bulovka Dora Jedličková cestovatelům doporučuje očkování. Že si lidé dengue přivezou z dovolené, totiž podle ní není zas taková výjimka.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Dora Jedličková vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Poté několik let působila na interním oddělení v Okresní nemocnici Tábor. Mezi lety 2003 a 2006 se účastnila misí s Lékaři bez hranic. Od roku 2008 pracuje na Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka a věnuje se výuce studentů.

Foto: Seznam Zprávy

Lékařka Dora Jedličková přijala pozvání do MUDr.ování.

„Je tam velmi krátká inkubační doba, většinou pacient onemocní do týdne. Buď už na konci cesty nebo bezprostředně po návratu začne mít vysoké horečky a bolesti celého těla. Bohužel to není čím léčit,“ říká v podcastu MUDr.ování.

Navíc ani po odeznění akutních příznaků často dengue neřekne poslední slovo, člověka mohou její dozvuky trápit ještě týdny. „Pacient může být ještě velmi dlouho unavený, nevýkonný, nemůže se například vrátit ke sportu. Je to nepříjemné onemocnění, které rozhodí celý organismus. Měla jsem několik pacientek, kterým po prodělání například padaly vlasy,“ dodává lékařka.

Repelent i do Chorvatska

Podle odbornice je také nezbytné vybavit se repelentem, a to ideálně i na cesty po jižní Evropě či Balkánu. Komáři mohou přenášet nepříjemné nemoci i v Čechy oblíbeném Chorvatsku.

„Nerada bych cestovatele strašila. Ale štěstí přeje připraveným. Jsou tam komáři, kteří mohou přenášet onemocnění, která nejsou snadno léčitelná. Jedná se především o viscerální systémovou leishmaniózu. Po poštípání se po těle rozběhne parazit, který napadá vnitřní orgány. Projevuje se většinou vysokými horečkami,“ přibližuje Dora Jedličková.

Řada tuzemských lékařů podle ní nepočítá s tím, že si člověk může takové onemocnění přivézt právě z Chorvatska či Itálie, ke správné diagnóze se tak často dostávají delší dobu. Příznaky se totiž mohou objevit i týdny po návratu z dovolené.

Účinný repelent by proto měl být základní součástí výbavy cestovatele. Ideální je zakoupit ho už v Česku a aplikaci několikrát denně opakovat. Účinnost totiž postupně snižuje například pocení.

Pozor, co jíte

Samozřejmostí by podle lékařky mělo být také důsledné dodržování hygieny a obezřetnost kolem konzumace jídla a nápojů. Zejména, když si je turisté obstarávají sami, například v provozovnách a stáncích na ulici.

„Anglicky hovořící země mají takovou radu: cook it, boil it, peel it or leave it. Což znamená uvařit, převařit, oloupat, a nebo nechat být,“ dodává Dora Jedličková. Ať už cestujete za exotikou nebo po Evropě, vyplatí se podle ní i očkování proti žloutence typu A.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Doporučované