Hlavní obsah

Točí videa, jak jedou v protisměru nebo přes plnou. Dashcameři, nový fenomén

Foto: Mikbiz, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Na internetových platformách se objevují videa, která popularizují vážné a riskantní přestupky pirátů silnic. Odborníci vidí nebezpečí v tom, že obsahem na sítích mohou inspirovat další.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Říkají si „dashcameři“. Podle toho, že natáčejí na tzv. dashcams (v překladu autokamery, pozn. red.) to, co poté šíří na internetu.

Původně se sice někteří z nich skrze sestřihy z palubních kamer snažili upozorňovat na přestupky jiných řidičů, ale pak se část z nich rozhodla, že bude při riskantních manévrech natáčet sebe sama. A že na tom vystaví vlastní popularitu.

Na videích nejde „jen“ o rychlou jízdu, ale o také o vážné přestupky, kterými ohrožují ostatní řidiče. Riziku jdou buď přímo naproti, anebo se snaží rizikové situace vyvolat.

Jedním z nich je řidič, který si na YouTube přezdívá „Žižkovák“.

Kruhový objezd v protisměru

Jeho tři týdny staré video z června letošního roku například zachycuje, jak řidič projede kruhovým objezdem v opačném směru. Na videu pořízeném přede dvěma týdny zase předjede do zatáčky přes plnou čáru kolonu aut čekajících na železničním přejezdu. Závažný dopravní přestupek následně okomentuje slovy: „Tohle fakt stát nebudu.“

V další části videa na kanálu „Žižkovák“ řidič na dálnici pustí auto z připojovacího pruhu, aby ho v následujících vteřinách tím stejným pruhem zprava „podjel“. Na pozadí běží komentář: „Nejdřív ho musíš pustit a pak hned zprava, ať tě nezdržuje.“

Ačkoliv má video na YouTube pouze několik set zhlédnutí a kanál odebírá asi jen 3600 uživatelů, dopravní experti z něj mají obavy. Shodují se, že takové záběry mohou přivést další řidiče k tomu, aby chování z kanálu „Žižkováka“ napodobovali.

Sebrat mu papíry

Odezva v komentářích „Žižkovákova“ kanálu dává obavám dopravních expertů za pravdu.

Řada lidí sice na obsah reaguje negativně, ale řadě také konvenují.

„Reálně bys měl vrátit papíry. Až kvůli tobě a egu skončí v příkopu, nedej bože s dítětem, tak si to uvědomíš pozdě,“ píše jedna z uživatelek pod videem.

„Zdarec draku, to je dobrý, pokud nemusíš stát v koloně, u nás tu kolonu neobjedu,“ tleská však kouskům silničního piráta jiný účastník diskuze.

Internet je podobných exhibicionistických kousků plný, typicky jsou to třeba videa, kde někdo skáče ze skály do hluboké vody. Ale tady jde bohužel i o životy ostatních řidičů nebo přinejmenším o nemalé materiální škody, které tito lidé mohou způsobit.
Roman Budský, dopravní expert z Týmu silniční bezpečnosti

Podobná videa jako u „Žižkováka“ lze sledovat třeba i na profilu „Ostravská Studentská“.

V jednom z videí tam řidič na benzinové pumpě mine správnou odbočku a přes zákaz vjezdu odbočí do opačného směru, v němž se z pumpy vyjíždí. Na záběrech je ale zachyceno třeba i to, jak řidič předjíždí odbočovacím pruhem. Kanál odebírá přes 200 uživatelů.

Seznam Zprávy oslovily oba autory e-mailem. Do vydání článků odpověděl pouze autor kanálu Žižkovák, a to velmi stručně: „Všechny záznamy z palubní kamery nejsou mé, řidič je neznámý, obsah pouze sdílím pro zábavu diváků, nešířím to za účelem jakékoliv inspirace,“ napsal.

Anketa

Zaznamenali jste na internetu obsah, kde se řidič úmyslně dopouští dopravních přestupků?
Ano.
65,2 %
Ne.
34,8 %
Celkem hlasovalo 3265 čtenářů.

Mohou inspirovat

Ani to však dopravní experty neobměkčilo.

„Co je to za skupinu lidí, je spíš dotaz na psychiatry,“ říká pro Seznam Zprávy Roman Budský, dopravní expert z Týmu silniční bezpečnosti. „Nicméně určitě je tam nemalá dávka exhibicionismu a osobnostní nevyzrálosti, protože pokud tohle někdo považuje za životní hodnoty, kterými se chce chlubit veřejně, musí to být člověk, který je hodně charakterově plochý,“ dodává.

Připomíná, že „internet je podobných exhibicionistických kousků plný“ a nemusí jít jen o nebezpečné kousky na silnicích. „Typicky jsou to třeba videa, kde někdo skáče ze skály do hluboké vody,“ říká expert. „Ale tady jde bohužel i o životy ostatních řidičů nebo přinejmenším o nemalé materiální škody, které tito lidé mohou způsobit,“ vysvětluje.

I Roman Budský míní, že videa podobná těm z výše zmíněných kanálů mohou „inspirovat“ k napodobování. „Někteří k nim vzhlížejí, je to pro ně vzor, ke kterému aspirují. A další – aktivnější – se mohou snažit s ním začít soupeřit, začít se s ním porovnávat nebo ho přebít svým výkonem,“ míní Budský.

„Dělá jim dobře, když jim píší obdivovatelé, ale zároveň i to, že je někdo kárá a oni se mu mohou anonymně vysmívat,“ říká.

Napodobování pirátkých kousků na silnicích se obává i vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

„Řadu těch videí mohou sledovat i mladí lidé, kteří se teprve řidiči stanou, nebo mají oprávnění chvíli, a toto chování mohou přebrat jako standard,“ říká.

„Pokud někomu oplácím jeho chyby, případně ho v provozu vychovávám, a v podstatě na něj reaguji, protože se při tom sám dopouštím další rizikové situace, může to dále gradovat a ještě více zvyšovat nebezpečí silničního provozu,“ varuje Neřold.

Kdo nepatří na silnici

Roman Budský se zároveň domnívá, že dočasný zákaz řízení, kterým mohou být tito řidiči potrestáni, nemusí být dostačující. Část z nich se totiž prý nepoučí nikdy.

„Někdo řekne, ať je donutíme si udělat znovu řidičák, fajn. Ale ono to není o tom, že by neznali pravidla a nevěděli, jak mají jezdit. Je to o jejich hodnotovém systému a mentální způsobilosti. Měli by projít terapeutickými dopravně-psychologickými kurzy a následně podstoupit důkladné vyšetření, které ukáže, zda vůbec patří na silnici. A pokud ne, tak ze zdravotních důvodů vyslovit zákaz řízení, to se nedá nic dělat,“ říká.

V legislativě také podle něho schází definice „agresivity na silnici“, která by umožnila policistům se s určitým chováním za volantem efektivněji vypořádat.

„Já tvrdím, že je to úmyslné jednání, jehož cílem je někoho mentálně nebo fyzicky poškodit. Fyzicky – někoho nabourám nebo zraním. Mentálně – že ho vystraším, ponížím, zesměšním, a je to úmyslné. Mělo by se definovat, jaké to má technické znaky, aby policie věděla, jak se s tím vypořádat, a pak by se to mělo opravdu přísně trestat. Tohle nám chybí,“ konstatuje Budský, nicméně doplňuje, že Česko už na definici spolupracuje s dalšími evropskými státy.

Nejen YouTube, ale i TikTok

Zástupci policie na dotaz Seznam Zpráv uvedli, že se setkávají s případy, kdy je určité chování v silničním provozu zaznamenáno na kameru jiným řidičem a následně nahlášeno.

„V případě, že takový záznam objevíme či obdržíme od veřejnosti, kolegové z dopravní policie ho vyhodnocují a případně řeší. To se týká každého protiprávního jednání, tedy i případného porušení pravidel osobou, která záznam pořizuje,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Jak ale upozorňuje dopravní expert Budský, většina z těchto účtů vystupuje v naprosté anonymitě (čili je není možné identifikovat). „Tito lidé se zpravidla natáčejí pod různými anonymními přezdívkami. Nevidíte mu do obličeje, nevidíte registrační značku vozidla a jen zasvěcení vědí, kdo to je,“ odkazuje expert k tomu, že není jednoduché takové jednání postihnout.

Policejní mluvčí Ondřej Moravčík zároveň dodává, že sociální síť YouTube vychází z americké legislativy, a proto je v určitých směrech benevolentnější a videa sama od sebe nemaže. „Pokud tam není násilí nebo sexualita, ať už dospělá nebo dětská, YouTube do toho víceméně nezasahuje. Navíc je tam třeba i obsah, který je filmový, takže YouTube by musel rozklíčovat, co je hrané, co reálné,“ popisuje.

„Zároveň YouTube je jen jedna z mnoha platforem, dokonce bych řekl, že v této oblasti spíše okrajová,“ dodává Moravčík s tím, že tento fenomén se v poslední době přesouvá spíše na sociální síť TikTok.

Natáčení jízdy, které skončilo tragédií

Obsah zachycující rizikové chování za volantem se na sociálních sítích objevuje už roky. Tragickou připomínkou je sedm let starý případ dvou dívek, které se během nebezpečně rychlé jízdy po dálnici natáčely na telefon a streamovaly na Facebook.

Na videu v uvolněné atmosféře diskutují o překračování povolené rychlosti a je evidentní, že řidička vozidla nevěnuje plnou pozornost řízení vozidla. Následuje moment, kdy auto narazí do protihlukové stěny.

Jednadvacetiletá řidička automobilu na místě zemřela, její tehdy o rok mladší spolujezdkyně utrpěla zranění.

Doporučované