Hlavní obsah

Atentát na Roberta Fica se bude vyšetřovat jako terorismus, oznámil prokurátor

Foto: Repro: youtu.be/qdNItSD9u-M?si=hKStAb0FJ97_pfcb

Slovenského premiéra postřelil atentátník 15. května ve středoslovenském městě Handlová.

aktualizováno •

Případ původně policie vyšetřovala jako úkladnou vraždu. Změna nastala na základě nových důkazů, uvedl generální prokurátor Maroš Žilinka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve vyšetřování pokusu o atentát na premiéra Roberta Fica nastala zásadní změna. Jak informují slovenská média, generální prokurátor Maroš Žilinka změnil právní kvalifikaci činu. Policie jej dosud vyšetřovala jako úkladnou vraždu z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu.

„Obviněný byl dnes upozorněn na změnu právní kvalifikace skutku, za který vůči němu bylo vzneseno obvinění. Na základě pořízených důkazů bude stíhaný skutek dále právně kvalifikován jako obzvláště závažný zločin teroristického útoku,“ napsal na sociální síti Žilinka.

Důchodce Juraj C. opakovaně vystřelil na Fica během výjezdního zasedání slovenské vlády ve městě Handlová. Premiéra vážně zranil, ten následně musel podstoupit několik operací, hospitalizován byl dva týdny. Na konci května jej lékaři propustili do domácí péče.

„V těchto dnech by měl postupně začít se svým návratem do úřadu. Dosud ho zastupoval místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák,“ připomněl web Aktuality.sk.

Deník už před časem konzultoval možnou změnu kvalifikace na terorismus s právními experty, prokurátor Žilinka totiž naznačoval, že tento krok zvažuje.

Oslovil tehdy českého odborníka na terorismus Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně. Mareš upozornil, že právní kvalifikace závisí na motivaci a cílech pachatele. „Pokud bylo cílem pachatele vyslat zastrašující vzkaz dalším vládním politikům a oslovit širší spektrum veřejnosti, podle odborné definice, kterou uznávám já, jde o terorismus,“ uvedl tehdy Mareš.

Juraj C. si podle dosavadních poznatků policie přinesl na místo činu zbraň v ledvince, kterou měl u sebe. Policie ho zadržela na místě. Soud obviněného poslal do vyšetřovací vazby, kde dosud zůstává.

Doporučované