Hlavní obsah

Po úspěchu „dvojáku“ Barbenheimer se chystá další. Vydělá také miliardy?

Foto: PopCrave na platformě X., Seznam Zprávy

Filmy Wicked a Gladiator 2.

Dvojice filmů Barbie a Oppenheimer loni oživila návštěvnost kin, oba snímky společně vynesly na tržbách přes dvě miliardy dolarů. Letos se o něco podobného pokusí muzikál Wicked a pokračování hitu nultých let Gladiator 2.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když loni vstupovaly do kin ve stejný den dva velmi rozdílné filmy Barbie a Oppenheimer, nezdálo se to jako příliš dobrý nápad. Podle všeho za tím ani nebyl záměr, producentka a herečka v titulní roli prvně jmenovaného snímku Margot Robbie později vzpomínala, že ji někdo z „druhé strany“ žádal, aby svoji premiéru posunula.

Robbie to neudělala, a jak se ukázalo, rozhodla se správně. Z nepravděpodobného spojení vznikl letní fenomén – Barbenheimer. Lidé chodili do kin na „dvoják“, jako tomu bývalo například v 70. a 80. letech, jak například vzpomíná Quentin Tarantino v knize Cinema Speculation.

Oběma filmům se dařilo, což se projevilo ještě při letošním ceremoniálu předávání cen americké filmové akademie Oscar, kde se představitelé hlavních rolí a další tvůrci špičkovali ještě na jevišti, kdo komu vlastně pomohl.

Mohli si to dovolit – tržby této dvojice činí podle specializovaného serveru Box Office Mojo celkem 2,4 miliardy dolarů (v přepočtu 57 miliard korun). Pro úplnost dodejme, že navrch měl přece jen růžový svět oživlých panenek, na druhé straně příběh hlavního tvůrce atomové bomby si zapsal historické prvenství mezi životopisnými filmy.

Wickiator, nebo Gladicked?

Diváci si něco podobného budou moci vyzkoušet od 22. listopadu, kdy se v kinech ve Spojených státech poprvé objeví filmy Wicked a Gladiator 2.

První jmenovaný snímek přivádí na filmové plátno muzikálový hit, který od premiéry v roce 2003 vydělal přes pět miliard dolarů od více než 65 milionů diváků ve stovce měst na celém světě včetně Japonska nebo Brazílie.

Příběh Wicked dějově předchází Čaroději ze země Oz, a dal by se tak zjednodušeně popsat jako „Co se dělo než Dorotka opustila Kansas“. Film, který nastoupí do kin v listopadu, představuje první část plánovaného diptychu. Lákadlem zejména pro mladší generaci bude nositelka dvou cen Grammy Ariana Grande. Zpěvačka s více než 90 miliony prodaných alb si zahraje jednu z hlavních rolí.

Ve druhém případě se diváci mohou těšit na pokračování jednoho z nejoblíbenějších zástupců filmové kategorie neformálně označované „meče a sandály“, tedy příběhů z antického Říma.

Režisér Ridley Scott, který je podepsán také pod letošním pokračováním, přivedl v nemilost upadlého generála Maxima do kin v roce 2000 a film, kde zazářil představitel titulní role Russell Crowe, si na tržbách odnesl solidních 465 milionů dolarů.

V pokračování se objeví Pedro Pascal, kterého diváci znají ze seriálů The Last of Us, Narcos nebo Mandalorian či z filmu Wonder Woman 1984.

Související témata:

Doporučované