Hlavní obsah

ANO přišlo o internetovou doménu. Patrioty pro Evropu si koupil někdo jiný

Foto: Profimedia.cz

Nová politická aliance Patrioti pro Evropu.

Hnutí ANO podruhé v krátké době přišlo o internetovou doménu svých politických projektů. Podle experta na politický marketing jde o podcenění jedné ze základních věcí při přípravě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v neděli informoval o vytvoření nové politické aliance pod názvem Patrioti pro Evropu se stranou Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Politické uskupení chce bránit národní suverenitu nebo bojovat s nelegální migrací.

Ještě týž den ale Babišův tým někdo předběhl a úspěšně si zaregistroval internetovou doménu patriotiproevropu.cz, kterou obratem přesměroval na jiná klíčová slova ve vyhledávači. Uživatelům nyní vyhledávač nabídne po napsání názvu aliance slova „pomoc Ukrajině“.

Současný vlastník domény se pochlubil registrací na sociální síti X. Při ní ale porušil jedno ze základních pravidel, nevyplnil totiž své jméno, a doména mu tak může být brzy zrušena či odebrána. Seznam Zprávy se uživatele snažily kontaktovat, na svém anonymním profilu má ovšem zablokovanou možnost přímých zpráv.

Foto: Seznam Zprávy

Výpis z registru

Není tedy jasné, jestli si doménu zaregistroval člověk spojený s jinou politickou stranou. Přesměrování na klíčová slova o pomoci Ukrajině ale pravděpodobně podporují narativ, že kupci domény se nelíbí proruská rétorika nových Babišových politických partnerů.

Samotní členové ANO se k nové politické alianci vyjadřují zatím zdrženlivě. Proruské zájmy ale odmítají. „To nemůžete myslet vážně. My Ukrajinu podporujeme, toto nebyly volby o Ukrajině, ale do Evropského parlamentu,“ řekl již dříve Seznam Zprávám místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Ostatní členové strany, včetně europoslanců, na odpovědi směrem k alianci zatím neodpověděli. Redakce poslala dotazy ohledně domény také předsedovi hnutí Andreji Babišovi a jeho mluvčímu. Babiš si zprávu přečetl, do vydání článku na ni ale zatím nereagoval.

Domény jako součást kampaně

Není to v poslední době poprvé, kdy musí ANO řešit problémy s registrací domény. V kampani před evropskými volbami si Babišův tým nezaregistroval ani hlavní heslo „Česko, pro tebe všecko“, čehož využila koalice Spolu, která doménu koupila a nahradila ho obrázkem s heslem pozměněným na „Rusko, pro tebe všecko“.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová to tehdy pojmenovala jako hybridní útok a žádala od premiéra Petra Fialy (ODS) omluvu. To však předseda vlády odmítl. „Koalice Spolu se nijak netají, že je autorem tohoto způsobu kampaně. Pokud mám informace z našeho volebního týmu, ANO udělalo tu neuvěřitelnou chybu, že si nezaregistrovalo doménu s klíčovým heslem kampaně. Na to kolegové myslím docela dobře upozorňují,“ uvedl v květnu Fiala po schůzi v Národním bezpečnostním úřadu.

„Krádeží“ domén se v minulosti dopustily i jiné politické strany a jejich členové. V Brně si v roce 2020 například kandidát Pirátů do Senátu Jiří Kadeřávek zabral doménu své soupeřky Anny Šabatové. K dobrému výsledku mu to však nepomohlo a na rozdíl od Šabatové se ani nedostal do druhého kola a ještě si musel registraci domény zahrnout do nákladů na kampaň.

Šlendrián při přípravě?

To, že hnutí ANO doménu nové aliance nezaregistrovalo, překvapuje také odborníky na politický marketing. Podle Karla Komínka z Institutu politického marketingu jde v případě Babiše a jeho týmu o hrubé podcenění přípravy. Zaregistrování domény, které stojí řádově sto až dvě stě korun podle délky pronájmu, je podle experta jednou ze základních věcí při přípravě na komunikaci nových projektů, jako je právě aliance Patriotů pro Evropu.

„Že se jim to stalo podruhé za sebou, mě hodně překvapuje, domény se většinou registrují mnohem dříve, než se názvy projektů zveřejňují,“ vysvětluje Komínek. Marketingové týmy naopak často podle experta registrují domén více, například se zkomolenými názvy. „Dělá se to právě proto, aby je nemohl nikdo jiný předběhnout a využít je k antikampani,“ doplňuje expert.

Doporučované