Hlavní obsah

O Schranze je po úspěšném Euru zájem. Slavia si teď má říct cenu

Foto: Getty Images

Ivan Schranz slaví gól, který vstřelil v osmifinále Eura Anglii.

Slovenský útočník Ivan Schranz na fotbalovém mistrovství Evropy překvapil výbornými výkony, které podtrhl třemi góly. Přestože má smlouvu v pražské Slavii, nabízí se otázka, zda třicetiletý hráč v pražském klubu zůstane.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na fotbalovém mistrovství Evropy dal gól Belgii, Rumunsku a v osmifinále také Anglii, byť na postup nakonec nestačil. Slovenský reprezentant Ivan Schranz si před 31. narozeninami řekl skvělými výkony o přestup do lepší soutěže, o kariérní posun. Ve Slavii má však rychlé křídlo smlouvu ještě na dva roky. „Ale kdy jindy, když ne teď?“ uvědomuje si jeho agent Václav Ježdík ze společnosti AMG Sports příležitost, jež se nemusí opakovat.

To víte, že telefon drnčí Ježdíkovi častěji než před Eurem, na kterém jeho klient Schranz zazářil jako málokdo. Jak výrazně zvedl svou cenu na trhu? „Uvidíme,“ usměje se Ježdík.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Jaký je kompletní program a výsledky turnaje?

Konkrétní nabídky zatím nejsou, respektive se o nich zdráhá mluvit, dokud Slavia neurčí cifru, od které bude ochotna o prodeji Schranze uvažovat. A to před sezonou, v níž se hraje o přímý postup do bohatýrské Ligy mistrů, není jen tak.

„Poptávky už jsou, velkou roli bude hrát Slavia, kterou čeká velmi důležitá sezona,“ kývne Ježdík. „Máme to tak, že dokud není nabídka konkrétní, nebudu to zveřejňovat. I když zájemci volají a ptají se. Důležitá je teď přestupová částka, kterou stanoví Slavia. Je to v jejich rukou. Mám se sportovním ředitelem Jirkou Bílkem dobrý vztah a bavíme se na rovinu.“

Pokud přestup, tak teď

Po třicítce se už velké přestupy z české ligy dějí jen výjimečně, i proto je zásadní nastavit správně priority – klubu i hráče. „Ivan nikam neutíká, ve Slavii je spokojený, ale věk se zastavit nedá. Pokud má přijít možnost přestupu, tak teď,“ tuší Ježdík. Avšak vzápětí dodá: „Pokud nepřijde, bude chtít Ivan udělat titul, který mu ve Slavii chybí.“

Se Schranzem, který si v české lize připsal 170 startů a 47 branek, prožíval vzestupy i pády. „Víme, čím si Ivan prošel,“ nadechne se.

Zmíní, jak zásadní pro jeho vývoj bylo setkání s trenérem Davidem Horejšem v Českých Budějovicích. „Ivan nastartoval kariéru z nuly na 120 procent. Od Českých Budějovic to jde strmě nahoru. Poznal sám sebe, i svůj styl hry,“ vypráví. „Velký podíl na tom má trenér Horejš, který byl jeden z prvních, který začal využívat jeho enormních běžeckých schopností.“

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy se hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Viděl, jak se Schranz pere s tragédií, když před třemi lety přišel o milovaného tátu Dušana. „Taťka na něj musí být pyšný.“

Škoda že nemohl být u toho, jak Ivan dává vítězný gól Belgii. Anebo když chybělo ubránit poslední aut v nastaveném čase, aby jeho branka poslala z turnaje pyšné Angličany. Vždyť i Ježdík, který ligu hrál v Teplicích nebo Ostravě, sotva držel slzy dojetí: „To nemůžu ani popsat. Byli jsme nadšení. Fantastický pocit, něco neskutečného.“

Nešlo jen o práci, ale o přátelství, které ho se Schranzem dlouhá léta pojí. Na Euru formou překvapil snad všechny.

Má za sebou zapeklitou sezonu. Kvůli zdravotním problémům odehrál ve Slavii jen 21 ligových zápasů, ve kterých vstřelil dva góly. Kdyby mu někdo po takovém ročníku řekl, že na mistrovství Evropy dá branek víc, bylo by to na mokrý hadr na čele.

Nosiči na Euru

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody

Poslechněte si Nosiče na Euru, speciální vydání našeho fotbalového podcastu Nosiči vody, kteří detailně rozebírají výkony českého výběru na mistrovství Evropy v Německu.

„My Ivanovi věříme,“ zdůrazní Ježdík. „Je to super kluk a tohle je neskutečný příběh, jak to všechno sedlo. Strašně mu to přeju. Ukázal, co ukazuje poslední dvě tři sezony v české lize i evropských soutěžích.“

Co přesně? Rychlost, náběhy za obranu, pracovitost a čich na góly. A také to, že jeho pozice je především na pravém křídle, nikoli třeba na wingbeku, jak s ním kolikrát trenér Slavie Jindřich Trpišovský šíboval v nouzi.

Trenér Calzona mu věřil

„Ivan je povahově fantastický kluk. Nikdy vám neřekne ne, pokaždé se sžije s rolí, kterou dostane. Na Slavii každý bojuje o flek, je tam ohromná konkurence. Ivan se může použít všude a trenér toho využívá,“ chápe Ježdík. „Je to týmový hráč. Góly jsou samozřejmě radost, ale je fakt rád za to, že nastupuje. Uvědomuje si, kde je,“ považují si slávistické štace.

Ovšem vepředu zkrátka vynikne víc. „Ve trojici nahoře může hrát všechno,“ kývne Ježdík. „Změnil trošku svůj styl hry, už není jen náběhovým hráčem za obranu, ale je schopný hrát i balony do nohy. Začíná to víc prokazovat, je zajímavý s balonem.“

Co za tím vězí? „Má teď doma rodinnou pohodu. Sešlo se víc věcí. Trenér Calzona mu věřil, to bylo cítit od začátku. Ivan mu to splatil, i celému národu. A tím nemyslím jen góly, ale celkovou práci,“ chválí Ježdík.

Smolné vyřazení s Anglií však bude muset Schranz nejdříve strávit. „Dal jsem třetí gól na turnaji, ale co z toho? Možná toho budeme litovat do konce života. Možná už nedostaneme další šanci, jako je tato, abychom přepsali historii. Nakonec se s tím nějak vyrovnáme, ale bude to trvat dlouho,“ pravil.

Co z toho?

Uvidíme, jak říká Schranzův agent.

Doporučované